Na hlavný obsah

Opäť v Smolníku. Do malej obce sa presunuli ukrajinskí utečenci aj po výbuchu černobyľskej elektrárne

Teraz utekajú pred vojnou.

Obec Smolník v okrese Gelnica má s ukrajinskými prisťahovalcami dlhoročné skúsenosti. Pred desiatkami rokov sa tam presídlili rodiny po havárii v černobyľskej elektrárni. Teraz aj do Smolníka utekajú pred vojnou.

Prvé ukrajinské rodiny prišli do  Smolníka v roku 1995. “Sú to občania, ktorí prišli, keď jadrová elektráreň Černobyľ buchla. Došlo sem nejakých 130 ľudí,” hovorí starosta obce Smolník Radoslav Dlugoš (SKS).

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Medzi nimi bola aj pani Katarína Petreková s rodinou. Jej rodičia v obci kedysi žili a na Ukrajinu sa presťahovali v roku 1948. V roku 1995 sa tam nedobrovoľne vrátili.

“Bola taká akcia, že kto je z Černobyľskej zóny a má tu korene, tak nás brali naspäť. My sme tu prišli 12 rodín do Smolníka a ja som bola medzi nimi. My sme utekali, rádiácia bola veľmi vysoká, hľadali sme útočisko pre naše deti,” zaspomínala si.

“Postavili sa im byty, tak si v rámci svojich možností, vybudovali pravoslávny chrám,” dodal Dlugoš. Doňho sa teraz chodia Ukrajinci modliť intenzívnejšie, než kedykoľvek predtým. 

Nové v rubrike Regióny