Na hlavný obsah

Orbán: Maďarsko nebude vetovať sankcie EÚ proti Rusku

Nechce však zrušiť spoluprácu s Ruskom v oblasti energetiky.

Orbán: Maďarsko nebude vetovať sankcie EÚ proti Rusku
Na snímke maďarský premiér Viktor Orbán. Foto: TASR/AP

Maďarsko nebude vetovať sankcie Európskej únie (EÚ) uvalené na Rusko, jednota dvadsaťsedmičky je vzhľadom na vojnu na Ukrajine prvoradá. Povedal to maďarský premiér Viktor Orbán v rozhovore pre server mandiner.hu. Zároveň však podľa neho neexistujú argumenty na zrušenie spolupráce s Ruskom v oblasti energetiky.

„Čo sa týka sankcií, nebudeme ich vetovať. Nebudeme blokovať, aby EÚ uvaľovala sankcie na Rusko, jednota EÚ je teraz najzásadnejšia,“ povedal Orbán, ktorý dlhodobo patril medzi najvernejších spojencov Ruska v dvadsaťsedmičke.

Kvôli dobrým vzťahom s Putinom čelil kritike

Uviedol, že rusko-maďarské vzťahy boli až donedávna „vyvážené a férové“, ale to sa zmenilo. „Začiatok vojny vytvoril novú situáciu aj pre Maďarsko, musíme prispôsobiť naše ciele a záujmy novej situácii,“ povedal konzervatívny premiér, ktorého kvôli vzťahom s ruským prezidentom Vladimirom Putinom kritizovali jeho odporcovia v Maďarsku i v zahraničí.

Orbána, ktorý v Maďarsku vládne od roku 2010, čakajú na budúci mesiac parlamentné voľby. Agentúra Reuters poznamenáva, že jeho volebnú kampaň komplikuje rastúca inflácia, zmrazenie peňazí z EÚ pre spory o dodržiavanie demokratických štandardov aj ruská invázia na Ukrajinu. „Odsudzujeme ruský útok. Strany by sa mali čo najskôr vrátiť k rokovaciemu stolu, celá Európa by mala pracovať v prospech mieru,“ povedal Orbán.

Podľa údajov Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov do Maďarska do stredy (2. 3.) zamierilo viac ako 133 000 utečencov z Ukrajiny. Vláda nechce dovoliť, aby cez maďarské územie prúdili dodávky zbraní na Ukrajinu.

Obhajuje nakupovanie ruského plynu

Orbán odmieta, aby Maďarsko prestalo nakupovať ruský zemný plyn. „Lídri EÚ tiež dali najavo, že sankcie nemôžu mať dopad na energetické dodávky z Ruska, pretože by to zruinovalo európsku ekonomiku,“ povedal.

To isté podľa neho platí pre zmluvu, ktorú Budapešť uzavrela s ruským Rosatomom ohľadom rozšírenia jadrovej elektrárne Paks. Na tú pripadá asi polovica elektrickej energie vyrobenej v Maďarsku.

„Bez Paksu by sme museli dovážať ešte viac ruského plynu za ešte vyššiu cenu,“ hovorí Orbán. O zvýšení dodávok tejto suroviny o jednu miliardu kubických metrov rokoval Orbán s Putinom pred mesiacom v Kremli.

Šéf Orbánovej kancelárie Gergely Gulyás povedal, že Maďarsko a Rusko sa na tom ešte nedohodli. Zásobníky plynu v Maďarsku sú naplnené do polovice, čo vystačí najmenej na tri mesiace.

Podľa vlani podpísanej dlhodobej zmluvy má Rusko Maďarsku dodávať 4,5 miliardy kubických metrov zemného plynu ročne po trasách, ktoré sa vyhýbajú susednej Ukrajine.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet