Na hlavný obsah

Oscara za najlepší film získal V rytme srdca, Will Smith udrel komika do tváre

Po prvý raz vyhral film natočený streamovacou službou.

Oscara za najlepší film získal V rytme srdca, Will Smith udrel komika do tváre
Zľava Eugenio Derbez, Sian Hederová, Marlee Matlinová, Troy Kotsur, Emilia Jonesová, Daniel Durant a Amy Forsythová pózujú so soškou Oscara v kategórii najlepší film za snímku CODA (V rytme srdca). Foto: TASR/AP

Oscara za najlepší film vyhral V rytme srdca, ktorý porazil kritikmi favorizovanú drámu Sila psa a premenil všetky tri nominácie, s ktorými vstupoval do súbojov o zlaté sošky.

Hlavnú cenu americkej filmovej akadémie tak prvýkrát vyhral snímku produkovanú streamovacou spoločnosťou – V rytme srdca pochádza z dielne Apple TV+.

Jane Campionová dostala za Silu psa Oscara za najlepšiu réžiu. Will Smith dostal cenu za výkon v hlavnej úlohe vo filme Kráľ Richard: Zrodenie šampiónok. Jessica Chastainová sa stala najlepšou herečkou v hlavnej úlohe za film The Eyes of Tammy Faye.

Campionová bola ako jediná žena nominovaná na Oscara za najlepšiu réžiu dvakrát, po prvý raz sa tak stalo v roku 1994 za snímku Piano.

Pondelkovým (28. 3) víťazstvom sa stala iba treťou ženou, ktorá dostala najvyššie hollywoodske ocenenie za réžiu. To len rok po tom, ako si vlani zlatú sošku v tejto kategórii odniesla Chloé Zhaoová za snímku Zem nomádov. Prvou víťazkou bola v roku 2010 Kathryn Bigelowá s filmom Smrť čaká všade.

Will Smith s prvým Oscarom

Willa Smitha akadémia ocenila prvýkrát v jeho hereckej kariére. Cenu dostal len krátko po tom, čo spôsobil najväčší rozruch galavečera. Udrel totiž do tváre komika Chrisa Rocka pre žart, ktorý mieril na Smithovu manželku. Následne na komika dvakrát zakričal: „Neber si do svojej hnusnej huby meno mojej manželky! „

Smith získal cenu za úlohu otca tenisových hviezd sestier Williamsových „Richard Williams bol urputným ochrancom svojej rodiny,“ povedal Smith pri ďakovnom príhovore. Zjavne sa odvolával sa na skorší incident, ktorý podľa médií veľmi poznamenal atmosféru v sále Dolby Theatre a bol vopred dohodnutý.

Herec sa potom ospravedlnil americkej filmovej akadémii a vyjadril nádej, že ho pozve na udeľovanie zlatých sošiek aj na budúci rok.

Oscara za najlepšiu pieseň dostala 20-ročná Britka Billie Eilish za úvodnú skladbu k poslednému filmu s agentom Jamesom Bondom Nie je čas zomrieť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet