Na hlavný obsah

OSN ostro odsúdila ruskú inváziu na Ukrajine a žiada okamžité stiahnutie vojakov

Za návrh hlasovalo 141 členských štátov.

OSN ostro odsúdila ruskú inváziu na Ukrajine a žiada okamžité stiahnutie vojakov
Členovia OSN postojačky tlieskajú po prijatí rezolúcie, ktorou odsúdili ruskú agresiu na Ukrajine. Foto: TASR/AP

Mimoriadne zasadnutie Valného zhromaždenia OSN v stredu (2. 3.) po viac ako dvojdňovej rozprave prijalo rezolúciu, v ktorej ostro odsudzuje ruskú inváziu na Ukrajine, požaduje okamžité ukončenie bojov a stiahnutie ruských vojakov.

Za návrh sa vyslovilo 141 členských štátov vrátane Slovenska, proti ich hlasovalo len päť, píše AFP. Proti boli Rusko, Bielorusko, Sýria, Severná Kórea a Eritrea. Hlasovania sa zdržalo 35 štátov vrátane Číny. Delegáti členských krajín privítali výsledok potleskom postojačky.

Uznesenie „čo najdôraznejšie odsudzuje“ ruskú agresiu proti Ukrajine a požaduje úplne stiahnutie ruských síl zo susednej krajiny. Kritizuje tiež rozhodnutie ruského prezidenta Vladimira Putina o uvedení ruských jadrových síl do stavu vysokej pohotovosti.

Rezolúcie VZ OSN nie sú právne záväzné, ale majú vplyv v tom, že odrážajú medzinárodnú mienku, uvádza AP. Približuje tiež, že tohtotýždňové rokovanie VZ OSN bolo prvým mimoriadnym zasadnutím tohto orgánu svetovej organizácie od roku 1997.

Rusko minulý piatok (25. 2.) zablokovalo rezolúciu Bezpečnostnej rady OSN, ktorá mala dôrazne odsúdiť jeho vojenskú agresiu proti Ukrajine. Rusko má v BR OSN právo veta, akým však nedisponuje žiaden člen vo VZ OSN.

Šéf diplomacie a prezidentka

Slovenský minister zahraničia Ivan Korčok (nom. SaS) privítal prijatie odsudzujúcej rezolúcie. „Ruská federácia musí pochopiť, že medzinárodné spoločenstvo dôrazne odmieta jej vojnu proti Ukrajine. Apelujem na Rusko, aby sa vrátilo k rešpektovaniu medzinárodného práva,“ dodal.

Prezidentka Zuzana Čaputová v reakcii na sociálnej sieti uviedla, že prijatím rezolúcie sa svet spojil, keď drvivá väčšina krajín OSN odsúdila ruskú agresiu a vyzvala ruské vojská k okamžitému stiahnutiu z Ukrajiny.

„Globálne spoločenstvo má jasno v tom, kto vojnu začal a rozumie dôvodom, prečo ju musí čo najskôr ukončiť,“ dodala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet