Na hlavný obsah

Pamätník sovietskych vojakov na Slavíne niekto natrel modrou a žltou farbou

Polícia to vyšetruje.

Vojenský pamätník Slavín v Bratislave neznámy páchateľ natrel modrou a žltou farbou. Vo štvrtok (3. 3.) v ranných hodinách polícia prijali oznámenie o jeho poškodení. Doposiaľ neznámy páchateľ farbami natrel schody, stĺpy pamätníka ako aj priestor pred ním.

„Týmto konaním spôsobil na veci, ktorá ako pietne miesto v zmysle ustanovení trestného zákona požíva ochranu podľa osobitného predpisu škodu, v doposiaľ presne nezistenej výške. Tá bude predmetom ďalšieho dokazovania,“ informovala polícia na sociálnej sieti.

Vyšetrovateľ Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave I začal v tejto súvislosti trestné stíhanie vo veci trestného činu poškodzovania cudzej veci. Ďalšie okolnosti sú predmetom prebiehajúceho vyšetrovania.

Ruské veľvyslanectvo hovorí o „znesvätení“

Na situáciu na sociálnej sieti reagovalo aj ruské veľvyslanectvo v Bratislave. V súvislosti s poškodením pamätníka hovorí o „znesvätení“ pietneho miesta.

„Sme pobúrení týmto vandalským činom! Žiadame obnoviť pamätník do pôvodnej podoby v súlade s dohodou medzi vládou Ruskej federácie a vládou Slovenskej republiky O hroboch padlých vojakov a civilných obetí vojny z roku 1995,“ píše veľvyslanectvo.

Na vyjadrenia ruského veľvyslanectva reagovalo aj ministerstvo zahraničných vecí. Pripomenulo, „že o hroby a pamätníky ruských vojakov a všetkých tých, ktorí sa podieľali na oslobodení našej krajiny v 2. svetovej vojne, sa Slovenská republika stará príkladne a s najvyššou úctou,“.

Rezort zahraničia požiadal ruské veľvyslanectvo v Bratislave, „aby videlo realitu a tou je obrovská občianska solidarita s Ukrajinou, ktorú bezdôvodne napadla Ruská federácia a okrem porušenia medzinárodného práva tak pošliapava aj pamiatku Ukrajincov, ktorí bok po boku s Rusmi bojovali za slobodu v roku 1945. Farby ukrajinskej vlajky na Slavíne sú výzvou občanov SR, aby Rusko skončilo túto nezmyselnú vojnu.“

Ministerstvo zároveň poprosilo slovenskú verejnosť, aby „naďalej ctila a priateľsky vnímala ruských občanov oddaných demokracii a mieru.“

Vallo: Nikomu to nepomôže

Poškodenie vojenského pamätníka na sociálnej sieti odsúdil primátor Bratislavy Matúš Vallo.

„Naša solidarita môže mať rôzne podoby, jej zmyslom však má byť pomoc a podpora. Každý sa s touto situáciou vyrovnávame svojím spôsobom, niektorí cítime bezmocnosť a máme potrebu niečo spraviť. Premaľovanie Slavína ale nepomôže nikomu,“ napísal na sociálnej sieti.

Žilinka: Je to hrubý prejav neúcty

Podľa generálneho prokurátora Maroša Žilinku ide o zneuctenie pamätníka. „Zvlášť v súčasnej dobe treba mať na zreteli, že poškodzovanie a zneuctenie pamätníkov či hrobov vojakov padlých na území Slovenska počas druhej svetovej vojny nie je hrdinstvom, ale trestným činom, ktorý naviac môže nežiadúcim spôsobom vyvolávať vášne a prehlbovať nenávisť,“ napísal na sociálnej sieti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny