Na hlavný obsah

Pápež František otvoril laikom, vrátane žien, cestu do čela vatikánskych orgánov

Zverejnil dokument o reforme Rímskej kúrie.

Pápež František otvoril laikom, vrátane žien, cestu do čela vatikánskych orgánov
Na snímke pápež František.

Pápež František po rokoch príprav vydal dokument ukotvujúci reformu ústrednej správy rímskokatolíckej cirkvi, známej ako kúria.

Nové pravidlá stanovujú, že posty na čele vrcholných orgánov Vatikánu nemusia zastávať duchovní. Po novom v nich môžu pôsobiť aj pokrstení laici vrátane žien.

Františkov 54-stranový text nahrádza predchádzajúce pravidlá vydané pápežom Jánom Pavlom II. v roku 1988. Informujú o tom tlačové agentúry.

Presne 9 rokov po jeho zvolení

Text zverejnili presne deväť rokov po tom, ako súčasnú hlavu katolíckej cirkvi uviedli do funkcie. Agentúra AP uvádza, že pri zvolení Františka za pápeža zohral zásadnú úlohu jeho sľub reformovať „objemnú a neefektívnu vatikánsku byrokraciu“, ktorá dohliada na chod cirkvi s počtom zhruba 1,3 miliardy veriacich.

Časti tohto projektu už vychádzali najavo v priebehu posledných rokov, zverejnenie výnosu nazvaného Praedicate Evangelium (Hláste evanjelium) však prináša akési oficiálne dokončenie procesu.

V súčasnosti hlavné úrady a ďalšie orgány Vatikánu, označované ako dikastéria, vedú mužskí duchovní, väčšinou kardináli.

Dokument nerozlišuje medzi mužmi a ženami

Podľa novej ústavy, ktorá nadobudne účinnosť 5. júna, môže dikastérium viesť „ktokoľvek z verných“, keď pápež usúdi, že je daná osoba kvalifikovaná a vymenuje ju. Dokument pritom podľa agentúry Reuters nijako nerozlišuje medzi mužmi a ženami.

„Pápež, biskupi a ďalší vysvätení kňazi nie sú jedinými evanjelistami v cirkvi,“ napísal František. Laici by podľa neho tiež „mali mať úlohy vládnutia a zodpovednosti“. Doterajšie pravidlá stanovovali, že na čele popredných orgánov Vatikánu môžu byť len kardináli a biskupi.

Pápež František už počas svojho úradovania vymenoval do relatívne významných pozícií aj niekoľko žien.

Najvyššie postavenou ženou vo Vatikáne sa podľa Reuters vlani stala sestra Raffaella Petriniová, ktorá získala druhý najvyšší post v správe mestského štátu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet