Na hlavný obsah

Pentagón spochybnil poľský plán dodania stíhačiek Ukrajine

Považuje ho za neudržateľný.

Pentagón spochybnil poľský plán dodania stíhačiek Ukrajine
Ilustračná snímka - stíhačky Mig-29 a F-16. Foto: TASR/AP

Americké ministerstvo obrany oznámilo, že plán Poľska odovzdať stíhačky MiG-29 Spojeným štátom v snahe dostať ich na Ukrajinu nepovažuje za udržateľný. Podľa agentúry Reuters aj amerických médií tým Washington poľskú ponuku odmietol.

Varšava v utorok (8. 3.) oznámila, že je ochotná bojové lietadlá dodať na americkú základňu v Nemecku, následne by ich odovzdali ukrajinskej armáde. Podľa Pentagónu však tento plán vzbudzuje značné obavy pre celú Severoatlantickú alianciu.

„Budeme s Poľskom a ďalšími spojencami NATO pokračovať v konzultáciách k tejto záležitosti a zložitým logistickým výzvam, ktoré prináša, ale nedomnievame sa, že je poľský návrh udržateľný,“ povedal vo vyhlásení hovorca Pentagónu John Kirby. „Jednoducho nám nie je jasné, že by pre to existovalo zásadné odôvodnenie,“ dodal.

Nejasnosti okolo plánu, ktoré v utorok vzbudilo poľské oznámenie aj chladné prijatie z americkej strany, sú podľa agentúry AP vzácnym verejným nesúladom medzi členmi NATO. Aliancia sa zároveň snaží podporovať ukrajinskú armádu a nezabŕdnuť do širšieho konfliktu s Ruskom, ktoré svoju susednú krajinu na konci minulého mesiaca napadlo.

O snahe dodať Ukrajincom stíhačky iných európskych krajín sa podľa všetkého v zákulisí rokovalo už niekoľko dní. Poľsko nechcelo stíhacie lietadlá samo dodať Ukrajine s odvolaním sa na to, že priamo nie je stranou konfliktu, hoci Ukrajine predtým poskytlo zbrane. Namiesto toho ponúklo, že svoje stroje MiG-29 pošle na americkú základňu Ramstein v Nemecku. Ako by sa následne dostali na Ukrajinu, nebolo jasné.

Bezprostredne po oznámení Varšavy tiež nebolo jasné, ako sa k návrhu stavia Washington. Z následného vyjadrenia námestníčky šéfa americkej diplomacie Victorie Nulandovej vyplývalo, že USA poľská iniciatíva zaskočila.

„Z toho, čo viem, s nami ich plán na dodanie lietadiel vopred nekonzultovali,“ uviedla na adresu Poliakov Nulandová. Kirby okrem iného uviedol, že „rozhodnutie o tom, či presunúť Poľskom vlastnené lietadlá na Ukrajinu musí v konečnom dôsledku urobiť poľská vláda“.

Rusko predtým varovalo, že podporu ukrajinských vzdušných síl treťou stranou by považovalo za jej zapojenie do konfliktu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet