Na hlavný obsah

Petra Vlhová uzavrela sezónu 3. miestom v obrovskom slalome

Malý glóbus si odnesie francúzska lyžiarka.

Petra Vlhová uzavrela sezónu 3. miestom v obrovskom slalome
Slovenská lyžiarka Petra Vlhová. Foto: TASR

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová sa rozlúčila so sezónou Svetového pohára tretím miestom vo finálovom obrovskom slalome. Vo francúzskom dejisku Courchevel/Meribel zaostala v nedeľu (20. 3.) o 0,37 sekundy na víťaznou Federicou Brignoneovou.

Druhá bola ďalšia Talianka Marta Bassinová (+0,31 s). Malý glóbus za hodnotenie disciplíny získala domáca Tessa Worleyová.

Pre dvadsaťšesťročnú Vlhovú to bolo 57. pódiové umiestnenie v kariére. Slovenská pretekárka sa ako víťazka predchádzajúceho „obráku“ vo švédskom Are vydala na trať 1. kola svojho trénera so štartovým číslom 4.

Typickým silovým štýlom sa na úvodných medzičasoch držala v kontakte s najlepším časom Mikaely Shiffrinovej, v spodnej pasáži však akoby jej už trocha dochádzala energia, v cieli nabrala výraznejšie manko a obsadila štvrté miesto s mankom 1,08 sekundy.

Američanka, ktorá otvorila sezónu víťazstvom v rakúskom Söldene, ju mohla aj uzavrieť triumfom v rovnakej disciplíne. Vďaka čistej prvej jazde s plynulými prechodmi medzi oblúkmi mala v 2. kole šancu pridať k veľkému glóbusu aj malý za hodnotenie obrovského slalomu.

Dovtedajšia líderka poradia Sara Hectorová zo Švédska bola až trinásta (+2,10), druhá v poradí Worleyová figurovala na ôsmej pozícii (1,60).

Malý glóbus do Francúzska, veľký do Ameriky

Šance Hectorovej, ktorá išla do záverečných pretekov s náskokom päť bodov pred Worleyovou a 51 pred Shiffrinovou, sa rýchlo rozplynuli. Už v úvode druhej jazdy spravila chybu, potom sa snažila agresívnou jazdou čo najviac stiahnuť manko, no v technických bránkach ešte viac stratila.

Worleyová sa po svojej jazde, ktorá bola nakoniec najrýchlejšia v druhom kole, usadila na prvé miesto a čakala, ako pôjdu jej súperky. Vlhová na mäkšej podložke od úvodu strácala zo svojho náskoku, na poslednom medzičase mala k dobru desať stotín na dovtedy vedúcu Bassinovú, no do posledného úseku si nepreniesla dostatočnú rýchlosť a v cieli bola o 0,06 sekundy za Taliankou.

francúzska lyžiarka Tessa Worleyová pózuje s malým glóbusom za hodnotenie disciplíny po obrovskom slalome žien
Francúzska lyžiarka Tessa Worleyová pózuje s malým glóbusom za hodnotenie disciplíny po obrovskom slalome žien.Foto: TASR
Foto: TASR

Brignoneová obe súperky zdolala, a tak sa čakalo na Shiffrinovú, ktorá si mohla zabezpečiť 75. víťazstvo v kariére i malý glóbus. Americká hviezda však nedokázala nájsť rytmus, s traťou bojovala a do cieľa nakoniec prišla až na 7. mieste s mankom 0,67 sekundy na víťazku. Po obrovskom slalome si však prevzala veľký glóbus za víťazstvo vo Svetovom pohári.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport