Na hlavný obsah

Piesok zo Sahary sa rozptýli aj na Slovensku

Prejaví sa to aj na farbe oblohy.

Piesok zo Sahary sa rozptýli aj na Slovensku
Ilustračné foto - saharský piesok sa usadil na slovenskom aute. Foto: TASR

Nad časťou Slovenska sa v priebehu druhej polovice utorka (15. 3.) a stredy (16. 3.) opäť rozptýli saharský prach. Hoci nejde o ojedinelý jav, v roku 2022 to bude vôbec prvý výskyt púštneho prachu z Afriky na Slovensku. Potvrdil to Peter Hrabčák zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ).

„Množstvo saharského prachu nebude v tomto prípade zvlášť výrazné, prenikne najmä do oblasti západného a južného Slovenska,“ informoval.

Aj v tomto prípade bude prúdenie púštneho prachu dôsledkom vpádu chladného vzduchu z Atlantiku nad západnú Saharu, tlakovej níže, piesočnej búrky a následného juhozápadného prúdenia, ktoré roznesie saharský prach nad západnú a južnú časť Európy a následne ďalej.

Výskyt saharského prachu je dobre pozorovateľný na hladkých povrchoch, ako sú napríklad karosérie áut, a to najmä po zrážkach, keď spadnú aj zrnká prachu obsiahnuté v dažďových kvapkách.

„Aj mimo zrážok však saharský prach v ovzduší možno identifikovať, a to na farbe oblohy, ktorá z belasej farby prechádza do bledších odtieňov, rovnako tak na výraznejšie červenom západe slnka,“ objasnil meteorológ.

Na Slovensku má v utorok prevládať skôr oblačné počasie, zrážky sa očakávajú v priebehu stredy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko