Na hlavný obsah

Po páde čínskeho lietadla zatiaľ záchranári nenašli žiadnych preživších

Na palube bolo 132 pasažierov.

Po páde čínskeho lietadla zatiaľ záchranári nenašli žiadnych preživších
Na snímke trosky lietadla, ktoré spadlo na juhu Číny. Foto: SITA/AP

Záchranári zatiaľ nenašli žiadnych preživších v troskách lietadla spoločnosti China Eastern Airlines, ktoré v pondelok (21. 3.) havarovalo so 132 ľuďmi na palube v horách na juhu Číny. S odvolaním sa na čínske štátne médiá to uviedla agentúra AP.

„Na mieste sa našli trosky lietadla, ale doteraz sa nepodarilo nájsť nikoho z ľudí na palube, s ktorými sa stratil kontakt,“ uviedla v utorok (22. 3.) ráno televízia CCTV po viac ako 18 hodinách od havárie. Záchranári našli na mieste obhorené zvyšky preukazov totožnosti, kabeliek a peňaženiek.

Záchranári sa snažia nájsť aj čierne skrinky, v ktorých sú uložené letové údaje a hlasové záznamy z pilotnej kabíny, a ktoré sú dôležité pre vyšetrovanie havárie. Na pátranie využijú aj drony.

Záchranné práce podľa štátnych médií sťažuje hornatý terén. Na miesto nehody vedie iba jedna prístupová cesta. Tento týždeň má navyše podľa predpovede počasia pršať.

Stiahnutie Boeingov tohto typu

Štátne médiá informovali, že spoločnosť China Eastern Airlines dočasne stiahla všetky Boeingy typu 737-800 z prevádzky. Podľa leteckých expertov ide o neobvyklý krok, ak sa nepreukáže, že s modelom je nejaký problém.

Čína má viac lietadiel 737-800 ako ktorákoľvek iná krajina. Vlastní ich takmer 1 200. Ak by k rovnakému kroku pristúpili aj ďalšie čínske aerolínie, mohlo by to narušiť domáce lety.

Čína patrí v posledných rokoch v bezpečnosti leteckej dopravy k najlepším na svete, napísala agentúra Reuters. Posledná smrteľná nehoda civilného tryskového lietadla sa tam stala v roku 2010.

Vtedy za zlej viditeľnosti havarovalo lietadlo spoločnosti Henan Airlines, keď sa blížilo k letisku v I-čchune. Z 96 ľudí na palube zahynulo 44.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet