Na hlavný obsah

Po útoku na Ľvov zadržali muža podozrivého zo špionáže

Kyjev rozptýli zásoby palív a potravín, útočí na ne Rusko.

Po útoku na Ľvov zadržali muža podozrivého zo špionáže
Hasiči zasahujú v Ľvove po tom, čo rakety dopadli na sklad ropy severovýchodne od mesta. Foto: ČTK/AP/Nariman El-Mofty

Na mieste jedného z dvoch raketových útokov, ktoré v sobotu (26. 3.) zasiahli mesto Ľvov na západe Ukrajiny, zadržali muža podozrivého zo špionáže. Oznámil to gubernátor Ľvovskej oblasti Maxym Kozyckyj. Informujú agentúra AP a stanice BBC a Sky News.

Polícia podľa Kozyckého zistila, že tento muž nahrával raketu letiacu k cieľu a jeho zásah. V telefóne mal tiež fotografie kontrolných stanovíšť v oblasti, ktoré podľa gubernátora odoslal na dve ruské telefónne čísla.

Pozdrav Bidenovi?

Rakety v sobotu zasiahli v Ľvove sklad paliva a priemyselný areál. Zranenia utrpelo najmenej päť ľudí. Starosta mesta Andryj Sadovyj uviedol, že strely odpálili zo Sevastopola na Kryme, ktorý anektovali Rusi v roku 2014.

K útoku na najväčšie mesto v západnej časti Ukrajiny došlo v čase, keď bol v neďalekom Poľsku na návšteve americký prezident Joe Biden.

Podľa starostu Ľvova bolo načasovanie raketového útoku jasné. „Týmito útokmi chcú agresori pozdraviť prezidenta Bidena, ktorý je v Poľsku,“ povedal Sadovyj.

„Ľvov je len 70 kilometrov od poľskej hranice a ja si myslím, že svet musí pochopiť, že hrozba je veľmi, veľmi vážna,“ citovala ho BBC.

Rozptýlenie zásob palív či potravín

Rusko podľa poradcu ukrajinského ministra vnútra Vadyma Denysenka začalo ničiť ukrajinské sklady pohonných hmôt a potravín. Kyjev preto bude čoskoro musieť rozptýliť ich zásoby, píše Reuters.

Na jeden z ukrajinských skladov s palivom zaútočilo Rusko aj v spomínanom Ľvove.

Denysenko tiež povedal, že z Ruska k ukrajinským hraniciam smerujú čerstvé jednotky. Dajú sa preto očakávať ďalšie snahy ruských síl o pokrok pri už viac ako mesiac trvajúcej invázii Ukrajiny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet