Na hlavný obsah

Pobaltské štáty vyhostili spolu desať ruských diplomatov

Ruské ministerstvo zahraničných vecí sa zatiaľ nevyjadrilo.

Pobaltské štáty vyhostili spolu desať ruských diplomatov
Ľudia protestujú na podporu Ukrajiny pred ruským veľvyslanectvom v estónskom Tallinne. Foto: TASR/AP

Lotyšsko, Estónsko a Litva vyhostili spolu desať ruských diplomatov. V piatok (18. 3.) to oznámili ministerstvá zahraničných vecí pobaltských štátov, informuje agentúra Reuters.

Litva vyhostila štyroch ruských diplomatov, Lotyšsko a Estónsko po troch. Lotyšský Minister zahraničných vecí Edgars Rinkevičs napísal na sociálnej sieti, že ruských diplomatov vyhostili v rámci koordinovaného postupu pre „aktivity, ktoré sú v rozpore s ich diplomatickým štatútom, berúc tiež do úvahy prebiehajúcu ruskú agresiu na Ukrajine“.

Estónske ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že vyhostilo troch ruských vyslancov pretože „priamo a aktívne podkopávali bezpečnosť Estónska a šírili propagandu ospravedlňujúcu vojenské činy Ruska“.            

Litva vyhostila štyroch ruských diplomatov a uviedla, že sa tak stalo „v solidarite s Ukrajinou“.

Diplomatov vyhostilo aj Bulharsko

Agentúra Reuters informuje, že ruské ministerstvo zahraničných vecí zatiaľ neposkytlo stanovisko k týmto krokom.

Pobaltské krajiny sa v piatok pridali k Bulharsku, ktoré vyhostilo desať ruských diplomatov za nežiaduce osoby a dalo im 72 hodín na opustenie krajiny.

Nejde o prvé vyhostenie ruských diplomatických pracovníkov z tejto balkánskej krajiny. Naposledy začiatkom marca za nežiaduce osoby označili dvoch ruských diplomatov, ktorých bulharské úrady obvinili zo špionáže.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet