Na hlavný obsah

Počas výbuchu bomby v pakistanskom Pešávari zomrelo najmenej 45 ľudí

Desiatky osôb utrpeli zranenia.

Počas výbuchu bomby v pakistanskom Pešávari zomrelo najmenej 45 ľudí
Dobrovoľníci skúmajú miesto výbuchu v šiitskej mešite v Pakistane. Foto: TASR/AP

Pri výbuchu bomby v mešite v pakistanskom Pešávari zomrelo najmenej 45 ľudí. Desiatky osôb utrpeli zranenia a niektorí ľudia sú v kritickom stave. TASR o tom informovala na základe správy od agentúry AP.

Bomba explodovala v šiitskej mešite v centre Pešávaru pri obvyklej piatkovej (4. 3.) modlitbe. K atentátu sa zatiaľ nikto neprihlásil. Podľa polície, ktorú cituje AP, na mešitu zaútočili dvaja ozbrojení muži, z ktorých jeden odpálil nálož. Pri streľbe zahynul aj jeden policajt. Následne sa druhý z atentátnikov odpálil v mešite.

Vo vnútri bolo podľa svedkov približne 160 ľudí. K mešite zamieril veľký počet sanitiek a záchranárov a situácia na mieste je neprehľadná.

Šiiti sú v Pakistane náboženskou menšinou a tvoria 10 až 15 percent obyvateľstva. V minulosti boli terčom útokov zo strany radikálnych sunitských moslimov, napríklad teroristickej organizácie Islamský štát. V prihraničných oblastiach s Afganistanom, kde Pešávar leží, sa počet útokov na šiitov zvýšil po tom, ako sa v susednom štáte vrátilo k moci hnutie Taliban.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet