Na hlavný obsah

Podľa OSN zahynulo na Ukrajine už takmer 230 civilistov vrátane 15 detí

Predpokladá, že počet je vyšší.

Podľa OSN zahynulo na Ukrajine už takmer 230 civilistov vrátane 15 detí
Kvety a odkazy položené pred ukrajinským veľvyslanectvom na pamiatku obetí ruskej invázie na Ukrajine, vo Washingtone. Foto: TASR/AP

Organizácia Spojených národov v stredu (2. 3.) oznámila, že od začiatku ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu zaznamenala úmrtie takmer 230 civilistov vrátane 15 detí, pričom predpokladá, že tento počet je v skutočnosti oveľa vyšší. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR) uviedol, že pri civilnom obyvateľstve na Ukrajine zaznamenal celkovo 752 incidentov vrátane 227 úmrtí a 525 zranených ľudí. Tieto údaje sú platné pre obdobie od 24. februára do utorkovej polnoci.

„OHCHR verí, že skutočné čísla môžu byť o poznanie vyššie,“ uviedol úrad vo vyhlásení.      

Počet môže byť oveľa vyšší

Úrad ďalej uvádza, že tieto čísla platia pre územie kontrolované ukrajinskou vládou, pričom upozorňuje na to, že „informácie z niektorých oblastí, v ktorých prebiehajú intenzívne boje, prišli s oneskorením, pričom pri mnohých správach sa ešte čaká na potvrdenie“.

Podľa informácií, ktoré má tento úrad OSN k dispozícii, je medzi obeťami 31 mužov a 25 žien, spomedzi detí zahynulo šesť chlapcov a tri dievčatá. Pohlavie pritom nie je známe pri 156 dospelých obetiach a šiestich deťoch.

Podľa OHCHR k väčšine týchto incidentov prišlo „pri použití výbušných zbraní, ktoré zasiahli veľkú oblasť, vrátane ostreľovania ťažkého delostrelectva, viacnásobného vystreľovania rakiet a vzdušných náletov“.

Ukrajinské ministerstvo zdravotníctva však už v nedeľu hlásilo úmrtie 352 civilistov, pričom v utorok oznámilo, že medzi obeťami je aj 16 detí, upozorňuje AFP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet