Na hlavný obsah

Pokračujúci vojenský konflikt na Ukrajine sledujeme aj v nedeľu

Ukrajina už jedenásty deň odoláva invázii ruských vojsk.

Pokračujúci vojenský konflikt na Ukrajine sledujeme aj v nedeľu
Ukrajinci sa tlačia pod zničeným mostom, keď sa snažia utiecť cez rieku Irpin na okraji Kyjeva. Foto: TASR/AP

Vojenské útoky na Ukrajinu pokračujú aj v nedeľu (6. 3.).

Vo štvrtok (24. 2.) sa začal vpád ruských vojsk na územie nášho východného suseda. Ruský prezident Vladimir Putin tvrdí, že ide o „vojenskú operáciu“ s cieľom „demilitarizovať“ Ukrajinu.

Rokovania medzi Ruskom a Ukrajinou budú pokračovať tretím kolom v pondelok (7. 3.).

Sledujeme dianie online:

22.48 h

Netflix prestal vysielať v Rusku. Streamovacia služba už začiatkom týždňa oznámila, že pozastaví všetky budúce projekty a akvizície z Ruska. Netflix má v Rusku viac ako 1 milión zákazníkov. Zaregistrovať sa nebudú môcť žiadni noví zákazníci, aj keď podľa Bloombergu nie je jasné, aký vplyv môže mať tento krok na existujúce účty. Informoval o tom portál The Guardian.

21.55 h

Počas evakuácie v meste Irpiň zomrelo osem civilistov. Uviedol to starosta mesta Olexandr Markušin. Dodal, že Rusi spustili paľbu počas evakuácie cez most. Informuje o tom spravodajský portál CNN.

21.50 h

Francúzsko posiela na Ukrajinu lekársku pomoc vrátane jódových tabliet, ktoré pomáhajú chrániť ľudí pred účinkami rádioaktívneho žiarenia, uviedol v nedeľu francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian.

21.49 h

Počet ľudí, ktorí utiekli pred ruskými vojskami z Ukrajiny do Poľska, presiahol milión. Informovala o tom poľská pohraničná stráž.

21.47 h

Predstavitelia USA a európskych krajín sa venujú aj plánom na vytvorenie ukrajinskej vlády v exile, ak by ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj predsa len bol nútený utiecť z Kyjeva. Diskusie sú zatiaľ len predbežné a neboli prijaté žiadne rozhodnutia, uviedli predstavitelia západných krajín pre spravodajskú televíziu CNN.

21.44 h

Šéfdirigent a hudobný riaditeľ Veľkého divadla v Moskve, Tugan Sochijev, sa rozhodol vzdať sa oboch týchto postov. Odíde aj z funkcie hudobného riaditeľa orchestra Orchestre national du Capitole de Toulouse. Toto svoje rozhodnutie zdôvodnil tým, že sa cíti byť pod tlakom kvôli výzvam, aby zaujal stanovisko ku konfliktu na Ukrajine.

21.24 h

Dánsko výrazne navýši svoj obranný rozpočet a v reakcii na ruskú inváziu na Ukrajinu sa bude usilovať o nezávislosť od ruského plynu. Podľa agentúry Reuters to oznámila dánska premiérka Mette Frederiksenová.

20.59 h

Stíhačky MiG-29, ktoré majú vo výzbroji slovenské ozbrojené sily, Ukrajine neposkytneme. Musia chrániť náš vzdušný priestor. Dohodu s iným štátom únie, ktorý by pomohol, kým na Slovensko dorazia americké stíhačky F-16, zatiaľ Slovensko nemá.

20.53 h

Aplikácia TikTok pozastavuje niektoré funkcie v Rusku vzhľadom na nový zákon v krajine, ktorý trestá dezinformácie. Pozastavuje napríklad živé vysielanie. 

20.47 h

V mnohých mestách na Ukrajine počuť sirény. Obyvatelia musia ísť do krytu a dodržiavať bezpečnostné opatrenia. Nálety hlásia z viacerých oblastí, výbuchy počuť aj v Kyjeve. Informoval o tom portál Unian.

20.44 h

Izraelský premiér Naftali Bennett v nedeľu vyhlásil, že Izrael má „morálnu povinnosť“ a musí pomôcť zastaviť boje na Ukrajine.

S týmto vyhlásením prišiel Bennett po tom, ako v sobotu v Moskve rokoval s ruským prezidentom Vladimirom Putinom a následne ho v Berlíne prijal nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz. Bennett je v kontakte aj s ďalšími svetovými lídrami i s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, poznamenala agentúra AFP.

20.26 h

Niektorí bývalí vojaci, aktivisti z občianskych združení aj dobrovoľníci chcú ísť bojovať po boku Ukrajincov proti ruskému vojsku. Reagujú tak na neoficiálnu výzvu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, aby pomohli na fronte. Šéf rezortu obrany Jaroslav Naď (OĽANO) to však neodporúča. Pripomína, že je to v rozpore so zákonom. 

20.15 h

Takmer 20 000 zahraničných dobrovoľníkov sa už ukrajinským úradom prihlásilo do bojov proti Rusku. Oznámil to ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba, podľa ktorého sú záujemcovia z 52 rôznych štátov sveta.

„Momentálne ich je okolo 20 000, pochádzajú prevažne z európskych krajín,“ citovala agentúra AFP šéfa ukrajinskej diplomacie.

19.40 h

Podpora a vyjadrenie solidarity s ľuďmi na Ukrajine spojila ľudí aj na ďalších slovenských námestiach. Hudobných hostí vystriedali aj príbehy ľudí, ktorí pomáhajú utečencom priamo na hraničných priechodoch.

19.27 h

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu vyjadrila „hlboké znepokojenie“ nad správami o prerušení komunikácie so Záporožskou jadrovou elektrárňou, ktorá bola tento týždeň obsadená ruskými jednotkami útočiacimi na Ukrajine. Ruské sily zaútočili na elektráreň v piatok a zmocnili sa jej.

18.57 h

Britský premiér Boris Johnson po telefonáte s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským súhlasil s poskytnutím ďalšieho obranného vybavenia Ukrajine. Referuje o tom spravodajský web BBC s odvolaním sa na vyhlásenie hovorcu Downing Street.

„Lídri diskutovali o naliehavých potrebách ukrajinských ozbrojených síl a predseda vlády sa zaviazal spolupracovať s partnermi na zabezpečení ďalšieho obranného vybavenia,“ uviedol hovorca.

18.52 h

Litovská pohraničná stráž v posledných dňoch eviduje zvýšenie počtu migrantov z Bieloruska, pričom väčšina z nich sú muži. Agentúra DELFI.lt cez víkend uviedla, že Bielorusi odchádzajú zo svojej krajiny v obave, že ich čoskoro povolajú do bojov na Ukrajine.

18.24 h

Ruské ministerstvo obrany upozornilo Rumunsko a „iné krajiny“ susediace s Ukrajinou, že ich bude považovať za účastníkov ozbrojeného konfliktu, ak umožnia, aby z ich územia vzlietli ukrajinské bojové lietadlá s cieľom zaútočiť na ruskú armádu.

18.13 h

Zavedenie bezletovej zóny nad Ukrajinou by mohlo rozpútať svetovú vojnu, povedal predseda Európskej rady Charles Michel. Toto opatrenie opakovane žiada ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

17.37 h

Počet utečencov z Ukrajiny, ktorí prišli do Českej republiky sa podľa odhadov od piatku zdvojnásobil na 100 000, uviedol minister vnútra ČR Vít Rakušan.

17.34 h

Najbohatší Rusi prišli v uplynulých týždňoch o 80 miliárd dolárov (73,2 miliardy eur). Čakajú ich zrejme ďalšie výrazné straty, keďže sankcie začínajú pôsobiť. Informovala o tom CNBC.

17.23 h

Približne 20 000 cudzincov z 52 krajín sveta sa dobrovoľne prihlásilo do ukrajinskej armády na boj proti Rusku. Ako referuje web eurointegration.com.ua, na nedeľňajšom brífingu v Kyjeve to povedal ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba.

„Celý svet je dnes na strane Ukrajiny nielen slovami, ale aj činmi,“ vyhlásil a zdôraznil, že Kyjev cíti podporu nielen zahraničných vlád, ale aj bežných občanov.

17.15 h

Zo zodpovednosti za zmarenie už dvoch pokusov o evakuáciu civilistov z ukrajinského prístavného mesta Mariupol, ktoré je obkľúčené ruskými jednotkami, obvinil ruský prezident Vladimir Putin Ukrajinu.

Podľa neho Ukrajina neplní dohody o podmienkach evakuácie a dohodnuté humanitárne prímerie využíva na preskupenie svojich síl. Putin to vyhlásil v telefonickom rozhovore, ktorý v nedeľu absolvoval s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom.

16.51 h

Obyvatelia a novinári utekajú z mesta Irpiň. Ruskí vojaci útočia aj na jedinú únikovú cestu z mesta.

16.48 h

Spojené štáty majú „veľmi dôveryhodné správy“ o zámerných ruských útokoch na civilistov na Ukrajine, oznámil americký minister zahraničia Antony Blinken. V relácii stanice CNN uviedol, že Washington tieto správy zhŕňa, aby mohol podporiť prípadné vyšetrovanie možných vojnových zločinov.

16.43 h

V Moskve sa na demonštrácii zúčastnilo okolo 2 500 ľudí, 1 700 z nich polícia zadržala. Na petrohradskom proteste ich bolo zadržaných 750 z 1 500, uviedlo ruské ministerstvo vnútra. V ďalších oblastiach manifestovalo celkovo 1 200 ľudí, 1 061 zatkla polícia.

16.21 h

Vo viacerých mestách na Slovensku sa konajú benefičné akcie na podporu Ukrajiny. Priestor na pódiách dostanú desiatky umelcov aj ďalších osobností a občianskych aktivistov zo Slovenska i z Ukrajiny. 

15.54 h

„Gazprom uskutočňuje dodávky ruského plynu pre tranzit cez územie Ukrajiny v pravidelnom režime a v súlade s požiadavkami európskych zákazníkov,“ povedal hovorca Gazpromu Sergej Kuprijanov pre agentúru Interfax.

15.43 h

Na Ukrajine od začiatku ruskej invázie zahynulo 364 civilistov, oznámil Úrad Vysokého komisára OSN pre ľudské práva. Boje si podľa ukrajinskej ombudsmanky Ljudmyly Denisovej vyžiadali životy 38 detí, 71 ich bolo zranených.

15.41 h

Vo veľkokapacitných centrách pre prijímanie vyhlásení o štatút dočasného útočiska, ktoré od nedele rána fungujú v mestách Michalovce a Humenné, požiadalo za prvé štyri hodiny ich chodu päť vojnových utečencov z Ukrajiny.

15.27 h

Ruské štátne médiá prakticky neinformujú o ruských protestoch proti invázii na Ukrajinu, píše Reuters. Pri dnešných demonštráciách zadržali v ruských mestách už viac ako 1 750 ľudí.

15.25 h

Ruské rakety úplne zničili letisko v meste Vinnycia na strednej Ukrajine, uviedol v nedeľu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Informovala o tom agentúra AFP. „Práve som bol informovaný o raketovom útoku na Vinnyciu. Osem rakiet… Letisko bolo úplne zničené,“ povedal Zelenskyj.

15.23 h

Rusko zastaví svoje vojská na Ukrajine len v prípade, že Ukrajinci prestanú bojovať a splnia požiadavky Moskvy, povedal podľa Kremľa ruský prezident Vladimir Putin pri svojom telefonáte tureckému prezidentovi Recepovi Tayyipovi Erdoganovi.

15.15 h

Druhý pokus evakuovať civilistov z obliehaného Mariupola zlyhal, pretože ruská armáda údajne nedodržala dohodnuté prímerie a toto ukrajinské mesto stále ostreľuje. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na predstaviteľa ukrajinského ministerstva vnútra Antona Geraščenka. Informáciu potvrdil aj Červený kríž.

14.20 h

Pápež František odmietol ruské tvrdenie, že na Ukrajine vykonáva „špeciálnu vojenskú operáciu“. Konflikt nazval vojnou a Ukrajinu označil za „krajinu mučeníkov“, v ktorej „tečú potoky sĺz a krvi“. Informovala o tom agentúra Reuters.

14.15 h

Rusko zastaví svoje vojská na Ukrajine len v prípade, že Ukrajinci prestanú bojovať a splnia požiadavky Moskvy, povedal podľa Kremľa ruský prezident Vladimir Putin pri svojom telefonáte tureckému prezidentovi Recepovi Tayyipovi Erdoganovi.

14.13 h

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina) ubezpečil, že na Slovensku máme dostatok ropy aj plynu. V tejto súvislosti v nedeľnej relácii RTVS O 5 minút 12 uviedol, že vláda mala od Ozbrojených síl SR, Vojenského spravodajstva a Slovenskej informačnej služby už pred niekoľkými mesiacmi informácie, aké scenáre hrozia na Ukrajine.

13.27 h

Ruská polícia zadržala v nedeľu vo viacerých mestách dokopy viac ako 1100 ľudí, ktorí protestovali proti vojne na Ukrajine. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na ľudskoprávnu skupinu OVD-Info.

Do 14.20 h moskovského času (12.20 h SEČ) bolo vo viac ako 35 mestách zadržaných dokopy 1 103 demonštrantov, vyplýva z údajov OVD-Info. Odkedy ruské vojska 24. februára zaútočili na Ukrajinu, ruská polícia podľa tejto skupiny zadržala už 9 472 ľudí, ktorí protestovali proti útoku na ich západného suseda.

13.13 h

„Aj keby sa Rusom podarilo zničiť vojenskú infraštruktúru, Ukrajina je pripravená na partizánsku vojnu. Ukrajina bude 40 miliónové Čečensko. Je to nezmyselná vojna,“ povedal v diskusnej relácii O 5 minút 12 na Jednotke RTVS analytik Alexander Duleba.

13.10 h

Spojené štáty intenzívne pracujú na dosiahnutí dohody s Poľskom o dodávkach bojových lietadiel pre ukrajinskú armádu, povedal v nedeľu americký minister zahraničných vecí Antony Blinken počas svojej pracovnej návštevy Moldavska. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

 „Neviem vám povedať konkrétny časový horizont, ale môžem povedať, že na tom pracujeme veľmi, veľmi aktívne,“ povedal Blinken novinárom v Moldavsku.

12.48 h

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu upozornil, že ruské jednotky sa chystajú ostreľovať ťažkými zbraňami Odesu, historické prístavné mesto na pobreží Čierneho mora. TASR o tom informuje na základe správ agentúry AFP.

12.15 h

Izrael sa bude podľa premiéra Naftaliho Bennetta aj naďalej snažiť pomôcť pri riešení rusko-ukrajinskej krízy. Šance na úspech ale podľa neho nie sú veľké, uviedla agentúra Reuters. Bennett v uplynulých hodinách rokoval s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, ako aj s jeho ukrajinským náprotivkom. S Volodymyrom Zelenským hovoril Bennett po telefóne v nedeľu už tretíkrát za dva dni, informoval hovorca izraelského premiéra. Ďalšie podrobnosti o telefonáte nezverejnil.

Bennett sa doteraz nepripojil k medzinárodnému odsúdeniu ruskej invázie na Ukrajinu. Premiér zdôrazňuje silné väzby, aké spájajú Izrael s Moskvou aj Kyjevom. Vďaka tejto blízkosti k obom bojujúcim stranám sa Izrael ponúkol ako sprostredkovateľ, čo podporili ukrajinskí predstavitelia, pripomenula AFP.

11.48 h

Rusi v nedeľu ráno spustili paľbu na evakuačný priechod pre civilistov, ktorí sa snažia ujsť z mesta Irpiň západne od Kyjeva. Informuje o tom spravodajský portál CNN. V čase, keď miesto zasiahla pravdepodobne delostrelecká paľba, nakrúcali tam aj zahraničné médiá a cez priechod prechádzal prúd civilistov.

Podľa médií na mieste zahynuli najmenej traja civilisti, vrátane dvoch detí. CNN tieto údaje zatiaľ nedokázala nezávisle potvrdiť.

11.45 h

Počas mimoriadnej situácie môžu od piatka 4. marca zariadenia školského stravovania poskytovať stravovanie aj príslušníkom Ozbrojených síl SR. Vyplýva to z rozhodnutia ministra školstva, vedy, výskumu a športu Branislava Gröhlinga (SaS), ktoré zverejnil rezort na svojom webe.

11.39 h

Medzinárodný menový fond (MMF) uviedol, že ruská invázia na Ukrajinu a sankcie uvalené na Rusko budú mať „vážny dosah“ na globálnu ekonomiku. „Situácia síce zostáva vysoko premenlivá a vyhliadky sú mimoriadne neisté, ekonomické následky sú už v tejto chvíli veľmi vážne,“ upozornil MMF. 

11.14 h

Osoby prichádzajúce z Ukrajiny môžu požiadať o dočasné útočisko od nedele aj v Humennom a Michalovciach. Veľkokapacitné centrá sa nachádzajú v mestských športových halách, v oboch centrách je vytvorených 25 pracovísk. Pre vybavených žiadateľov bude zabezpečená kyvadlová doprava ďalej do vnútrozemia. Informovala o tom Zuzana Hrabovská z tlačového odboru Ministerstva vnútra (MV) SR.

10.53 h

Za desať dní od vypuknutia bojov na Ukrajine utieklo do susedných krajín už vyše 1,5 milióna ľudí. Na sociálnej sieti to oznámil vysoký komisár OSN pre utečencov Filippo Grandi. Ide podľa neho o najrýchlejšie rastúcu utečeneckú krízu v Európe od konca druhej svetovej vojny.

10.44 h

Ľuďom, ktorí utekajú pred vojnou, pomáhajú mnohí Slováci. Okrem materiálnej a finančnej pomoci ponúkajú bezplatne aj vlastné domy, nevyužité byty či chaty. Ukrajinskí utečenci našli útočisko aj v dedinke v okrese Sobrance.

10.29 h

Južná Kórea uvalí sankcie na Bielorusko za to, že podporuje Rusko v jeho invázii na Ukrajinu. Informuje o tom spravodajský portál televízie CNN s odvolaním sa na nedeľné vyhlásenie juhokórejského ministerstva zahraničia. Obmedzenia exportu by mali byť podobné, ako už uvalili na Moskvu, keď ešte vo februári zakázali export strategických tovarov do Ruska.

10.24 h

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) potvrdila niekoľko útokov na zdravotnícke zariadenia na Ukrajine a vyšetruje ďalšie, uviedol šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. „Útoky spôsobili viaceré úmrtia a zranenia,“ dodal na sociálnej sieti.

10.16 h

Do Poľska prišlo v sobotu približne 129 000 ľudí z Ukrajiny, uviedla poľská hraničná stráž na sociálnej sieti. Od začiatku ruskej invázie prišlo do Poľska 922 400 utečencov.

9.55 h

Evakuácia časti civilných obyvateľov, ktorí sú obkľúčení ruskými jednotkami v Mariupole, sa začne v nedeľu o 12:00 ukrajinského času (11:00 SEČ). Informovali o tom svetové agentúry s odvolaním sa na zástupcu mestskej správy Mariupolu. Dočasné prímerie by malo v oblasti platiť do 21.00 h miestneho času (20.00 h SEČ).

9.35 h

Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu prišlo o život viac ako 11 000 ruských vojakov, uviedol ukrajinský generálny štáb. Za posledný deň ruské straty na životoch vzrástli asi o 1 000. Agentúra Reuters pripomína, že ukrajinská strana neinformuje o tom, koľko jej vojakov zomrelo. Bilanciu ruských strát, ktorú zverejňuje, nemožno overiť.

9.21 h

Za posledných 24 hodín slovenská polícia na hraničných priechodoch na vstupe z Ukrajiny vybavila 12 438 osôb. Celkový počet vybavených vstupujúcich osôb na hraničných priechodoch z územia Ukrajiny na Slovensko od vypuknutia konfliktu do 06.00 h dnešného dňa (06.03.) je 113 968. Informovala o tom hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová.

Na snímke slovenský vojak nesie dieťa na hraničnom priechode vo Vyšnom Nemeckom. ZDROJ: TASR

9.12 h

Evakuácie neukrajinských migrantov pokračujú, uviedla Polícia SR na sociálnej sieti.

8.57 h

Ruské médiá šíria správu, že Ukrajina vyvíja takzvanú špinavú bombu s obsahom rádioaktívneho plutónia a že ju má údajne takmer hotovú. Médiá sa odvolávajú na nemenovaný zdroj, ktorý k tvrdeniu neposkytol žiadny dôkaz.

8.45 h

Čínsky minister zahraničia Wang I uviedol v rozhovore s americkým ministrom zahraničných vecí Antonym Blinkenom, že Čína je proti akýmkoľvek krokom, ktoré „prilievajú olej do ohňa“ na Ukrajine. Blinken reagoval, že svet sleduje, ktoré národy sa zasadzujú za princípy slobody a suverenity.

8.37 h

Ruské jednotky pokračujú v útoku proti Ukrajine a sústreďujú sa hlavne na obkľúčenie Kyjeva, Charkova a Mykolajiva a vytvorenie pozemného koridoru z Ruska na anektovaný Krym. 

Ukrajinské ozbrojené sily pokračujú v obrane krajiny a spôsobili nepriateľovi ďalšie straty, uviedol ukrajinský generálny štáb podľa agentúry Unian.

8.13 h

Ruský prezident Vladimir Putin podpísal výnos o dodatočnom vyplatení piatich miliónov rubľov (47 000 eur) rodinám vojakov, ktorí zomreli počas operácií na Ukrajine či Sýrii.

V prípade, že vojak utrpí zranenia, budú mu vyplatené dodatočné tri milióny rubľov (28 000 eur). Oznámil to v sobotu portál Kommersant s odvolaním sa na komuniké Kremľa.

8.00 h

Tisíce Ukrajincov, Američanov ukrajinského pôvodu a ďalší na newyorskom námestí Times Square žiadali Západ, aby sa zapojil do vojenského konfliktu na Ukrajine. Niekoľko hodín držali transparenty ako „koniec vojny“, „bezletová zóna“ či „zastavenie Putina“.

7.54 h

Americká rozhlasová stanica Rádio Slobodná Európa / Rádio Sloboda (RFE / RL) oznámila, že pozastavuje svoju činnosť v Rusku. Uviedla to ruská štátna agentúra TASS s tým, že stanica tento krok zdôvodnila postupom miestnych úradov, usilujúcich sa o bankrot ruskej pobočky RFE / RL, a tiež zvýšením policajného tlaku na novinárov.

7.42 h

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj poďakoval americkému miliardárovi Elonovi Muskovi za to, že svojou satelitnou internetovou službou Starlink podporil Ukrajinu, informovala agentúra DPA.

„Budúci týždeň dostaneme ďalšiu várku systémov Starlink pre zničené mestá,“ uviedol Zelenskyj. Obaja „prediskutovali aj možné vesmírne projekty. Ale o tomto budem hovoriť až po vojne,“ dodal prezident.

7.39 h

Starosta juhoukrajinského prístavu Mariupol Vadym Bojčenko uviedol, že jeho mesto čelí „humanitárnej blokáde“, pretože bolo kompletne odrezané od technickej infraštruktúry. Ruské jednotky prerušili všetkých 15 elektrických vedení do mesta a Mariupol je bez elektriny už päť dní. Informovala DPA, ktorá sa odvoláva na ukrajinskú televíziu.

7.33 h

Ukrajinský prezident Volodomyr Zelenskyj oznámil, že v nedeľu telefonoval so svojím americkým náprotivkom Joeom Bidenom. Hovorili spolu o finančnej podpore a sankciách proti Rusku. Informovala o tom agentúra AFP.

7.30 h

V reakcii na ruskú inváziu na Ukrajinu prevádzkovatelia platobných kariet Mastercard a Visa pozastavili svoje aktivity v Rusku. Mastercard uviedla, že jej sieť už nebude podporovať karty vydané ruskými bankami a akákoľvek karta vydaná mimo tejto krajiny nebude fungovať v ruských obchodoch a bankomatoch, informovala agentúra AP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet