Na hlavný obsah

Pokračujúci vojenský konflikt na Ukrajine sledujeme online aj v piatok

Invázia trvá už deviaty deň.

Pokračujúci vojenský konflikt na Ukrajine sledujeme online aj v piatok
Tisíce demonštrantov sa zúčastnili na proteste v Hamburgu. Foto: TASR/AP

Vojenské útoky na Ukrajinu pokračujú aj v piatok (4. 3.).

Vo štvrtok (24. 2.) sa začal vpád ruských vojsk na územie nášho východného suseda. Ruský prezident Vladimir Putin tvrdí, že ide o „vojenskú operáciu“ s cieľom „demilitarizovať“ Ukrajinu.

Ukrajina a Rusko sa dohodli na spoločnom zabezpečení humanitárnych koridorov na evakuáciu civilistov. Súhlasili aj s tým, že čoskoro usporiadajú tretie kolo rozhovorov.

Sledujeme dianie online:

21.34 h

Francúzsko chce za niekoľko hodín navrhnúť konkrétne opatrenia na zlepšenie bezpečnosti ukrajinských jadrových zariadení, a to na základe kritérií Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE). Oznámil to v piatok prezident Emmanuel Macron. Ten zároveň odsúdil útoky ruských síl na jadrové zariadenia, ktoré viedli k požiaru v areáli Záporožskej jadrovej elektrárne.

21.32 h

Biely dom nepodporuje zmenu režimu v Rusku, vyhlásila v piatok hovorkyňa Bieleho domu Jen Psakiová. Spravila tak po tom, ako americký senátor Lindsey Graham v televíznom vysielaní nabádal k tomu, aby niekto v Rusku zabil ruského prezidenta Vladimira Putina, informovala agentúra Reuters.

„Neobhajujeme zabitie lídra cudzej krajiny alebo zmenu režimu. To nie je politika Spojených štátov,“ vyhlásila Psakiová.

20.54 h

Agentúra Interfax informovala, že ruský cenzúrny úrad Roskomnadzor zablokoval aj ďalšiu sociálnu sieť – twitter.

20.50 h

V ruskojazyčných médiách sa objavujú rady, ako sa dostať k zablokovaným internetovým zdrojom. Rusko od minulého týždňa, keď začala invázia na Ukrajinu, obmedzilo prístup k viacerým webom opozičných médií a ďalších internetových zdrojov. Najnovšie prišlo oznámenie o blokácii sociálnej siete facebook.

Návod na to, ako sa dostať k cenzurovaným zdrojom, zverejnil napríklad spravodajský portál Meduza, ktorý po novom ruské úrady blokujú. S obdobnými tipmi prišla tiež stanica BBC, ktorej ruskojazyčnú službu tiež v Rusku zneprístupnili.

20.49 h

V Belehrade sa pochodu na podporu Ruska zúčastňuje asi 2 000 ľudí, informovala agentúra Reuters. Podľa nej sa tak deje v čase, keď je pre Srbsko čoraz zložitejšie udržať si tradičnú rovnováhu medzi Východom a Západom.

Organizátori z radov krajne pravicových organizácií vyzvali vedenie krajiny, aby sa nepridávalo k sankciám, ktoré západné krajiny uvalili na Rusko v súvislosti s inváziou na Ukrajinu. Vzývali tiež údajné bratstvo medzi Srbmi a Rusmi.

20.44 h

Diplomatický konvoj so slovenským veľvyslancom na Ukrajine Marekom Šafinom a ďalšími zamestnancami slovenskej ambasády v Kyjeve má prísť na Slovensko v piatok večer. TASR to potvrdilo ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ).

V konvoji sú podľa MZVEZ okrem zamestnancov, slovenských občanov, aj cudzí štátni príslušníci, novinári z Británie, Nemecka, ale aj občania Ukrajiny, Afganistanu a deti.

20.31 h

India v piatok požiadala Ukrajinu a Rusko, aby vyhlásili prímerie v ukrajinskom meste Sumy a pomohli odtiaľ evakuovať niekoľko stoviek študentov z Indie. Zo Sumy sa podľa hovorcu indického ministerstva zahraničných vecí nemôže pre boje dostať zhruba 700 indických občanov. Informovala o tom agentúra Reuters.

„Žiadame pre našich študentov bezpečnú trasu,“ povedal hovorca ministerstva Arindam Bagči. Dodal, že v oblasti sa bojuje. Jeden zo študentov Mahtab Ráza v rozhovore s Reuters povedal, že v bydlisku študentov nie je tečúca voda a že Indom došli peniaze.

20.29 h

Počas dňa sa hlavné úsilie ruských inváznych jednotiek sústredilo na obkľúčenie Kyjeva. Podľa agentúry Unian to v piatok večer oznámil generálny štáb ukrajinskej armády, podľa ktorého obrancovia metropoly ofenzívu naďalej odrážajú. Boje zúrili aj na ďalších miestach v krajine, ruské sily obkľúčili a bombardovali viaceré mestá, píše Reuters.

„Okupanti rovnako pokračovali v raketových a bombových úderoch na obce. Na ničenie infraštruktúry a obytných budov použili delostrelectvo a raketomety,“ uvádza ukrajinský generálny štáb na facebooku.

20.27 h

Ruská senátorka Ljudmila Narusovová pri parlamentnej diskusii uviedla, že podľa jej informácií z jednej stočlennej roty ruskej armády prežili boje na Ukrajine iba štyria branci. Informoval o tom denník Novaja Gazeta s odvolaním sa na záznam z rokovania.

„Včera boli z bojovej zóny na Ukrajine stiahnutí branci, ktorí boli donútení podpísať zmluvu alebo ju podpísali za ne,“ uviedla Narusovová pri dnešnom zasadnutí ústavnoprávneho výboru Rady federácie. „Nakoniec však zo sto mužov zostali nažive len štyria,“ dodala s tým, že armáda jej tieto informácie odmietla potvrdiť.

19.38 h

Ruská cenzúrna agentúra Roskomnadzor sa rozhodla zablokovať prístup k sociálnej sieti facebook v Rusku. Informujú o tom zahraničné tlačové agentúry.

19.35 h

Prezidentka Zuzana Čaputová vo vyhlásení upokojila Slovákov, že krajine bezprostredné riziko vojny nehrozí. „Sme súčasťou kolektívnej bezpečnosti a našu suverenitu chráni 30 mocných krajín sveta – naši spojenci z Aliancie. Obranná sila tohto spoločenstva demokratických štátov robí zo Slovenska bezpečné miesto,“ povedala v piatkovom vyhlásení. „Nie je dôvod na paniku,“ dodala.

18.44 h

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa prostredníctvom telemostu prihovoril viacerým európskym mestám vrátane Bratislavy, kde sa koná demonštrácia na podporu mieru na Ukrajine. V úvode svojho príhovoru vyzval ľudí na námestiach, aby vzdali poctu minútou ticha tým, ktorí doteraz vo vojne padli.

Protestujúcich tiež vyzval, aby neostávali ticho, vyjadrili svoj názor a vyšli do ulíc na podporu Ukrajiny a jej boja proti ruským okupantom. „Ak padne Ukrajina, padne celá Európa,“ povedal.

18.25 h

Spojené štáty na zasadnutí BR OSN vyzvali Rusko, aby stiahlo svoje jednotky zo Záporožskej jadrovej elektrárne a nezapájalo podobné jadrové zariadenia do konfliktu.

Ruský veľvyslanec pri OSN Vasilij Nebenzja na zasadnutí tvrdil, že elektráreň funguje normálne a nehrozí nebezpečenstvo úniku rádioaktívneho materiálu. Po nočných bojoch ju teraz strážia ruskí vojaci a Moskva na miesto vyslala svojich inžinierov, ktorí vedia s vybavením zaobchádzať.

Západné štáty sa podľa neho svojimi varovaniami ohľadom možného nebezpečenstva streľby v bezprostrednom okolí najväčšej jadrovej elektrárne v Európe snažia rozdúchať umelú hystériu.

18.16 h

Pri leteckom údere ruských síl na ukrajinskú dedinu Marchalivka asi desať kilometrov od Kyjeva zomrelo najmenej päť ľudí vrátane troch detí, oznámila ukrajinská služba pre mimoriadne situácie. Polícia podľa agentúry Reuters vo vyhlásení uviedla, že obeťou je sedem a že sú medzi nimi dve deti. Na mieste zasahujú záchranári.

17.55 h

„Dnes už každý môže vidieť tú hrôzu, ktorú Vladimir Putin rozpútal na území cudzieho štátu,“ povedal na zhromaždení na podporu Ukrajiny na bratislavskom Námestí SNP premiér Eduard Heger (OĽANO). Dodal, že „Ukrajinci nebojujú len za Ukrajinu, ale aj za nás.“

17.41 h

Medzinárodná gymnastická federácia (FIG) vylúčila ruských a bieloruských športovcov zo všetkých medzinárodných súťaží pod hlavičkou FIG. Zákaz štartu vstúpi do platnosti od 7. marca a platí až do odvolania, okrem gymnastov sa týka aj všetkých funkcionárov a rozhodcov z oboch krajín. Dôvodom tohto kroku FIG je ruská invázia na Ukrajine, ktorú podporilo aj Bielorusko.

Verdikt znamená, že športovci a funkcionári z Ruska a Bieloruska sa nebudú môcť zúčastniť už na majstrovstvách sveta v akrobatickej gymnastike, ktoré sa v Baku uskutočnia 10.-13. marca, uviedla federácia na svojom webe. Zákaz sa neuplatňuje na prebiehajúce podujatie Svetového pohára v športovej gymnastike v Dauhe. Ruských a bieloruských funkcionárov, ktorí sú členmi exekutívy či technických komisií FIG, sa toto opatrenie nedotkne.

17.35 h

Spravodajská stanica BBC pozastavila svoju novinársku činnosť v ruskej pobočke. Urobila tak po tom, čo ruský parlament prijal zákon, podľa ktorého hrozí za šírenie „falošných“ správ až 15-ročné väzenie.

„Táto legislatíva evidentne kriminalizuje nezávislú žurnalistiku. Nemáme inú možnosť ako dočasne pozastaviť prácu všetkých novinárov BBC a pomocných pracovníkov v Rusku,“ povedal generálny riaditeľ BBC Tim Davie

17.24 h

Americký senátor Lindsey Graham vo štvrtok v televíznom vysielaní žiadal, „aby niekto v Rusku“ zabil ruského prezidenta Vladimira Putina. TASR informuje na základe správy agentúry AFP a Grahamovho vyhlásenia na sociálnej sieti.

Niekto v Rusku musí začať konať a odstrániť tohto „chlapa“, povedal Graham vo vysielaní televízie Fox News. Tieto vyjadrenia neskôr zopakoval aj na Twitteri, píše AFP.

17.10 h

Ukrajinské letectvo má aj po viac ako týždni od začiatku ruskej invázie naďalej k dispozícii „značnú väčšinu“ svojich lietadiel a vrtuľníkov. Disponuje stále tiež bezpilotnými lietadlami a systémami protivzdušnej obrany s raketami zem-vzduch, povedal v piatok pri pravidelnom brífingu médiám nemenovaný vysoký činiteľ amerického ministerstva obrany.

Mnoho expertov predpokladalo, že Rusko, s druhým najväčším vojnovým letectvom na svete po USA, vyradí ukrajinské vzdušné sily z prevádzky veľmi skoro po útoku, zatiaľ sa mu však stále zjavne nedarí získať plnú vzdušnú prevahu nad Ukrajinou.

17.00 h

Ukrajinské prístavné mesto Mariupol pre konštantné útoky ruských vojsk nemá prístup k vode, kúreniu a elektrine a obyvateľom dochádza už aj jedlo, povedal starosta Vadim Bojčenko v televíznom prenose.

Starosta tiež vyzval pre vytvorenie humanitárneho koridoru pre evakuáciu civilistov. „Jednoducho nás ničia,“ povedal.

16.52 h

Úrady v Moskve zamietli žiadosti odporcov, ale aj stúpencov ruskej invázie na Ukrajinu, ktorí chceli v hlavnom meste zorganizovať pochody a vyjadriť tak svoj názor na aktuálne dianie. Mesto sa odvolalo na stále aktuálnu pandémiu koronavírusu. Informovala o tom v piatok agentúra DPA.

Aké organizácie požiadali radnicu o verejné zhromaždenia, úrady neprezradili. Ruská opozičná zjednotená demokratická strana „Jabloko“ však ostro kritizovala inváziu prezidenta Vladimira Putina na Ukrajinu a oznámila, že zorganizuje protestný pochod v Moskve. DPA citovala aj ruský spravodajský portál Meduza, ktorý napísal, že do ulíc chceli vyjsť aj podporovatelia „špeciálnej vojenskej operácie“.

16.50 h

Ruský prezident Vladimir Putin porušuje vojnou na Ukrajine spoločné princípy demokratických spoločností a Spojené štáty urobia v spolupráci s Európou všetko, aby vojnu zastavili. Vyhlásil to v piatok americký minister zahraničia Antony Blinken, ktorý v Bruseli zasadol na mimoriadne spoločné rokovanie so svojimi kolegami z krajín Európskej únie. 

16.48 h

Slovenský ochranný zväz autorský (SOZA) poskytne 50 000 eur na humanitárnu pomoc Ukrajine. O vyčlenení čiastky zo Sociálneho a kultúrneho fondu SOZA rozhodla v piatok dozorná komisia združenia.

„Udalosti na Ukrajine sa dotkli každého z nás, členov SOZA nevynímajúc. Veríme, že vyčlenená čiastka pomôže tým, ktorí to teraz najviac potrebujú,“ povedal predseda Dozornej rady SOZA Matúš Jakabčic.

16.47 h

Šéf diplomacie Európskej únie Josep Borrell v piatok povedal, že ruská armáda na Ukrajine bombarduje a ostreľuje všetko.

„To, čo vidíme, je škaredá tvár vojny, ktorá opäť vypukla v našich hraniciach. Rusi bombardujú a ostreľujú všetko – nemocnice, domy, školy. Množstvo civilných obetí. Toto je barbarský spôsob vedenia vojny,“ uviedol Borrell po skončení zasadnutia ministrov zahraničia členských štátov EÚ.

Vyzval ruského prezidenta Vladimira Putina, aby s ostreľovaním a bombardovaním prestal.

16.29 h

Veľkoobchodná cena plynu na európskom trhu prvýkrát prekročila 200 eur za megawatthodinu. Za jej silným nárastom stojí útok Ruska na Ukrajinu. Informovala o tom agentúra ČTK.

16.27 h

Počas invázie Ruska na Ukrajine bolo dosiaľ zabitých 331 civilistov, oznámil v piatok Úrad vysokej komisárky OSN pre ľudské práva (OHCHR). Citoval ho spravodajský portál britskej stanice Sky News.

Úrad dodal, že ďalších 675 civilistov utrpelo zranenia.

16.26 h

V ukrajinskom hlavnom meste Kyjeve sa od začiatku ruskej invázie narodilo takmer 400 detí. Podľa agentúry Interfax-Ukrajina to v piatok povedal starosta metropoly Vitalij Kličko. Kyjev sa podľa neho okupantom nevzdá.

„Nemocnice v meste poskytujú všetko potrebné. To je v poriadku. Lekári sú v službe. Pôrodnice fungujú tiež a za posledných osem dní sa narodilo 390 detí – 199 chlapcov a 191 dievčat,“ povedal Kličko.

16.19 h

Bývalý rakúsky kancelár Wolfgang Schüssel odstupuje z predstavenstva ruského energetického gigantu Lukoil. TASR tieto informácie získala v piatok z agentúry Reuters. Schüssel tak najnovším západným politikom, ktorý sa dištancuje od ruského štátu po tom, čo Moskva napadla Ukrajinu, píše Reuters.

16.18 h

Bezpečnostná rada OSN (BR OSN) v piatok absolvuje mimoriadne zasadnutie v reakcii na ruský útok na Záporožskú jadrovú elektráreň na Ukrajine. O zasadnutie požiadalo Spojené kráľovstvo. TASR informuje na základe správy agentúry AFP, ktorá sa odvoláva na diplomatické zdroje.

16.05 h

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v piatok uviedol, že aliancia nevyhlási bezletovú zónu nad Ukrajinou. TASR správu prevzala od agentúry AFF a televízie CNN.

„Jediný spôsob, ako implementovať bezletovú zónu, je poslať do ukrajinského vzdušného priestoru bojové lietadlá NATO a potom vynútiť bezletovú zónu zostrelením ruských lietadiel. Ak by sme to urobili, môže to viesť k niečomu, čo by mohlo skončiť plnohodnotnou vojnou v Európe, ktorá by zahŕňala oveľa viac krajín a spôsobila ešte väčšie ľudské utrpenie,“ vyhlásil Stoltenberg po mimoriadnom stretnutí ministrov zahraničných vecí členských krajín NATO.

15.55 h

Americké veľvyslanectvo na Ukrajine uviedlo, že útok na jadrovú elektráreň je vojnovým zločinom. Povedalo to v súvislosti s tým, že ruskí vojaci obsadili Záporožskú jadrovú elektráreň, ktorá je najväčšou v Európe.

„Napadnúť jadrovú elektráreň je vojnovým zločinom. Putinovo ostreľovanie najväčšej európskej jadrovej elektrárne posúva jeho vládu teroru o ďalší krok vpred,“ uviedla ambasáda USA v Kyjeve.

15.41 h

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v piatok vyzval Rusov, aby sa zjednotili okolo osoby prezidenta Vladimira Putina. Informovala o tom agentúra AFP.

„Teraz nie je čas na rozdelenie,“ povedal novinárom Peskov v reakcii na výzvy viacerých ruských osobností, ktoré volajú po ukončení vojny.

„Teraz je čas zjednotiť sa, zjednotiť sa okolo nášho prezidenta,“ dodal hovorca Kremľa.

15.39 h

Slovensko je ako súčasť Severoatlantickej aliancie dobre chránené a plnohodnotne sa v týchto dňoch podieľa na všetkých rozhodnutiach, ktoré NATO prijíma v súvislosti s krízou, ktorú vyvolala ruská invázia na Ukrajine.

Podľa spravodajcu TASR to uviedol šéf slovenskej diplomacie Ivan Korčok po skončení mimoriadne zasadnutia ministrov zahraničných vecí NATO v bruselskom sídle tejto organizácie.

15.38 h

Do Nemecka už počas týždňa utieklo z Ukrajiny pred vojnou zhruba 18 440 ľudí, z toho asi 15 000 sú Ukrajinci, informovalo v piatok spolkové ministerstvo vnútra. Agentúra DPA k tomu napísala, že nie všetci utečenci sa hlásia úradom.

Väčšina ľudí, ktorí z Ukrajiny od začiatku ruskej invázie z minulého týždňa utiekli, sú aj v Nemecku ženy s deťmi. S odvolaním sa na údaje spolkovej polície to uvádza ministerstvo vnútra.

15.34 h

Švajčiarsko rozšírilo svoje sankcie proti Rusku pre napadnutie Ukrajiny. Vláda v piatok rozhodla okrem iného o zákaze transakcií s ruskou centrálnou bankou a zablokovala export tovarov, technológií a služieb, ktoré by mohli slúžiť na rozvoj ruského zbrojného priemyslu, bezpečnosti a obrany. Informovala o tom agentúra Reuters.

Švajčiarsko sa už v pondelok (28. 2.) napriek tradičnej neutralite pridalo k protiruským sankciám Európskej únie, ktoré postihujú ruské banky, jednotlivcov aj obchod.

15.29 h

Ruský prezident Putin počas hodinového telefonátu s nemeckým kancelárom Scholzom povedal, že cez víkend sa môže uskutočniť tretie kolo rokovaní medzi Moskvou a Kyjevom.

Novinárov o tom informoval Scholzov hovorca Steffen Hebestreit. Kancelár opätovne vyzval Putina, aby nariadil okamžité zastavenie bojov na Ukrajine.

15.21 h

Americký softvérový gigant Microsoft sa rozhodol pozastaviť predaj svojich produktov a služieb v Rusku. Reaguje tak na inváziu ruských vojsk na Ukrajinu.

Microsoft sa tak stal ďalšou veľkou západnou firmou, ktorá sa dištancuje od Moskvy po ruskom útoku na Ukrajinu, medzi ne patria napríklad Apple, Nike či Dell Technologies.

14.54 h

Ruskí vojaci podľa agentúry Unian nedali povolenie na prechod humanitárneho konvoja do mesta Cherson a jeho okolia, nad ktorým vo štvrtok (4. 3.) získali kontrolu.

„Práve som bol informovaný, že okupanti nedali zelenú pre dodávky humanitárnej pomoci do Chersonskej oblasti,“ povedal šéf miestnej samosprávy Gennadij Lahuta.

14.46 h

Európska komisia (EK) v piatok pozastavila spoluprácu s Ruskom a Bieloruskom aj v rámci programov cezhraničnej spolupráce – ide o Nástroj európskeho susedstva (ENI CBC) a program Interreg pre región Baltského mora. Informuje o tom spravodajca TASR na základe vyhlásenia EK.

14.41 h

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba obvinil v piatok ruských vojakov zo znásilňovania žien na Ukrajine. Informovala o tom agentúra Reuters s tým, že Kuleba tieto tvrdenia ničím nepodložil a nebolo ich možné nezávisle overiť.

„Keď padajú bomby na vaše mestá, keď vojaci znásilňujú ženy v okupovaných mestách – a bohužiaľ, máme množstvo prípadov, keď ruskí vojaci znásilňujú ženy v ukrajinských mestách – je, samozrejme, ťažké hovoriť o účinnosti medzinárodného práva,“ povedal Kuleba počas prejavu v londýnskom think-tanku Chatham House.

14.37 h

Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) v piatok oznámil, že z Ukrajiny od začiatku ruskej invázie utieklo viac ako 1,2 milióna ľudí, čo sú takmer tri percentá populácie (Ukrajina má bez Krymu asi 41 miliónov obyvateľov).

Najviac utečencov mieri do Poľska, podľa aktuálnych údajov UNHCR ich tam doteraz dorazilo takmer 650 000. Druhý najvyšší počet utečencov je v Maďarsku – vyše 144 000 ľudí. Vyše 103 000 utečencov registruje Moldavsko. Pre porovnanie, v roku 2015, keď vrcholila európska migračná kríza, dorazil rôznymi cestami do Európy viac ako milión ľudí.

14.35 h

Európska komisia (EK) v piatok oznámila, že v dôsledku ruskej invázie na Ukrajine a zároveň ako prejav solidarity s obyvateľmi Ukrajiny, sa rozhodla prerušiť s ruskými subjektmi spoluprácu v oblasti výskumu, vedy a inovácií. Z Bruselu o tom informuje spravodajca TASR.

Komisia spresnila, že v rámci vedeckého programu s názvom Horizont Európa neuzavrie žiadne nové zmluvy či dohody s ruskými organizáciami. Exekutíva EÚ sa okrem toho rozhodla pozastaviť ruským subjektom platby vyplývajúce z už existujúcich zmlúv.

14.33 h

Pre ruský útok na ukrajinskú Záporožskú jadrovú elektráreň žiada Spojené kráľovstvo zvolanie mimoriadneho zasadnutia Bezpečnostnej rady OSN. Počas stretnutia ministrov zahraničných vecí členských krajín NATO v Bruseli to povedala šéfka britskej diplomacie Liz Trussová. TASR o tom informuje na základe správ agentúry AFP a televízie Sky News.

Tento útok, ku ktorému došlo v noci zo štvrtka na piatok, je podľa Trussovej „hrozbou pre európsku bezpečnosť a stabilitu a je nutné, aby bola vyvodená zodpovednosť“.

14.28 h

Košická nemocnica vytvorila špeciálny pavilón pre ukrajinských pacientov, ktorí utekajú na Slovensko pred vojnou, povedal minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO). Starať sa tam budú o nich ukrajinskí lekári, psychológovia, pripravené sú aj materiály v ukrajinskom jazyku.

14.24 h

Na slovensko-ukrajinských hraničných priechodoch pomáha aj 50 českých policajtov vrátane expertov na ochranu hraníc, povedal minister vnútra Roman Mikulec s tým, že ponuku na pomoc má Polícia SR aj od iných krajín.

14.18 h

Utečencom z Ukrajiny, ktorí sa rozhodnú zostať na Slovensku, štát ponúkne očkovanie proti koronavírusu. Bude to na dobrovoľnej báze, informoval o tom minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO).

14.17 h

Rada OSN pre ľudské práva (UNHRC) dnes schválila rezolúciu odsudzujúcu možné porušovanie ľudských práv zo strany ruských síl pri invázii na Ukrajinu. Zároveň podľa agentúry Reuters podporila zriadenie komisie, ktorá bude tieto prípady vyšetrovať.

Rezolúciu, ktorú predložila Ukrajina, podporilo 32 členov UNHRC, 13 sa zdržalo a Rusko a Eritrea boli proti.

14.12 h

Ministri zahraničných vecí NATO rokovali o „bezletovej zóne“ nad Ukrajinou, ale zhodli sa, že lietadlá NATO by nemali operovať nad ukrajinským vzdušným priestorom, povedal generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

14.06 h

Kyjev tvrdí, že ukrajinské vojenské zložky odrazili ruský útok na juhoukrajinské mesto Mykolajiv. Oznámil to Oleksij Arestovyč, poradca ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. TASR o tom informovala na základe správy stanice Sky News.

Arestovyč dodal, že situácia v meste Mariupol, ktorý podľa miestnych úradov obliehajú ruské sily, je pod kontrolou.

14.05 h

Čierna Hora vyhlásila nemenovaného ruského diplomata za nežiaducu osobu (persona non grata) pre porušenie diplomatických pravidiel a nariadila mu opustiť krajinu v priebehu nasledujúcich 72 hodín. Oznámilo to v piatok tamojšie ministerstvo zahraničných vecí. Informovala o tom agentúra Reuters.

„Dôvodom tohto rozhodnutia je posúdenie aktivít ruského diplomata, ktoré sú v rozpore s Viedenským dohovorom o diplomatických stykoch. (Posúdenie) vykonali príslušné bezpečnostné inštitúcie v Čiernej Hore,“ uviedlo ministerstvo bez poskytnutia ďalších podrobností.

Čierna Hora tiež v reakcii na ruskú inváziu na Ukrajine uzavrela svoj vzdušný priestor pre ruské lietadlá.

14.04 h

Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko v piatok vyhlásil, že ozbrojené sily jeho krajiny sa na ruskej „vojenskej operácii“ na Ukrajine aktuálne nepodieľajú a nemajú ani v úmysle sa do nej zapojiť. V piatok o tom informovali agentúry Reuters a DPA s odvolaním sa na bieloruské štátne médiá.

„Bieloruská armáda sa na špeciálnej operácii (Ruska) nepodieľala a nemá to ani v pláne,“ uviedol Lukašenko s tým, že to nie je nevyhnutné. Dodal, že Minsk nedostal nijakú žiadosť o zapojenie sa do tohto ozbrojeného konfliktu. „Nemáte dôvod na obavy,“ povedal v prejave k obyvateľom Bieloruska.

13.51 h

Podľa denníka Ukrajinská pravda Moskva odmietla priame rozhovory medzi ruským prezidentom Vladimirom Putinom a ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Rusko sa podľa hovorcu Kremľu Dmitrija Peskova tiež nevzdalo cieľa „denacifikácie“ Ukrajiny.

13.43 h

Poslanci Ondrej Dostál, Ján Benčík aj Radovan Kazda podajú dnes o 15.00 h na NAKA trestné oznámenie na predstaviteľov Ruskej federácie v súvislosti s inváziou na Ukrajinu.

13.29 h

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj apeloval v piatok na prijatie ešte tvrdších sankcií proti Rusku. Stalo sa tak po tom, čo ruské sily v noci zo štvrtka na piatok zaútočili na Záporožskú jadrovú elektráreň.

„Je nevyhnutné okamžité posilnenie sankcií proti jadrovému teroristickému štátu,“ vyhlásil Zelenskyj na margo Ruska. Raketový útok na spomenutú elektráreň mohol mať podľa jeho slov dôsledky až „šiestich Černobyľov“.

13.11 h

Keďže potreby Ukrajiny exponenciálne rastú, ďalšia pomoc bude distribuovaná aj prostredníctvom systému rescEU zo spoločných skladov EÚ v Nemecku, Maďarsku a Holandsku. Podpora cez tento systém zahŕňa dodávky ventilátorov, infúznych púmp, monitorov na kontrolu životných funkcií pacientov, rúšok a plášťov, ultrazvukových prístrojov a koncentrátorov kyslíka.

12.49 h

Ruský prezident Vladimir Putin v piatok vyhlásil, že bez ohľadu na to, „aké to bude ťažké“, bude jeho krajina pokračovať vo svojom rozvoji a oznámil posilnenie dopravnej a logistickej infraštruktúry. Zároveň vyzval „susedov Ruska“, aby neeskalovali napätie. Moskva si podľa neho plní všetky záväzky. Informovala o tom agentúra Reuters.

12.40 h

Pri ruskom útoku v Záporožskej elektrárni prišli o život traja ukrajinskí vojaci a dvaja utrpeli zranenia, informovala spoločnosť Energoatom.

12.29 h

USA uvalili sankcie na desiatky ruských oligarchov, ich rodiny a blízkych spolupracovníkov. Ide o ľudí z okolia prezidenta Vladimíra Putina.

Americké ministerstvo financií predpokladá, že niektorí oligarchovia tajne spravujú aj údajne rozprávkový majetok ruského lídra, ktorého tamojšia propaganda vykresľuje ako muža z ľudu.

Aký veľký je skutočný majetok prezidenta Vladimira Putina? Niektoré odhady hovoria o viac ako 100 miliardách eur. Kremeľ to popiera.

12.20 h

V oblasti Záporožskej jadrovej elektrárne na Ukrajine ani na území Slovenska nie sú v súčasnosti zaznamenané žiadne zmeny v radiácii. Pre TASR to potvrdili z Úradu jadrového dozoru SR s tým, že situáciu nepretržite monitorujú.

11.57 h

Ruský prezident Vladimir Putin si útokom na jadrovú elektráreň na juhovýchode Ukrajiny zahráva s ohňom. Podľa agentúry Reuters to dnes uviedol britský minister obrany Ben Wallace. Putina pritom vyzval, aby na takéto zariadenia prestal útočiť.

„Dôrazne vyzývame ruského prezidenta, aby okamžite prestal na takéto miesta útočiť. Je to veľmi nebezpečné,“ povedal Wallace na tlačovej konferencii pri návšteve Kodane. „Nie je to nebezpečné len pre Ukrajinu a Rusko, je to nebezpečné pre Európu a je to zahrávanie si s ohňom, ktoré naozaj presahuje všetko, čo súvisí s logikou,“ dodal.

11.37 h

Ruskí vojaci údajne prvýkrát vstúpili do ukrajinského prístavu Mykolajiv na pobreží Čierneho mora, v časti mesta sa bojuje, napísala agentúra Reuters s odvolaním sa na miestne úrady.

Podľa poradcu ukrajinského prezidenta bol ruský pokus preniknúť do Mykolajiva odrazený. „Nepriateľ podnikol ďalší pokus preniknúť do Mykolajiva. Kolóna vchádza do mesta! Je neveľká, nesmieme ju nechať prejsť! Bránime mesto,“ uviedol gubernátor Vitalij Kim podľa miestneho serveru.

Predtým sa v médiách objavili správy, že ukrajinské námorníctvo radšej potopilo svoju vlajkovú loď, ktorá práve podstupovala modernizáciu v mykolajivských lodeniciach, aby nepadla do rúk nepriateľa.

11.29 h

Rusko od začiatku invázie na Ukrajinu prišlo o 9 166 vojakov, 251 tankov a 939 ďalších obrnených vozidiel, 105 diel, 50 raketometov, 18 kompletov protivzdušnej obrany, 33 lietadiel, 37 vrtuľníkov, 404 kusov automobilovej techniky, dva člny, 60 cisterien a tri drony. Oznámil to v piatok ukrajinský generálny štáb. Dodal, že údaje sa spresňujú a že sčítanie sťažuje vysoká intenzita bojov.

Ruské sily zničili na Ukrajine 1 812 vojenských objektov, ako aj 49 lietadiel na zemi a 13 vo vzduchu, 635 tankov a ďalších obrnených vozidiel, 56 kompletov protilietadlových rakiet S-300, Buk M-1 a Osa, 67 raketometov, 252 diel a mínometov, 442 kusov špeciálnej vojenskej techniky a 54 bezpilotných strojov. Vyhlásil hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov. Informuje o tom agentúra TASS.

Uvedené čísla nie je možné overiť z nezávislých zdrojov.

11.17 h

Taliansko bude očkovať proti ochoreniu COVID-19 ľudí, ktorí utekajú z Ukrajiny. Do 48 hodín od ich príchodu do Talianska im miestne úrady urobia testy na koronavírus a tým, ktorí nie sú očkovaní, ponúknu vakcínu proti. Očkovanie bude dobrovoľné.

11.10 h

Ukrajinská armáda tvrdí, že Rusko pri snahe obsadiť Kyjev vyčerpalo väčšinu svojich operačných rezerv a teraz povoláva zálohy z iných divízií. Informuje o tom spravodajský portál BBC.

Generálny štáb sa tiež vyjadril, že ruskí vojaci obkľúčili prístavné mesto Mariupol. Tamojší obyvatelia hovoria o neprestajnom ostreľovaní ruských síl, ktoré sa snažia mesto dobyť.

10.56 h

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prežil za posledný týždeň, odkedy Rusko spustilo vojenskú inváziu na Ukrajinu, najmenej tri pokusy o atentát. Informáciu priniesol britský denník The Times s odvolaním na nemenované zdroje z diplomatických kruhov, ako aj tajomníka ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany.

Plánované pokusy o zavraždenie Zelenského zo strany dvoch samostatných žoldnierskych skupín údajne zlyhali po tom, čo ukrajinské tajné služby získali vopred informácie o chystaných útokoch.

10.45 h

Ministerstvo zdravotníctva odporúča všetkým, ktorí poskytli ubytovanie utečencom z Ukrajiny, aby na okresnom úrade požiadali o pridelenie antigénových samotestov. Pre každú ubytovanú osobu úrad poskytne dva testy. 

10.31 h

Nočný útok na ukrajinskú Záporožskú jadrovú elektráreň podľa českého premiéra Petra Fialu ukazuje na nebezpečnosť postupu Vladimira Putina a na to, že nerešpektuje žiadne pravidlá a dohody.

10.13 h

V piatok ráno o 08:45 h sa približne 150 verejných rozhlasových staníc v celej Európe, vrátane rozhlasových okruhov RTVS, stretlo v simultánnom vysielaní piesne Johna Lennona Give Peace a Chance. Táto medzinárodná iniciatíva má za cieľ zosilniť rastúcu podporu mieru a vytvoriť jednotné hnutie na celom kontinente.

10.11 h

Ústredný krízový štáb v piatok schváli zriadenie nadrezortnej pracovnej skupiny, ktorá bude koordinovať činnosti súvisiace s prílevom ľudí z Ukrajiny.

„Jednotlivé rezorty delegovali svojich ľudí, aby koordinovali činnosti aj priamo z terénu na hraniciach,” uviedol minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO). Rezorty budú mať zástupcov aj v operačnom štábe v Sobranciach, fungovať má nonstop.

10.03 h

Pri štvrtkových (3. 3.) ruských náletoch na obytnú štvrť ukrajinského mesta Černihiv zahynulo 47 ľudí, informovala o tom agentúra Reuters.

Pôvodne sa hovorilo o 33 obetiach. Záchranné práce museli byť pre silné ostreľovanie prerušené.

Pohľad na ukrajinské mesto Černihiv po ruskom útoku.
Pohľad na ukrajinské mesto Černihiv po ruskom útoku.Foto: ČTK
Foto: ČTK

9.51 h

Severoatlantická aliancia nechce konflikt s Ruskom, ale je pripravená brániť svojich členov, vyhlásil americký minister zahraničných vecí Antony Blinken.

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg uviedol, že Aliancia posilňuje svoju prítomnosť v Európe. Dodal, že nočný útok na ukrajinskú jadrovú elektráreň svedčí o bezohľadnosti ruskej agresie.

9.47 h

Do Poľska prišlo od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu približne 624 500 utečencov. V piatok o tom informovala poľská pohraničná stráž, píše agentúra PAP.

9.34 h

Lotyšský minister zahraničia povedal, že NATO by malo „zvážiť všetky možnosti“, keď sa ho pýtajú na vstup do priameho konfliktu s Ruskom. Edgars Rinkevics povedal pre program BBC Today, že vlády „by nemali vylučovať“ akékoľvek prostriedky na zastavenie invázie.

9.22 h

Kyjevský starosta Vitalij Kličko vyzval Nemecko, aby počas vojny, ktorú proti Ukrajine vedie Rusko, naďalej odhodlane stálo na strane Ukrajiny. Informovala o tom agentúra DPA.

„Zostaňte pri nás, pretože bojujeme aj za nemecké hodnoty,“ povedal Kličko v rozhovore pre piatkovú reláciu Morgenmagazin stanice ARD. Apeloval na to, že svet sa musí zomknúť a zastaviť spoluprácu s Ruskom, v opačnom prípade to pre Ukrajinu dopadne veľmi zle.

 Priblížil tiež, že Kyjev aktuálne čelí logistickým problémom a usiluje sa zabezpečiť pre svojich obyvateľov dodávky tepla, elektriny a vody, zatiaľ čo čelí ruským útokom. Túto situáciu opísal ako „hororovú“.

9.15 h

Väčšina utečencov z Ukrajiny, ktorí prídu na Slovensko, u nás nezostávajú. Väčšina pokračuje do iných európskych krajín za príbuznými či známymi. Na Slovensko utieklo pred vojnou aj viacero občanov tretích krajín, úrady pre nich organizujú repatriačné lety v spolupráci s Indiou, Líbyou aj Marokom.

8.57 h

Školy môžu po prijatí detí z Ukrajiny požiadať Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR o dofinancovanie normatívnych finančných príspevkov. Pre TASR to uviedol odbor komunikácie a marketingu rezortu školstva. „Dofinancovanie bude riešiť ministerstvo z finančných prostriedkov na ‚Dohodovacie konanie‘,“ poznamenali z rezortu školstva.

8.54 h

Prístavné mesto Mariupol na juhovýchode Ukrajiny zostáva pod ukrajinskou kontrolou, je ale pravdepodobne obkľúčené ruskými silami a čelí intenzívnemu ostreľovaniu. Na sociálnej sieti o tom v piatok s odvolaním sa na informácie vojenskej rozviedky informovalo britské ministerstvo obrany.

8.50 h

Ruskí poslanci v piatok jednohlasne schválili zavedenie trestnej zodpovednosti v podobe až 15 rokov väzenia za dezinformácie a klamlivé správy o ruskej armáde, za diskreditáciu ozbrojených síl a za výzvy na sankcie.

8.35 h

Za posledných 24 hodín vybavili pri vstupe na slovensko-ukrajinských hraniciach vyše 11 000 ľudí. Na slovenských priechodoch Ubľa, Vyšné Nemecké aj Veľké Slemence sa aktuálne nečaká, oznámila polícia. Celkový počet vybavených osôb na hraničných priechodoch z územia Ukrajiny na Slovensko je od vypuknutia konfliktu do 6.00 dnešného dňa 90 329.

8.30 h

V Bratislave na Námestí SNP sa v piatok od 17.00 h uskutoční protest Mier Ukrajine. O 18.00 h sa cez telemost pripojí prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj v živom vystúpení pre viacero európskych metropol súčasne.

8.02 h

Ruská armáda sa podľa ukrajinského generálneho štábu snaží obkľúčiť Kyjev. Jediným veľkým mestom, ktoré od začiatku invázie ruská armáda ovládla, je juhoukrajinský Cherson, pokračujú ale tvrdé boje o strategický prístav Mariupol a Charkov.

7.58 h

Ruské jednotky ovládli Záporožskú jadrovú elektráreň, napísala ruskojazyčná verzia BBC s odvolaním sa na ukrajinský úrad pre jadrovú bezpečnosť. Zamestnanci elektrárne zostávajú na mieste a kontrolujú stav blokov.

7.30 h

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu spustí 24-hodinové centrum pre incidenty a núdzové situácie v dôsledku ruského útoku na Záporožskú jadrovú elektráreň.

7.23 h

Indický premiér Naréndra Módí vo štvrtok (3. 3.) počas rozhovorov s lídrami Spojených štátov, Austrálie a Japonska opäť odmietol odsúdiť ruskú inváziu na Ukrajinu. Namiesto toho zdôraznil, že táto skupina krajín by sa mala ďalej sústreďovať na regionálne záležitosti. Informovala o tom agentúra AFP.

7.05 h

Pre vojnový konflikt hrozí viacerým slovenským nemocniciam, že prídu o lekárov z Ukrajiny. Nemocnice upozorňujú, že to môže ohroziť chod oddelení. Viacerí lekári im oznámili, že sú rozhodnutí brániť svoju vlasť bez ohľadu na to, či dostanú povolávací rozkaz.

7.00 h

Britská kráľovná Alžbeta II. venovala „štedrý dar“ na podporu ľuďom utekajúcim pred konfliktom na Ukrajine. Oznámila to podľa agentúry Reuters bez ďalších podrobností koalícia britských charitatívnych organizácií a Výbor pre katastrofické udalosti. Buckinghamský palác oznámil, že ide o súkromnú záležitosť, a odmietol poskytnúť podrobnosti. 

6.40 h

Kanada tiež odsudzuje „strašný“ útok na Záporožskú jadrovú elektráreň. Kanadský premiér Justin Trudeau útoky odsúdil a vyzval, aby „okamžite prestali“.

6.36 h

Česká vláda na mimoriadnom štvrtkovom rokovaní schválila poslanie zbraní, munície a ďalšieho vojenského materiálu na Ukrajinu v hodnote 17 miliónov českých korún. Ide o dar od českých zbrojárskych firiem. Informoval o tom v noci na piatok spravodajský server Novinky.cz.

6.32 h

Spoločnosť Airbnb, ktorá prevádzkuje systém zdieľaného ubytovania, pozastavuje všetky svoje aktivity v Rusku a Bielorusku. Oznámil to generálny riaditeľ spoločnosti Brian Chesky na sociálnej sieti.

6.30 h

Spojené štáty udelia štatút dočasnej ochrany obyvateľom Ukrajiny, ktorí sa nachádzajú na americkom území. Toto opatrenie im umožní zostať v USA 18 mesiacov.

6.15 h

Požiar, ktorý vypukol v Záporožskej jadrovej elektrárni na juhovýchode Ukrajiny, sa podarilo uhasiť, oznámila podľa agentúry Reuters ukrajinská záchranná služba.

Riaditeľ elektrárne televízii Ukrajina 24 povedal, že radiačná bezpečnosť je zabezpečená. Americká ministerka energetiky Jennifer Granholmová podľa Reuters uviedla, že v záporožskej elektrárni nie sú žiadne známky zvýšenej radiácie.

6.04 h

Britský premiér Boris Johnson obvinil ruského prezidenta Vladimira Putina z ohrozenia celej Európy v spojitosti so situáciou v ukrajinskej jadrovej elektrárni. Informovali o tom agentúra AFP a stanica BBC.

„Predseda vlády povedal, že neuvážené činy prezidenta Putina by teraz mohli priamo ohroziť bezpečnosť celej Európy,“ uviedla Downing Street vo vyhlásení. Johnson sa v najbližších hodinách bude snažiť o zvolanie mimoriadneho zasadnutia Bezpečnostnej rady OSN (BR OSN).

6.01 h

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj obvinil Moskvu zo snahy „zopakovať“ jadrovú katastrofu v Černobyle. Povedal, že v súvislosti so situáciou v Záporožskej jadrovej elektrárni už hovoril aj so svetovými lídrami vrátane amerického prezidenta Joea Bidena.

5.55 h

Sociálna sieť Facebook a viaceré spravodajské webové stránky sú v Rusku čiastočne nedostupné, informovala v piatok agentúra AFP. Novinári AFP v Moskve nemali prístup na Facebook, ako ani na internetové stránky médií ako Meduza, Deutsche Welle, Rádio Sloboda (RFE/RL) či ruskojazyčná verzia stanica BBC. 

5.52 h

Pri ruskom útoku zasiahli jeden z blokov Záporožskej jadrovej elektrárne na juhovýchode Ukrajiny, uviedlo ukrajinské ministerstvo energetiky. „V dôsledku ostreľovania Záporožskej jadrovej elektrárne ruskými jednotkami vypukol požiar,“ uviedol hovorca elektrárne Andrij Tuz vo videu zverejnenom na sociálnej sieti. Riaditeľ elektrárne povedal, že bezpečnosť ohľadom radiácie je zaistená.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet