Na hlavný obsah

Pokračujúcu ruskú vojenskú inváziu na Ukrajine sledujeme aj v utorok

Počet ľudí utekajúcich pred vojnou stále narastá.

Pokračujúcu ruskú vojenskú inváziu na Ukrajine sledujeme aj v utorok
Skupina ukrajinských utečencov na poľskej hranici. Foto: TASR/AP

Boje medzi Ruskom a Ukrajinou neutíchajú ani v utorok (8. 3.). Ruský prezident Vladimir Putin spustil „špeciálnu vojenskú operáciu“ 24. februára. Jeho hovorca Dmitrij Peskov v pondelok (7. 3.) vymenoval najnovšie podmienky pre stiahnutie ruského vojska z Ukrajiny.

Moskva žiada priznanie polostrova Krym Rusku, uznanie nezávislosti separatistických republík na východe krajiny a vzdanie sa ambicií vstúpiť do „akýchkoľvek blokov“.

Počet utečencov utekajúcich pred vojnou do okolitých krajín podľa Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) presiahol 1,7 milióna. Moldavsko naplnilo svoje kapacity a požiadalo Európsku úniu o pomoc. Najviac ľudí utieklo do Poľska – je ich vyše milióna.

Ruské ministerstvo obrany v pondelok (7. 3.) oznámilo vytvorenie humanitárnych koridorov pre evakuáciu civilného obyvateľstva a pozastavenie paľby v daných oblastiach. Ukrajinská strana ich však označila za „nemorálne“, keďže niektoré z nich viedli na územie Ruska či Bieloruska. Podľa Ukrajiny však neustalo ani ostreľovanie.

Tretie kolo mierových rozhovor sa skončilo. Rusko a Ukrajina sa dohodli na logistike humanitárnych koridorov, evakuácia obyvateľov by sa tak mala stať efektívnejšou. Okrem toho však podľa Kyjeva rozhovory nezaznamenali výrazný pokrok. Rokovania by mali pokračovať.

Sledujeme dianie online:

23.39 h

Ministerstvo obrany má záujem zbaviť sa v čo najkratšom čase stíhačiek typu MiG-29, no nateraz Slovensko nemá náhradu. Vyhlásil to šéf rezortu Jaroslav Naď (OĽANO) s tým, že rezort robí všetko pre to, aby sa procesy urýchlili.

V súvislosti s tým, že Poľsko je pripravené poskytnúť svoje stíhačky MiG-29 Spojeným štátom americkým, Naď povedal, že so spojencami komunikuje jasne a priamo.

23.14 h

Spoločnosť Coca-Cola oznámila, že pozastavuje svoju činnosť v Rusku. „Naše srdcia sú s ľuďmi, ktorí znášajú nespravodlivé následky týchto tragických udalostí na Ukrajine,“ uvádza vo vyhlásení spoločnosť.

23.11 h

Prvý konvoj s civilistami zo severoukrajinského mesta Sumy prešiel v utorok neskoro večer cez humanitárny koridor do mesta Poltava v strednej časti krajiny. Podľa agentúry DPA to v utorok oznámila kancelária ukrajinského prezidenta.

„Prvá kolóna 22 autobusov už dorazil do Poltavy,“ uviedol námestník riaditeľa prezidentskej kancelárie Kyrylo Tymošenko, ktorý to označil za „dobrú správu“.

Dodal, že 1 100 zahraničných študentov, ktorí sú medzi evakuantmi, pocestuje ďalej vlakom do západoukrajinského Ľvova.

22.37 h

Ruské sily sa opakovane pokúsili obsadiť prístavné mesto Mykolajiv na juhu Ukrajiny, pričom ich útoky odrazili ukrajinské jednotky. Podľa agentúry Reuters to dnes vyhlásil poradca šéfa kancelárie ukrajinského prezidenta Oleksij Arestovyč.

22.10 h

Ruský prezident Vladimír Putin podpísal nový zákon, ktorý umožňuje rýchle zvýšenie dôchodkov. Zákon je súčasťou protikrízových opatrení po tom, čo boli na Rusko uvalené sankcie v súvislosti s konfliktom na Ukrajine. Informovala o tom agentúra Reuters.

22.05 h

Ruský prezident Vladimir Putin dnes podpísal výnos, ktorý umožní zakázať vývoz niektorých výrobkov a surovín z krajiny.

Akého tovaru a ktorých krajín sa bude zákaz týkať, neskôr určí ruská vláda, uviedli zahraničné agentúry. Moskva o opatrení informovala krátko po tom, ako USA zakázali dovoz ruskej ropy či plynu.

21.54 h

Ukrajinské úrady ani dnes nemohli evakuovať civilistov z obliehaného prístavu Mariupol, uviedla podľa agentúry Reuters vicepremiérka Iryna Vereščuková. Humanitárna situácia v meste na juhovýchode Ukrajiny je podľa nej katastrofálna.

V uliciach ležia mŕtvoly, vodu ľudia získavajú z potokov alebo roztápajú sneh a čoraz častejšie sa vlámajú aj do obchodov, aby mali čo jesť, opísala agentúra AP.

21.51 h

Na Liptove bude tranzitný tábor pre utečencov z Ukrajiny. Stavia ho stovka českých vojakov v opustených kasárňach Mokraď neďaleko Liptovského Hrádku.

Prvých utečencov by mohli prijať už tento víkend a v stanoch by sa mali zdržať len krátko – kým pre nich nenájdu vhodnejšie ubytovanie.

21.41 h

Izrael v utorok oznámil, že je pripravený prijať zhruba 5 000 utečencov z Ukrajiny a ďalším 20 000 Ukrajincom, ktorí do židovského štátu prišli ešte pred ruskou inváziou, je ochotný umožniť dočasný pobyt. Informovala o tom agentúra Reuters.

21.27 h

Ruské ozbrojené sily od začiatku konfliktu na Ukrajine zničili takmer 900 ukrajinských tankov a iných obrnených vozidiel. V utorok to uviedlo ruské ministerstvo zahraničných vecí a dodalo, že sa im podarilo zostreliť aj 84 dronov. Informovala o tom agentúra Reuters.

21.20 h

Britská verejnoprávna stanica BBC v priebehu dneška obnoví svoje vysielanie z Ruska po tom, čo ho minulý týždeň dočasne pozastavila v reakcii na nový, prísny mediálny zákon. Informovala o tom agentúra AFP.

„Po dôkladnom zvážení sme sa rozhodli dnes večer obnoviť spravodajstvo z Ruska v anglickom jazyku po tom, čo bolo dočasne pozastavené koncom minulého týždňa,“ vysvetlila BBC s tým, že vzala na vedomie ako zmienený „nový zákon“, tak aj „naliehavú potrebu pokrývať dianie v Rusku.“

20.56 h

Rusko oznámilo, že od stredy rána bude na Ukrajine platiť humanitárne prímerie, počas ktorého má prebehnúť evakuácia civilistov. Informovala o tom agentúra AFP, ktorá sa odvoláva na ruské ministerstvo obrany.

20.44 h

Útoky ruskej armády na ukrajinské mesto Charkov si za uplynulých 24 hodín vyžiadali najmenej 27 civilných obetí, uviedol v utorok predstaviteľ miestnej polície Serhij Bolvinov. Informovala o tom agentúra Reuters.

Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu z 24. februára zomrelo v Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny už 170 civilistov vrátane piatich detí, spresnil Bolvinov.

20.41 h

Slovenský premiér Eduard Heger (OĽANO) v utorok po samite krajín Vyšehradskej skupiny (V4) a Spojeného kráľovstva v Londýne vyhlásil, že je potrebné posilniť celú Európu, nielen východné krídlo NATO.

Podľa neho sa na tom zhodli účastníci rokovania. Zároveň privítal plán Európskej komisie na zníženie energetickej závislosti na Rusku, informoval premiér na sociálnej sieti.

20.35 h

Poľsko je pripravené odovzdať Spojeným štátom všetky svoje stíhačky MiG-29, uviedol hovorca ministerstva zahraničných vecí vo Varšave Lukasz Jasina. O poskytnutie bojových lietadiel opakovane žiada ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorého krajina čelí ruskej invázii.

„Po konzultáciách vlády a prezidenta je Poľsko pripravené bezodkladne a bezplatne premiestniť všetky svoje lietadlá Mig- 29 na základňu Ramstein a odovzdať ich k dispozícii vláde Spojených štátov,“ uviedol Jasina. Podľa portálu gazeta.pl to môže znamenať, že Severoatlantická aliancia potom lietadlá odovzdá Ukrajine, ktorej armáda nimi tiež disponuje.

20.10 h

Španielska vláda dnes rozhodla, že povolí pobyt všetkým Ukrajincom, ktorí sa nachádzajú na území Španielska. Povolenie na pobyt tak dostanú aj tí Ukrajinci, ktorí sa v krajine zdržiavali nelegálne pred ruskou inváziou do ich vlasti, uviedli španielske médiá.

Koľkých ľudí sa opatrenie dotkne, španielske ministerstvo vnútra nevie, podľa údajov štatistického úradu by mohlo ísť o 17 000 osôb.

20.03 h

Košiciam hrozí humanitárna kríza. Upozorňuje vedenie mesta. Príliv utečencov je podľa neho neúnosný. Denne tam z hraníc dovážajú autobusmi tisíce ľudí z Ukrajiny. Mesto pre nich nemá kapacity ani financie. Radnica kritizuje štát za to, že im vôbec nepomáha.

Do Košíc od vypuknutia vojny prišlo takmer 10 000 utečencov. Niektorí prestupujú na vlak ďalej do zahraničia, iní ostávajú aspoň pár dní. 

19.53 h

Britský tenista Andy Murray oznámil, že všetky peniaze, ktoré vyhrá v tejto sezóne na turnajoch, venuje deťom z Ukrajiny.

19.34 h

Zo severoukrajinského mesta Sumy sa počas dnešného dočasného prímeria evakuovalo takmer 3 500 civilistov. Podľa agentúry Reuters to dnes povedal gubernátor Sumskej oblasti Dmytro Žyvyckyj.

Približne 1 700 z týchto ľudí boli zahraniční študenti. Agentúra Reuters už skôr evakuáciu z tohto mesta označila za prvý úspešný „humanitárny koridor“ od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu.

19.10 h

McDonald’s v utorok oznámil, že v reakcii na ruskú inváziu na Ukrajinu dočasne zatvára všetkých svojich 850 reštaurácií v Rusku. Burgerový gigant uviedol, že naďalej bude vyplácať mzdy svojim 62 000 zamestnancom v Rusku.

18.46 h

Ruský prezident Vladimir Putin nikdy nedosiahne víťazstvo vo vojne s Ukrajinou, pretože nad ňou nikdy nedokáže získať plnú kontrolu. Vyhlásil to v utorok americký prezident Joe Biden, informovala o tom agentúra AFP.

„Rusko môže vojensky postupovať za strašnú cenu, avšak jedno je isté – Ukrajina nebude pre Putina nikdy víťazstvom,“ povedal americký prezident. „Putin možno dokáže dobyť nejaké mesto, ale nikdy nedokáže ovládnuť celú krajinu,“ zdôraznil.

18.43 h

Švédska premiérka Magdalena Anderssonová v utorok vyhlásila, že žiadosť jej krajiny o vstup do Severoatlantickej aliancie (NATO) by mohla destabilizovať súčasnú bezpečnostnú situáciu v Európe. Informovala o tom agentúra Reuters.

„Ak by sa Švédsko v súčasnej situácii rozhodlo poslať žiadosť o vstup do NATO, ešte viac by to destabilizovalo túto oblasť Európy a zvýšilo napätie,“ povedala Anderssonová pre médiá.

Minulý týždeň publikoval švédsky denník Aftonbladet prieskum, v ktorom sa 51 percent opýtaných Švédov vyjadrilo v prospech členstva ich krajiny v NATO.

18.24 h

V bojoch na Ukrajine podľa CIA zomrelo 2 000 až 4 000 ruských vojakov. Odhad zaznel počas vypočúvania šéfov amerických spravodajských služieb v Kongrese. Podľa nich však Vladimíra Putina straty a komplikácie na bojisku a ekonomické ťažkosti spôsobené sankciami neodradia od pokračovania v konflikte.

Podľa šéfa americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) Williama Burnsa tak Ukrajinu zrejme čaká „niekoľko škaredých týždňov“.

17.56 h

Británia ponúkla Slovensku tisícku svojich vojakov, ktorí majú pomáhať pri humanitárnych aktivitách v súvislosti s prílevom utečencov z Ukrajiny. Na sociálnej sieti o tom informoval premiér Eduard Heger po stretnutí so šéfom britskej vlády Borisom Johnsonom v Londýne.

17.44 h

Americký prezident Joe Biden oznámil, že Spojené štáty zakazujú dovoz ropy z Ruska. Tento krok urobili kvôli ruskej invázii na Ukrajinu. Biden povedal, že USA chápu, že mnoho amerických spojencov nebude schopných urobiť to isté.

Upozornil tiež, že rozhodnutie bude mať dopad aj na Spojené štáty a že ceny pohonných hmôt naďalej porastú.

17.38 h

Británia postupne ukončí dovoz ruskej ropy a ropných produktov do konca roku 2022, oznámil dnes britský minister obchodu a energetiky Kwasi Kwarteng. Firmy majú do konca roka čas prejsť na iné zdroje, s prechodom im podľa ministra vláda pomôže.

Londýn bude rokovať s ostatnými dodávateľmi, aby nahradili chýbajúcu ropu z Ruska. Podľa ministra Kwartenga zvažuje tiež ukončenie dovozu ruského zemného plynu.

17.26 h

Pri bojoch s ruskými jednotkami od 24. februára prišlo doteraz o život 13 vojačiek ukrajinských vzdušných síl. Pri príležitosti Medzinárodného dňa žien to uviedla ukrajinská armáda. Informovala o tom agentúra DPA.

Podľa generálporučíka Mykolu Oleščuka 7 000 vojačiek ukrajinských vzdušných síl oslavuje MDŽ „nie s kvetmi, ale so zbraňou v ruke“.

„Bok po boku s mužmi odrážajú ruské útoky a bojujú za lepšiu budúcnosť pre svoje deti a Ukrajinu,“ pokračoval.

17.02 h

Európsky parlament dnes privítal pomoc, ktorej sa na hraniciach aj v členských krajinách dostáva ľuďom utekajúcim z Ukrajiny.

Podľa eurokomisárky pre vnútorné veci Ylvy Johanssonovej je dôležité, aby bol zabezpečený prístup pre humanitárnu pomoc do bojových oblastí a zriadené koridory pre bezpečnú evakuáciu civilistov.

16.37 h

Holandská ministerka obrany Kasja Ollongrenová oznámila, že na Slovensko pošle na žiadosť NATO rakety Patriot a 150 vojakov na ich obsluhu. Informoval o tom denník De Telegraaf.

16.29 h

Európska komisia plánuje v tomto roku znížiť závislosť Európskej únie od ruského plynu o dve tretiny a ukončiť závislosť od ruských dodávok plynu „oveľa skôr ako v roku 2030“. Dosiahnuť to chce rýchlejším prechodom na alternatívne dodávky a rozšírením čistej energie. Za realizáciu týchto plánov budú vo veľkej miere zodpovedné vlády jednotlivých štátov. Vyplýva to z utorkového vyhlásenia EK.

Ruská invázia na Ukrajinu minulý mesiac spôsobila revíziu energetických priorít 27 členských krajín EÚ. Rusko sa na dodávkach zemného plynu do únie podieľa zhruba 40 percentami, napísala agentúra Reuters.

15.50 h

Poľsko poskytne Ukrajine potravinovú pomoc prostredníctvom charitatívnych organizácií a vládnych zdrojov. Pre agentúru PAP to v utorok povedal poľský minister poľnohospodárstva Henryk Kowalczyk po telefonickom rozhovore so svojím ukrajinským rezortným kolegom.

15.49 h

Lídri V4 a britský premiér Boris Johnson spoločne odsúdili ruskú agresiu na Ukrajine, napísal na sociálnej sieti premiér Eduard Heger (OĽANO). „V aktuálnej situácii považujeme za kľúčové posilnenie východnej hranice a znižovanie energetickej závislosti od Ruska,“ uviedol.

15.45 h

Študijné a kongresové stredisko Modra-Harmónia Univerzity Komenského nie je momentálne zaradené medzi strediská pre ubytovávanie utečencov z Ukrajiny. V prípade potreby je však najstaršia slovenská univerzita pripravená reagovať.

15.40 h

Boje na Ukrajine si od 24. februára vyžiadali 474 obetí na životoch medzi civilistami, ďalších 861 ľudí bolo zranených. Informoval o tom v Ženeve Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva.

Podľa neho možno predpokladať, že bilancia strmo porastie, pretože sa overujú informácie o stovkách ďalších civilných obetí napríklad v mestách Mariupol a Voľnovacha. Ukrajinská ombudsmanka Ljudmyla Denisovová dnes oznámila, že pri bojoch zomrelo najmenej 41 detí.

15.10 h

Ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov v utorok zverejnil nové odhady počtu civilných obetí a škôd spôsobených ruskou inváziou. Informovala o tom agentúra AP s tým, že tieto údaje nie je možné nezávisle overiť.

Reznikov povedal, že ruské vojenské akcie už pripravili o život vyše 400 civilistov a ďalších 800 zranili. Medzi obeťami invázie je podľa ministra aj 38 detí. Ďalších 70 detí podľa neho utrpelo zranenia.

14.48 h

Ukrajinské úrady prevádzkujú špeciálnu telefónnu linku určenú Rusom snažiacim sa zistiť osud svojich blízkych z ruskej armády, ktorí odišli bojovať na Ukrajinu.

Nahrávky niektorých rozhovorov podporujú doterajšie informácie o tom, že ruskí vojaci pred inváziou veľmi často nevedeli kam a prečo ich velenie ozbrojených síl posiela.

14.37 h

Vojna Ruska nesmie prerásť mimo Ukrajiny. Povedal to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v lotyšskom hlavnom meste Riga. Za vierohodné označil správy o útokoch na utekajúcich civilistov. Stoltenberg tiež Moskvu vyzval na ukončenie konfliktu.

„Našou zodpovednosťou je zabezpečiť, aby konflikt neeskaloval a nerozšíril sa mimo Ukrajiny,“ povedal Stoltenberg. 

14.10 h

Holandsko vybralo pri národnej darcovskej akcii viac ako 100 miliónov eur pre obete vojny na Ukrajine. Hlavnú časť peňazí pritom ľudia podľa médií zaslali na konto humanitárnych organizácií počas pondelkového večera s živou televíznou šou.

13.49 h

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba vyzval medzinárodné firmy, aby zmrazili alebo ukončili svoje projekty v Rusku.

13.43 h

Nemecký výrobca športového oblečenia a obuvi Adidas dočasne zatvára svoje obchody a tiež internetový predaj v Rusku. Pripája sa tak k rastúcemu zoznamu spoločností, ktoré pozastavujú svoje aktivity v krajine po invázii jej armády na Ukrajine.

Adidas v pondelok (7.3.) neskoro večer vo vyhlásení uviedol, že „pozastaví prevádzku svojich obchodov a svojej stránky elektronického obchodu v Rusku až do odvolania“, ale bude naďalej platiť svojim zamestnancom.

Adidas má približne 500 pobočiek v Rusku a v ďalších bývalých sovietskych republikách z celkového počtu 2 168 na celom svete, pričom v regióne zamestnávajú približne 7 000 ľudí, uviedol v utorok pre agentúru AFP hovorca spoločnosti.

13.40 h

Viac ako 50 utečencov z Ukrajiny ubytoval v Malženiciach pri Trnave Skaličan Miroslav Lipa. Poskytol im útočisko vo svojom zariadení Majer a teraz sa stará o rodiny s deťmi od jedného do 17 rokov. Postupne s nimi chodí na cudzineckú políciu, v pondelok (7. 3.) s dvojročným chlapcom aj na pohotovosť do nemocnice. Hovorí, že sú všetci psychicky vyčerpaní.

Ubytovacie zariadenie hradí zatiaľ nevyhnutné náklady s tým spojené zo svojho. Okrem réžie v podobe spotrebovanej vody či elektriny aj nákupy potravín dennej spotreby.

„Uvoľnili sme matkám aj kuchyňu, varia si samy, aj takto vypĺňajú čas a zamestnajú sa. Musíme však zaobstarávať chlieb, pečivo, ovocie, zeleninu, maslo, mäso či čerstvé mäsové výrobky, všetko, čím sa nedá predzásobiť,“ uviedol Lipa. Privítajú preto pomoc práve v podobe čerstvých potravín či finančnej výpomoci na ich nákup.

13.25 h

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyjadril ochotu viesť rozhovory o štatúte separatistických regiónov na východe krajiny a čiernomorského polostrova Krym anektovaného Ruskom.

Zelenskyj to podľa tlačovej agentúry DPA uviedol v pondelok večer vo vysielaní americkej televíznej stanice ABC.
      
Zároveň dal jasne najavo, že neustúpi požiadavkám Moskvy na uznanie nezávislosti dvojice samozvaných „ľudových republík“ (Doneckej ľudovej republiky a Luhanskej ľudovej republiky), ako ani ruskej vlády nad Krymom.

13.18 h

Do utorňajšieho rána prišlo z Ukrajiny do Maďarska cez päť hraničných priechodov 178 894 utečencov, informuje spravodajca TASR s odvolaním sa na správu agentúry MTI.

13.15 h

Ruské ministerstvo zahraničných vecí povedalo, že Rusko a Spojené štáty by sa mali vrátiť k princípu mierového spolužitia ako počas studenej vojny. Agentúru Interfax citovala agentúra Reuters.

13.13 h

Nemecký kancelár Olaf Scholz a francúzsky prezident Emmanuel Macron v utorok diskutovali s čínskym lídrom Si Ťin-pchingom o situácii na Ukrajine s cieľom podporiť diplomatické úsilie o ukončenie vojny.

Postoj Pekingu je však stále rezervovaný a krajina naďalej nechce odsúdiť kroky Ruska. Namiesto toho vyzýva na „maximálnu zdržanlivosť“. Informovali o tom agentúry AFP, DPA a Reuters.

13.12 h

V Kultúrnom centre (KC) Aktivity na najväčšom trenčianskom sídlisku Juh pokračuje zbierka Pomoc Ukrajine. Zbierku odštartovala Dobrovoľná civilná ochrana Trenčín, pridali sa k nej dobrovoľníci a trenčianska radnica.

Ako informovala hovorkyňa Trenčína Erika Ságová, pre vojnových utečencov potrebujú najmä hygienické potreby (zubné kefky a pasty, hygienické vložky, toaletný papier, detské plienky, vlhčené servítky, hygienické vreckovky, čistiace potreby, mydlá, sprchové gély, pracie prášky), detské mlieka a výživy, dojčenské vody, pollitrové minerálky, džúsy, keksy a trvanlivé potraviny. Rovnako privítajú spacie vaky, deky, karimatky a zdravotnícky materiál.

12.57 h

Skupina Litovčanov spustila v utorok kampaň, ktorou povzbudzujú Rusov žijúcich v zahraničí, aby zatelefonovali 40 miliónom rodákov doma a porozprávali sa s nimi o tom, čo sa deje na Ukrajine. Informácie priniesla tlačová agentúra AFP.

Aktivisti z kampane dúfajú, že priamy kontakt preklenie rétoriku v prokremeľských médiách a zmení myslenie bežných Rusov tak, že to nakoniec bude viesť ku koncu konfliktu na Ukrajine.

12.53 h

Spoločnosť Shell prestane nakupovať ruskú ropu a zemný plyn, zavrie v Rusku aj čerpacie stanice. Za nákup ruskej ropy z minulého týždňa sa firma ospravedlnila.

12.35 h

Viacerí pravoslávni kňazi na Ukrajine v reakcii na ruskú inváziu žiadajú oddelenie od ruskej pravoslávnej cirkvi, pod ktorú ich farnosti patria už po stáročia. Informovala o tom agentúra AFP.

Iov Oľšanskyj, kňaz z kláštora ukrajinskej pravoslávnej cirkvi v ukrajinskom meste Ľvov, povedal, že „jediná cesta pre ukrajinskú pravoslávnu cirkev je nezávislosť“. Ruského prezidenta Vladimira Putina označil za „Kaina súčasnosti“. Kain, prvý syn Adama a Evy, podľa Biblie zabil svojho brata Ábela, pripomína AFP.

12.25 h

Ukrajina v utorok predpoludním obvinila Rusko z porušenia prímeria a z ostreľovania humanitárneho koridoru, ktorého cieľom je umožniť civilistom opustiť obliehané prístavné mesto Mariupol na juhu krajiny. Informovala o tom agentúra AFP. Správu nebolo možné nezávisle overiť.

12.24 h

Väznený ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj v utorok opäť vyzval Rusov, aby protestovali proti invázii na Ukrajinu, ktorú nariadil šéf Kremľa Vladimir Putin. Informovala o tom agentúra AFP.

12.09 h

Dodávky ruského plynu do Európy cez hlavné plynovodné trasy pokračujú napriek vyhrážkam Moskvy, že ich obmedzí. Informovala o tom agentúra Reuters.

12.08 h

„Dnes je Medzinárodný deň žien. Je však iný ako tie pred ním. Na Ukrajine je vojna a mnohé tamojšie ženy s nasadením vlastného života bránia svoju vlasť pred okupantmi,“ uviedol premiér Eduard Heger (OĽANO) na sociálnej sieti.

Tých 32 000 bojujúcich žien predstavuje podľa Hegera asi pätnásť percent celkového vojenského personálu Ukrajiny. 

12.02 h

Špičky Európskej únie v utorok v Štrasburgu varovali pred ruským zasahovaním do západných demokracií a pred dezinformáciami. Kremeľ ich podľa nich šíri v zahraničí a využíva na ospravedlnenie invázie na domácej pôde.

Podľa šéfa únijnej diplomacie Josepa Borrella je potrebné, aby proti tomuto postupu EÚ aktívne bojovala. Podpredsedníčka Európskej komisie Věra Jourová prirovnala počínanie Moskvy k praktikám Sovietskeho režimu, ktoré sú Európe známe už desiatky rokov.

12.01 h

Viac ako 600 000 ľuďom sa podarilo odísť vlakmi z východoukrajinského Charkova, ktorý od začiatku invázie na Ukrajinu ostreľujú ruské sily. Podľa ukrajinského informačného portálu Ukrajinska pravda to povedal šéf charkovskej oblastnej správy Oleh Synehubov.

„Po železnici sme vypravili vyše 600 000 ľudí. Pokiaľ ide o cesty, tak v smere na Kyjev, ako aj na Ľvov sú naďalej preťažené,“ povedal Synehubov.

12.00 h

Nemecká spolková prokuratúra začala preverovať ruské vojenské akcie na Ukrajine pre podozrenie zo spáchania vojnových zločinov. V utorok o tom s odvolaním sa na justičné zdroje informoval portál magazínu Der Spiegel, podľa ktorého ide o takzvané štrukturálne konanie.

To slúži na zabezpečenie dôkazov a indícií, na ich prípadné neskoršie využitie proti konkrétnym páchateľom a zodpovedným osobám. Prokuratúra zatiaľ oficiálne vyhlásenie nevydala.

11.59 h

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v utorok upozornila, že útoky na ukrajinské nemocnice, ambulancie a ďalšie zdravotnícke zariadenia sa za posledné dni rapídne zvýšili. Dodala, že zásoby liekov sa tiež rýchlo míňajú.

V pondelok (7. 3.) WHO potvrdila, že od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu zomrelo najmenej 9 ľudí v 16 útokoch na zariadenia zdravotnej starostlivosti. Napísala agentúra Reuters.

11.55 h

Dieťa zomrelo na dehydratáciu v ukrajinskom meste Mariupol, ktoré trpí výpadkom v dodávkach vody, oznámil v utorok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Citovala ho na webe britská stanica Sky News.

Ruskými silami obliehaný Mariupol na juhovýchode Ukrajiny v súčasnosti trpí nielen nedostatok vody, ale aj potravín a elektriny.

11.54 h

Možnosť kritizovať verejnú politiku v Rusku, obzvlášť potom ruskú inváziu na Ukrajinu, sa zúžila. Nezákonne už zadržali 12 700 účastníkov protestov proti vojne. Povedala to v utorok podľa agentúry Reuters vysoká komisárka OSN pre ľudské práva Michelle Bacheletová. Poukázala tiež na správy o nezákonných prejavoch nepriateľstva na oboch stranách konfliktu.

11.50 h

Európska komisia pripravila nový balík sankcií proti Rusku a Bielorusku. Informovala o tom agentúra Reuters.

Nové sankcie by mali zasiahnuť ďalších ruských oligarchov a politikov, ale aj tri bieloruské banky.

11.23 h

Divadlo Nová scéna (DNS) a Slovenská humanitná rada organizujú v utorok v bratislavskej Starej tržnici charitatívnu zbierku a divadelné predstavenie Domov (kde je ten tvoj?) v prospech ľudí utekajúcich pred vojnou z Ukrajiny. Po celý deň od 9.00 do 19.00 h môže verejnosť prinášať materiálnu pomoc určenú predovšetkým najzraniteľnejším osobám – matkám s malými deťmi.

11.13 h

Albánske hlavné mesto Tirana premenovalo ulicu, na ktorej sa nachádza ruské veľvyslanectvo, na „Slobodná Ukrajina“. Mestskí poslanci túto zmenu jednohlasne odsúhlasili.

Ulica podľa agentúry Reuters pôvodne niesla meno Doniky Kastriotiovej, ženy národného hrdinu Skenderbega.

Primátor Tirany Erion Veliaj povedal, že nový názov bude večnou pripomienkou pre personál ruskej ambasády. „Rusi budú pracovať, žiť a dostávať poštu na ulicu Slobodná Ukrajina,“ dodal s tým, že táto ulica bude definovať hlavné mesto.

11.00 h

Vysoký komisár OSN pre utečencov Filippo Grandi uviedol, že pred vojnovým konfliktom na Ukrajine utiekli z krajiny už dva milióny ľudí.

10.49 h

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil, že sa „neskrýva“ a „nikoho sa nebojí“, a zároveň prezradil miesto, kde sa v Kyjeve nachádza. V utorok ráno o tom na svojom webe informovala britská televízna stanica Sky News.

10.47 h

Zosadený proruský exprezident Ukrajiny Viktor Janukovyč v utorok vyzval súčasnú hlavu štátu Volodymyra Zelenského, aby sa vzdal vo vojne proti Rusku. Informovala o tom agentúra DPA, ktorá sa odvolala na Janukovyčov otvorený list, ktorý zverejnila ruská agentúra RIA Novosti.

„Vy osobne ste povinný zastaviť krviprelievanie a dosiahnuť mierovú dohodu za každú cenu,“ pokračoval prokremeľský exprezident.

10.45 h

Ruské sily od začiatku invázie na Ukrajinu (24. 2.) stratili takmer 12 000 vojakov, informoval v utorok generálny štáb ukrajinskej armády. Nie je jasné, či Kyjev do strát započítava aj zajatcov a zranených, ktorí boli vyradení z boja.

Rusko zatiaľ minulý týždeň priznalo 498 padlých a 1 597 ranených medzi svojimi vojakmi. Odvtedy údaj neaktualizovalo. Obe strany pritom mlčia o stratách v radoch ukrajinských vojakov, upozornila agentúra Reuters.

10.44 h

Spojené kráľovstvo by podporilo Poľsko, ak by poskytlo svoje staršie stíhačky sovietskej konštrukcie Ukrajine. Varšava by sa však takýmto rozhodnutím mohla dostať do priameho konfliktu s Moskvou, povedal v utorok britský minister obrany Ben Wallace na stanici Sky News.

O možnosti darovať Kyjevu poľské stíhačky MiG-29, za ktoré by potom Poľsko dostalo od USA stroje F-16, hovoril cez víkend šéf americkej diplomacie Antony Blinken, Varšava však takýto úmysel poprela.

10.43 h

Mesto Brezová pod Bradlom v spolupráci s cirkevnými organizáciami zabezpečuje ubytovanie a pobyt utečencom z Ukrajiny na území mesta. Informoval o tom prednosta mestského úradu Ján Michálek.

Mesto zabezpečuje ubytovanie pre približne 30 utečencov. „Ubytovaní sú v ubytovacom zariadení evanjelickej cirkvi a aj v bytoch priamo v meste. Okrem ubytovania robíme zbierky, či už potravín, oblečenia alebo ďalších potrebných vecí. Mesto koordinuje celú činnosť, je v kontakte s úradom verejného zdravotníctva a snažíme sa zabezpečiť všetko potrebné,“ uviedol Michálek.

10.36 h

Vysoký komisár OSN pre utečencov Filippo Grandi v utorok varoval, že po prvej vlne utečencov z Ukrajiny pravdepodobne príde druhá vlna pozostávajúca zo zraniteľnejších osôb. Informovali o tom agentúry AFP a Reuters.

„Ak bude vojna pokračovať, začneme vidieť prichádzať ľudí, ktorí nemajú žiadne (finančné) zdroje ani žiadne kontakty,“ povedal na tlačovej konferencii Grandi.

10.35 h

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken telefonoval so svojím ukrajinským náprotivkom Dmytrom Kulebom, ktorému vyjadril podporu a diskutoval s ním o diplomatických snahách zameraných na ukončenie konfliktu na Ukrajine. Informovali o tom v noci na utorok obaja ministri na svojich účtoch na sociálnych sieťach i rezort diplomacie USA vo vyhlásení zverejnenom na svojej oficiálnej webovej stránke.

10.33 h

Liga za duševné zdravie spúšťa bezplatnú telefonickú linku dôvery v ukrajinskom jazyku. Tím ukrajinských psychiatrov a psychológov bude poskytovať pomoc denne od 13.00 do 21.00 h. Informovala o tom Stanislava Knut z ligy. Ukrajinská verzia Linky dôvery Nezábudka bude dostupná od utorka od 13.00 h na telefónnom čísle 0800 222 450.

10.14 h

Dobrovoľníci, ktorí na hraničnom priechode v Ubli pomáhajú ľuďom utekajúcim pred vojnovým konfliktom na Ukrajine nepretržite už takmer dva týždne, začínajú byť vyčerpaní. Informovala o tom ich koordinátorka Zuzana Burdová. Zverejnili preto výzvu na rozšírenie svojich radov.

„Aktuálne priamo na hraničnom priechode potrebujeme najmä aktívnu pomoc dobrovoľníkov, ideálne so znalosťou ukrajinského alebo ruského jazyka,“ uvádzajú na sociálnej sieti. Pre viac informácií a možnosť prihlásiť sa kliknite tu.

10.12 h

Invázia na Ukrajine „neprebieha pre Rusov nejako zvlášť dobre“, povedal v utorok britský minister obrany Ben Wallace.

Pre televíznu stanicu Sky News zdôraznil, že dosiaľ najväčšou jednotlivou obeťou sú zrejme ruskí vojaci, ktorých podľa ministra „nechali v úzkych strašní lídri, strašné vedenie“.

Minister dodal, že Rusko je „čoraz zúfalejšie“, pretože začína mať „skutočné logistické problémy“, pričom konvoj obrnených vozidiel neďaleko Kyjeva je stále uviaznutý na mieste a nehýbe sa.

10.11 h

Boje na Ukrajine stále viac sťažujú pomoc zraneným, pretože zásobovanie tamojších nemocníc zdravotníckym materiálom je horšie ako pred začiatkom bojov. Pre nemeckú verejnoprávnu televíziu ZDF to uviedol generálny riaditeľ humanitárnej organizácie Lekári bez hraníc (MSF) Christian Katzer. Informovala agentúra DPA.

10.10 h

Za prvých desať dní fungovania platformy Pomôžme Ukrajine, zameranej na sieťovanie dobrovoľníkov v Prešovskom kraji, ktorí chcú pomáhať vojnovým utečencom z Ukrajiny, sa prostredníctvom nej prihlásilo 150 ľudí, firiem a organizácií.

Poskytujú pomoc s ubytovaním, materiálnym zabezpečením a vo výraznej miere aj s tlmočením. Prešovský samosprávny kraj platformu zriadil po vypuknutí vojnového konfliktu na Ukrajine. Informovala o tom hovorkyňa kraja Daša Jeleňová.

9.55 h

Za posledných 24 hodín do utorka do 6.00 h vybavili na hraničných priechodoch na vstupe z Ukrajiny celkovo 12 576 osôb, z toho od pondelka (7. 3.) večera do utorkového rána 3 817 osôb. Informovala o tom hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová.

Od vypuknutia konfliktu vybavili celkovo 140 700 osôb vstupujúcich na Slovensko z Ukrajiny.

9.51 h

Civilisti môžu začať odchádzať z obliehaného ukrajinského mesta Sumy. „Je dohodnuté, že prvý konvoj začne odchádzať z mesta Sumy o 10.00 h miestneho času (9.00 h SEČ). Konvoj budú nasledovať miestni obyvatelia vo svojich osobných vozidlách,“ uviedla ukrajinská ministerka pre reintegráciu dočasne okupovaných území Iryna Vereščuková.

9.06 h

Rusko údajne otvorilo humanitárne koridory pre evakuáciu obyvateľov z Kyjeva, Černihivu, Sumy, Charkova a Mariupolu. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na oznámenie ruského ministerstva obrany.

8.55 h

Ruské sily postupujú na Ukrajinu pomalšie, ale čoraz častejšie sa uchyľujú k rabovaniu a ďalším násilným činom, uviedol v utorok štáb ukrajinských ozbrojených síl. Ruská strana podľa neho bojuje aj formou psychologického nátlaku.

„Protivník pokračuje v útočnej operácii, ale tempo postupu jeho vojsk sa značne spomalilo,“ uviedol štáb na facebooku. Na severe podľa neho ukrajinské sily „hrdinsky bránia“ mesto Černihiv, zatiaľ čo pokračuje obrana hlavného mesta Kyjeva. Na juhu sa potom boje odohrávajú na predmestí Mykolajivu, obranné operácie pokračujú pozdĺž štátnej hranice a pobrežia.

8.49 h

Ruská invázia na Ukrajine spôsobila len na dopravnej infraštruktúre škody za vyše deväť miliárd eur. V rozhovore pre parlamentný rozhlasový a televízny kanál Rada to uviedol ukrajinský minister infraštruktúry Olexandr Kubrakov. Informovala agentúra DPA.

8.48 h

Do Poľska pred vojnovým konfliktom na Ukrajine utieklo už zhruba 1,2 milióna ľudí. Informovala o tom poľská pohraničná stráž.

Iba za pondelok (7. 3.) prekročilo poľsko-ukrajinské hranice 141 500 osôb.

8.40 h

Humanitárny koridor zo severovýchodného mesta Sumy sa na základe dohody s Ruskom otvorí v utorok 9.00 h SEČ. Povedala to ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková. Podľa Reuters budú na ľudí čakať autobusy.

8.27 h

Cez hraničné priechody vstúpilo v pondelok (7. 3.) na územie Rumunska 80 044 ľudí vrátane 29 636 ukrajinských občanov. Je to pokles o 12,7 % oproti predchádzajúcemu dňu. V utorok o tom informoval rumunský Generálny inšpektorát pohraničnej polície, na ktorý sa odvolala tlačová agentúra Agerpres. Dodala, že údaje sa týkajú 24-hodinového časového intervalu.

8.15 h

Britské ministerstvo obrany tvrdí, že Rusko pravdepodobne v blízkej dobe posilní tvrdenia, že Ukrajina vyvíja jadrové a biologické zbrane, čo bude považovať za „retrospektívne zdôvodnenie“ invázie.

„Od konca februára evidujeme zjavné zintenzívnenie ruských obvinení, že Ukrajina vyvíja jadrové alebo biologické zbrane,“ uviedol rezort obrany.

8.11 h

Medzinárodná mimovládna organizácia Human Rights Watch (HRW) uviedla, že ruské sily „porušili svoje záväzky vyplývajúce z medzinárodného humanitárneho práva nevykonávať nerozlišujúce alebo neprimerané útoky, ktoré ubližujú civilistom“.

Tieto pripomienky prišli po tom, čo počas víkendu zahynulo osem civilistov, ktorí utekali pred postupom ruskej armády.

7.30 h

Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) odložila semifinále baráže MS 2022 vo futbale medzi Škótskom a Ukrajinou. Duel sa mal hrať v glasgowskom Hampden Parku vo štvrtok 24. marca, nový termín bude zrejme v júni. Informovali o tom BBC i AFP, FIFA by mala odklad zápasu potvrdiť v najbližšom čase.

7.20 h

Japonsko podľa svojho ministerstva financií zavedie tretiu vlnu sankcií proti Rusku a Bielorusku v súvislosti so situáciou na Ukrajine. Podľa BBC pôjde o osobné sankcie voči 20 vplyvným Rusom a 12 Bielorusom.

7.00 h

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa v utorok prostredníctvom videohovoru spojí s poslancami britského parlamentu.

6.45 h

Talianske úrady spisujú zoznam nehnuteľností zhabaných mafii, aby v nich ubytovali prichádzajúcich ukrajinských utečencov, oznámila podľa agentúry AFP talianska ministerka vnútra Luciana Lamorgeseová.

Podľa ministerky agentúra, ktorá má na starosti majetok skonfiškovaný mafii, začala skúmať, ktoré nehnuteľnosti by sa hodili ku krátkodobému či dočasnému ubytovaniu utečencov z Ukrajiny.

6.28 h

Viac než 742 000 obyvateľov Ukrajiny je aktuálne bez dodávok elektrickej energie. Informovalo o tom ministerstvo energetiky v Kyjeve, uvádza stanica BBC.

Najhoršia situácia je momentálne v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, ktorej časť už pred ruskou inváziou ovládali proruskí separatisti, kde je úplne bez elektriny vyše 233 000 ľudí.

6.27 h

Svetová banka (SB) schválila v pondelok (7. 3.) balík núdzovej finančnej pomoci pre Ukrajinu vo výške 723 miliónov dolárov.

Pomoc v podobe úverov a grantov, ktorú odsúhlasila rada výkonných riaditeľov SB, by mala byť Ukrajine poskytnutá už v priebehu nasledujúcich dní, informovala televízia Sky News.

6.26 h

Počet potvrdených obetí leteckého útoku z noci na utorok (8. 3.) na mesto Sumy na severovýchode Ukrajiny stúpol na 21, uviedla oblastná prokuratúra. Medzi mŕtvymi sú dve deti.

Agentúra Unian predtým s odvolaním sa na poradcu ukrajinského ministra vnútra Antona Heraščenka napísala, že útok si vyžiadal 18 civilných obetí na životoch. Prokuratúra vo svojom vyhlásení zdôraznila, že ruské sily útočili na rezidenčné štvrte, a uviedla, že začína trestné stíhanie.

6.22 h

Prví dobrovoľní bojovníci z rôznych krajín, ktorí prišli na pomoc Ukrajine, už zaujali pozície na okraji Kyjeva, napísala stanica BBC na svojom ruskojazyčnom webe s odvolaním sa na komuniké pozemných síl ukrajinskej armády. Do medzinárodnej légie sa podľa ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského prihlásilo na 16 000 záujemcov.

6.21 h

Európsky parlament v utorok venuje svoj popoludňajší program diskusii o dôsledkoch ruskej invázie na Ukrajinu a debatovať o tom, ako sa vysporiadať s narastajúcim počtom ukrajinských utečencov.

6.15 h

Na Ukrajine prišiel o život ďalší ruský generál, tvrdia miestne médiá s odvolaním sa na ukrajinskú vojenskú rozviedku. Ukrajinci podľa nej zabili generálmajora Vitalija Gerasimova, náčelníka štábu prvého zástupcu veliteľa ruskej 41. armády, ešte v pondelok (7. 3.), blízko obliehaného Charkova.

6.10 h

Šéf Kremľa Vladimir Putin v pondelok (7. 3.) vyhlásil, že na Ukrajinu nepošle brancov ani záložníkov. Takzvanú „špeciálnu vojenskú operáciu“, ako Moskva označuje svoju agresiu proti Ukrajine, podľa Putina vedú profesionálni vojaci, informovala agentúra AFP.

„Odvedení branci sa nepodieľajú, ani sa nebudú podieľať na bojoch. Nedôjde ani k ďalšiemu povolaniu záložníkov,“ vyhlásil Putin v televíznom prejave

6.07 h

Rusko sa stalo krajinou, proti ktorej svetové spoločenstvo uvalilo najviac sankcií na svete. Oznámili to tlačové agentúry s odvolaním sa na špecializovaný server Castellum, predstavujúci svetovú databázu údajov o uložených sankciách.

Rusko v priebehu desiatich dní od začiatku invázie na Ukrajinu predbehlo v počte uvalených sankcií Irán a Severnú Kóreu, poznamenala agentúra Bloomberg.

6.03 h

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvoláva všetkých ukrajinských vojakov zo všetkých mierových misií vo svete v súvislosti s obranou Ukrajiny pred ruskou agresiou, oznámil v utorok na svojom webe denník Ukrajinska pravda s odvolaním sa na zástupcu šéfa prezidentskej kancelárie, ktorý o Zelenského výnose informoval.

Upozornil, že do misií vysielali zväčša vynikajúcich vojenských profesionálov, ktorí sú teraz potrební predovšetkým pre posilnenie ukrajinskej armády.

6.01 h

Francúzsky prezident Emmanuel Macron neverí, že sa v najbližších dňoch či týždňoch podarí nájsť diplomatické riešenie konfliktu medzi Ruskom a Ukrajinou. V dohľadnej dobe bude zrejme vojna pokračovať, povedal v pondelok (7. 3.) Macron na svojom prvom mítingu pred prezidentskými voľbami. Na vine je podľa neho ruský prezident Vladimir Putin, ktorý odmieta pokoj zbraní, informovali francúzske médiá.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet