Na hlavný obsah

Polčas vlády z pohľadu sociológov: Uškodila jej mätúca komunikácia, jej ciele však ľudia podporujú

V spoločnosti vládne skôr pesimistická nálada.

Polčas vlády z pohľadu sociológov: Uškodila jej mätúca komunikácia, jej ciele však ľudia podporujú
Vymenovanie vlády Eduarda Hegera v apríli 2021. *** Local Caption *** spoloèná fotografia Úrad vlády SR Foto: TASR

Po polčase vládnutia súčasnej vlády prevláda v spoločnosti skôr pesimistická nálada – zhodli sa sociológovia Miloslav Bahna zo Slovenskej akadémie vied a Zora Bútorová z Inštitútu pre verejné otázky. Spájajú to však s problémami, ktorým čelí celý svet – pandémii a najnovšie aj vojne na Ukrajine.

Optimistická je len štvrtina populácie ostatní ľudia sa skôr pesimisticky pozerajú na to, kam sa spoločnosť uberá, konštatuje sociologička Zora Bútorová. Skepsa je však podľa nej výsledkom aktuálnych udalostí a trendov.

„Na jednej strane je to pandémia, na druhej strane v súčasnom období do popredia vystúpili otázky životnej úrovne a sociálnych istôt v súvislosti so zvyšujúcimi sa životnými nákladmi,“ hovorí.

Pandémia prekryla aj vládnou koalíciou avizované sľuby a témy. Komunikácia jej predstaviteľov voči občanom, tak bola najmä o reštrikčných opatreniach. Podľa sociológa Miloslava Bahnu, čím boli prísnejšie, tým výraznejšie klesala popularita vládnej koalície a jej lídrov.

„Prvou obeťou bol vtedajší premiér Igor Matovič, ktorého to vlastne dostalo aj z premiérskeho kresla. Nízka dôvera vlády sa pôsobením nového premiéra Hegera do určitej miery stabilizovala, ale už sa nikdy nezvýšila, len ďalej neklesala,“ skonštatoval.

Hovoria o mätúcej komunikácii

Obaja sociológovia súhlasia, že mätúca komunikácia protipandemických opatrení u ľudí neraz vyvolávala frustráciu. Podľa Bútorovej olej do ohňa pridal aj postoj opozície či už k opatreniam, alebo k pandémii.

„Najmä tá extrémistická časť, vrátane Smeru-SD, vzhľadom na to, že sa postavili k celej problematike aj očkovania a opatrení spôsobom, ktorý nepodporoval dôležité a potrebné kroky, tak to určite k frustrácii skôr pridalo ako ubralo,“ vysvetľuje.

Nejednotné postoje a spory však často panovali aj vnútri koalície. To podľa Bahnu sklamalo najmä ich voličov.

„Na druhej strane tá situácia nie je v slovenských pomeroch úplne nová. Faktom je, že súčasná koalícia pôsobí viac rozhádane a heterogénne, než niektoré vládne koalície v minulosti,“ opísal.

Podľa Bútorovej by však vláda mala dbať do akej miery je svedkom sporov verejnosť. „Čo by určite nemalo byť prítomné, to je vedenie týchto sporov osobným spôsobom, a tým, že sa útočí na človeka, ktorý zastáva iný názor. Toto sú veci, ktoré verejnosť určite nevníma priaznivo.“

Sociologička konštatuje, že napriek roztrpčenosti a pesimizmu slovenská spoločnosť podporuje ciele, ktoré si súčasná koalícia vytýčila. Ťah po spravodlivosti a odstránení korupcie má podľa nej aj naďalej väčšinovú podporu, a to nielen voličov koalície, ale aj voličov Smeru-SD.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko