Na hlavný obsah

Poliaci zrušili opatrenia, ľudia tam už nemusia nosiť rúška

Neplatia ani obmedzenia pri vstupe do krajiny.

Poliaci zrušili opatrenia, ľudia tam už nemusia nosiť rúška
Ilustračné foto - zákazníčka s ochranným rúškom čaká pred pekárňou vo Varšave. Foto: TASR/AP

Poliaci nemusia od pondelka (28. 3.) nosiť na verejnosti rúška, s výnimkou zdravotníckych zariadení a lekární. Zároveň sa rušia aj požiadavky súvisiace s izoláciou a karanténou, informuje agentúra PAP.

Poľský minister zdravotníctva Adam Niedzielski vyzval Poliakov, aby sa napriek uvoľneniu reštrikcií správali zodpovedne.

Pokles prírastkov a vysoká zaočkovanosť

„Ich uvoľnenie neznamená, že sa epidémia už skončila a že ochorenie COVID-19 zmizlo,“ povedal. „Buďme zodpovední, nosme rúška tam, kde je veľa ľudí a zostávajme doma, keď sa necítime dobre,“ dodal.

Niedzielski ďalej uviedol, že rozhodnutie uvoľniť obmedzenia prijali v čase, keď už registrovali zjavný pokles v denných prírastkoch infikovaných.

„Toto, spolu s 90-percentnou zaočkovanosťou v našej krajine, nám umožnilo rozhodnúť sa, s garanciou vysokej bezpečnosti, pre zrušenie obmedzení,“ doplnil.

Povinné nosenie rúšok na verejnosti v Poľsku prvýkrát zaviedli 16. apríla 2020, pripomína PAP.

Rušenie obmedzení aj pri vstupe

Poľsko tiež zrušilo všetky obmedzenia pri vstupe do krajiny. Informovalo o tom na svojom webe slovenské ministerstvo zahraničných vecí.

„Poľsko zrušilo pre prichádzajúce osoby (bez ohľadu na to, či je osoba zaočkovaná/nezaočkovaná proti covidu alebo prekonala ochorenie), všetky požiadavky týkajúce sa testovania, karantény, ako aj registrácie pri vstupe do krajiny,“ uviedol rezort.

Upozorňuje však, že opatrenia sa môžu meniť v závislosti od aktuálnej epidemiologickej situácie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet