Na hlavný obsah

Polícia pátra po páchateľoch, ktorí pomaľovali sovietsky pamätník v Novej Bošácej

Ide o ďalší prípad vandalizmu na pamiatkach Červenej armády.

Ďalší pamätník armády Sovietskeho zväzu skončil pomaľovaný modrou a žltou farbou. Tentokrát policajti z Nového Mesta nad Váhom pátrajú po neznámom páchateľovi, ktorý v obci Nová Bošáca pomaľoval Národnú kultúrnu pamiatku evidovanú ako spoločný hrob sovietskej armády.

Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Trenčíne na sociálnej sieti informovalo, že uvedený pamätník je zapísaný v Ústrednom zozname pamiatkového fondu SR.

„Páchateľ sochu vojaka so samopalom stojaceho na podstavci pomníka pomaľoval od pol pása smerom hore žltou a modrou farbou. Na spodnej časti pamiatky napísal nápis modrou farbou azbukou v ukrajinskom jazyku,“ opísala skutok polícia.

Policajný vyšetrovateľ z Nového Mesta nad Váhom už začal trestné stíhanie vo veci zločinu poškodzovania cudzej veci. Pri pátraní však polícia potrebuje aj pomoc svedkov.

Kto videl od utorkového (22. 3.) rána do stredajšieho (23. 3.) večera v okolí pamiatky podozrivé osoby, má to nahlásiť na polícii alebo telefónnom čísle 158 či formou správy na facebooku trenčianskeho policajného riaditeľstva.

V súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu Polícia SR eviduje viacero činov vandalizmu na sovietskych pamätníkoch. Páchatelia už pomaľovali napríklad bratislavský Slavín, pamätník vojakov Červenej armády v Košiciach či obdobnú pamiatku vo Svidníku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny