Na hlavný obsah

Polícia v Rusku pri protivojnových protestoch zadržala ďalšie stovky ľudí

Protestovalo sa v 21 mestách.

Polícia v Rusku pri protivojnových protestoch zadržala ďalšie stovky ľudí
Policajti zatýkajú ženu počas protestu proti ruskému útoku na Ukrajinu. Foto: TASR/AP

Polícia v Rusku v nedeľu (6. 3.) pri demonštráciách proti ruskej invázii na Ukrajinu zadržala vyše 1 750 ľudí, uvádza projekt OVD-Info, ktorý monitoruje policajné zásahy.

Protesty sa konali v 44 mestách v rôznych častiach Ruska, napríklad vo Vladivostoku, Irkutsku alebo Jekaterinburgu. Agentúra Reuters uvádza, že údaje OVD-Info nemožno overiť. Na to, aby nemlčali a išli protestovať, vyzval dnes obyvateľov Ruska ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Portál 66.ru napísal, že policajti v Jekaterinburgu zakročili hneď niekoľko minút po začiatku zhromaždenia, do policajných autobusov podľa neho prinútili nastúpiť desiatky ľudí.

V Chabarovsku na ďalekom východe podľa videa zverejneného na sociálnych sieťach jeden z demonštrantov kričal „Nie vojne – že sa nehanbíte“, načo ho zadržali dvaja policajti. Ich kolegovia prostredníctvom megafónov ľudí upozorňovali, že sú na nepovolenom zhromaždení a vyzývali ich, aby sa rozišli.

Demonštrovalo sa aj v Almaty

Agentúra Reuters uvádza, že ruské ministerstvo vnútra v sobotu upozornilo, že poriadkové sily zabránia akémukoľvek nepovolenému zhromaždeniu a že ich usporiadatelia za to budú pohnaní k zodpovednosti. Väznený opozičný politik Alexej Navaľnyj vyzval, aby sa v nedeľu v Rusku i inde vo svete konali protesty proti vojenskému útoku proti Ukrajine, ktorý ruský prezident Vladimir Putin začal 24. februára.

„Kvôli Putinovi Rusko teraz pre mnohých ľudí predstavuje vojnu,“ uviedol Navaľnyj v piatok (4. 3.). „Tak to nie je: Tým kto napadol Ukrajinu, bol Putin, a nie Rusko,“ dodal.

Podľa informácií zo sociálnych sietí sa asi 2 000 ľudí zišlo na protivojnovej demonštrácii v kazašskom najväčšom meste Almaty. Vykrikovali heslá ako „Nie vojne“ alebo „Putin je debil“ a mávali ukrajinskými vlajkami.

Putin tvrdí, že nariadil takzvanú špeciálnu vojenskú operáciu proti Ukrajine s cieľom ochrániť tamojšie ruskojazyčné obyvateľstvo pred údajnou perzekúciou a krajinu demilitarizovať a denacifikovať. Podľa Západu Rusko útokom na Ukrajinu porušilo medzinárodné právo a suverenitu Ukrajiny. Západné krajiny kvôli tomu zaviedli sériu protiruských sankcií, aby ekonomiku krajiny ochromili.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet