Na hlavný obsah

Polícia v súvislosti so situáciou na Ukrajine upozorňuje na online podvody

Vyzýva na obozretnosť.

Polícia v súvislosti so situáciou na Ukrajine upozorňuje na online podvody
Utečenci z Ukrajiny prechádzajú cez hraničný priechod vo Vyšnom Nemeckom, uprostred im pomáha colník. Foto: TASR

Polícia upozorňuje na podvodníkov, ktorí začínajú zneužívať situáciu na Ukrajine v online priestore. Informuje o tom na sociálnej sieti.

Vyzýva na obozretnosť pri podvodných mailoch od neznámych odosielateľov, pričom sa tvária, že organizujú finančnú zbierku pre Ukrajinu.

Upozorňuje aj na maily, v ktorých podvodníci tvrdia, že vo vojne na Ukrajine zahynul niekto, po kom by sa mala zdediť veľká sumu peňazí, zároveň upozorňuje na falošné charitatívne zbierky.

„Dávajte si pozor na stránky, ktoré sa budú tváriť, že chcú nejakou formou pomôcť Ukrajine, no v konečnom dôsledku sa dostanete na stránku, kde od vás budú chcieť podvodníci, aby ste zadali číslo svojej kreditnej karty,“ uvádza.

Ak chce verejnosť reálne pomôcť Ukrajine prostredníctvom finančných zbierok, podľa polície si je potrebné vždy overiť hodnovernosť danej organizácie.

Napríklad či má oficiálnu webovú stránku, je na nej zverejnená adresa, telefónne číslo, prípadne fotografie reálnych ľudí, ktorí sú na čele organizácie. Odporúča tiež vyhľadávanie zbierok na internete, kde môžu byť užitočné recenzie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko