Na hlavný obsah

Politológovia hodnotia vládu: Chaotická komunikácia, avšak aj jasné ukotvenie

Kabinet sa podľa nich nerozpadne.

Politológovia hodnotia vládu: Chaotická komunikácia, avšak aj jasné ukotvenie
Vymenovanie vlády Eduarda Hegera v apríli 2021. *** Local Caption *** spoloèná fotografia Úrad vlády SR Foto: TASR

Politológovia hodnotia uplynulé dva roky vlády pozitívne. Najmä preto, že po dlhých rokoch vlády Smeru-SD je konečné jasné, ako je Slovensko ukotvené – a teda, že patrí na Západ.

Na druhej strane je súčasná koalícia podľa nich hádavá a často navonok komunikuje chaoticky. Ale aj napriek krízam, ktoré má za sebou a hrozbou referenda o predčasných voľbách, politologička Darina Malová to na rozpad vlády nevidí. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Štefánia Kačalková.

Kritizujú komunikáciu

Pred dvomi rokmi vyhrali parlamentné voľby Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽANO). Ich líder Igor Matovič sa však stal premiérom iba na istý čas – niečo vyše roka. Potom si vymenil stoličku so svojím najbližším straníkom Eduardom Hegerom, ktorý bol predtým ministrom financií.

Išlo o prvú koaličnú krízu, ktorá vypukla, keď Matovič nakúpil ruskú vakcínu Sputnik V bez vedomia koaličných partnerov. Politologička Malová konštatuje, že vláda nastúpila do komplikovaného obdobia, na ktoré Slovensko nebolo pripravené, a to je celosvetová pandémia.

„Pandemické opatrenia ukázali v takej nahote nepripravenosť politickej elity na komunikáciu s verejnosťou, lebo tá bola chaotická, opatrenia boli chaotické,“ skonštatovala.

Nejasnú komunikáciu považuje za najväčšiu slabinu tejto vlády aj politológ Radoslav Štefančík. „Práve to, že nedokážu medzi sebou komunikovať, že niektoré veci riešia ad hoc bez toho, aby o nich trošku hlbšie pouvažovali, je jeden z typických znakov tejto vládnej koalície,“ uviedol.

Pád zrejme nenastane

Ani po nástupe Hegera na premiérske kreslo nebola koalícia v pohode. Okrem z neprijateľnej dvojice ministrov Richard Sulík (SaS) a Igor Matovič sa diali veci aj vo vnútri strany Za ľudí – odišla od nich ministerka spravodlivosti Mária Kolíková a spolu s ňou aj niekoľko poslancov.

Predseda Smeru Robert Fico vtedy povedal, že ak sa bude situácia v koalícii aj naďalej vyvíjať rovnakým smerom, Smer-SD vyhrá ďalšie voľby, ale podľa Malovej by sa koalícia do konca volebného obdobia nemala rozpadnúť.

„To by napríklad muselo súvisieť s tým, že niektorá z vládnych strán vsadí všetko na to, že podporí referendum o predčasných voľbách, a to tam zatiaľ nečítam,“ poznamenala.

Zjednocujúci faktor a pozitívum

Dodáva, že posledný zjednocujúci faktor je vojenský konflikt na Ukrajine, keďže vyvolávať v tejto situácii ešte chaos, na Slovensku by sa nemuselo vyplatiť ani jednému z koaličných partnerov.

Vláda Hegera má však oproti vláde Smeru jedno významné pozitívum, ktoré vidí Štefančík: „A síce, že zahraničná politika Slovenska je skutočne jasne zadefinovaná. Ten proatlantický a proeurópsky kurz je jednoznačný a nemožno spochybniť Slovensko práve v tejto oblasti.“

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál