Na hlavný obsah

Poľské železnice bojujú s masívnymi výpadkami, preverujú možnosť kyberútoku

Výpadok má globálny charakter.

Poľské železnice bojujú s masívnymi výpadkami, preverujú možnosť kyberútoku
Ilustračná snímka. Foto: ČTK

Kontrolné zariadenia v bezmála dvoch desiatkach poľských riadiacich centier železničnej dopravy vo štvrtok (17. 3.) skoro ráno postihla závažná porucha.

Diaľkové aj lokálne vlaky pre to naberajú aj niekoľkohodinové meškania, niektoré spoje dopravcovia zrušili úplne, píšu poľské médiá. Podľa zistení serveru Onet.pl úrady preverujú, či sa železnica nestala terčom kybernetického útoku.

Výpadok má globálny charakter

Výpadok sa netýka len Poľska, ale má globálny charakter, uviedol poľský minister dopravy Andrzej Adamczyk.

„Dnes vo štvrtok 17. marca okolo štvrtej hodiny ráno zaznamenala železničná sieť výpadky kontrolných zariadení vo viac ako desiatke riadiacich centier,“ píše sa vo vyhlásení železnice. Porucha sa týka 19 z 33 miestnych stredísk.

Výpadok rieši aj tím pre kybernetickú bezpečnosť

Server Onet.pl uviedol, že výpadok riešia pracovníci poľského dopravcu PKP spoločne s vládnym tímom pre kybernetickú bezpečnosť. Experti čakajú na analýzu železnice.

„Problém nie je obmedzený iba na Poľsko a má globálny charakter,“ napísal na twitteri Adamczyk a ubezpečil, že v súčasnosti nie je železničná doprava ohrozená. „Železničná sieť je bezpečná,“ dodal minister.

Rozsah výpadkov je takmer celoštátny, pokrýva okolo 820 kilometrov železníc, uviedol Miroslaw Skubiszyński z vedenia PKP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet