Na hlavný obsah

Poľsko chce zvýšiť výdavky na obranu a zhabať majetok ruských oligarchov

Vláda navrhuje zmenu ústavy.

Poľsko chce zvýšiť výdavky na obranu a zhabať majetok ruských oligarchov
Na snímke poľský premiér Mateusz Morawiecki. Foto: TASR/AP

Poľská vláda chce zmeniť ústavu tak, aby mohla zvýšiť výdavky na obranu a konfiškovať majetky ruských oligarchov v súvislosti s inváziou Ruska na Ukrajine. Informoval o tom v pondelok (21. 3.) podľa agentúry Reuters hovorca vlády.

Poľský zákon o obrane vlasti, ktorý schválili tento mesiac, hovorí, že výdavky krajiny na obranu stúpnu na 3 % HDP. To by však mohlo viesť k prekročeniu rozpočtových limitov zakotvených v ústave.

„Poľská armáda sa musí okamžite vybaviť podľa najvyšších štandardov, a preto jednou z navrhovaných zmien ústavy bude vylúčenie výdavkov na armádu a vojenskú výzbroj zo stropu verejného dlhu,“ povedal hovorca vlády Piotr Müller.

Zhabanie ruského majetku

Druhou témou, ktorá si vyžaduje zmenu ústavy, je možnosť konfiškácie majetku ruských oligarchov a firiem podporujúcich ruskú inváziu na Ukrajinu.

Peniaze by potom mohli podľa Müllera použiť na humanitárnu pomoc. Vláda chce tiež dodatočne zdaniť firmy, ktoré naďalej pôsobia v Rusku. „Diskusie o týchto otázkach sa začali a my dúfame, že tieto návrhy sa príjmu. Nebránime sa rozprave,“ dodal hovorca.

Pre zmenu ústavy treba dvojtretinovú väčšinu v Sejme a absolútnu väčšinu v Senáte, v ktorom majú prevahu opoziční zákonodarcovia. Návrhy konzervatívnej vlády budú teda potrebovať podporu iných politických strán.

Výzva pre Švajčiarsko

Poľský premiér Mateusz Morawiecki v pondelok podľa Reuters tiež vyzval Švajčiarsko, aby zmrazilo bankové účty ruských oligarchov a skonfiškovalo ich majetky. Urobil tak pri návšteve švajčiarskeho prezidenta Ignazia Cassisa vo Varšave.

„(Ich účty) musia zmraziť, majetok ruských oligarchov vo Švajčiarsku musia zhabať a vyzval som prezidenta, aby dohliadol na to, že Švajčiarsko bude k tejto téme pristupovať rázne,“ vyhlásil Morawiecki.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet