Na hlavný obsah

Poľsko je ochotné odovzdať svoje stíhačky MiG-29, o ktoré žiada Ukrajina, Američanom

Lietadlami disponuje aj Slovensko.

Poľsko je ochotné odovzdať svoje stíhačky MiG-29, o ktoré žiada Ukrajina, Američanom
Na snímke stíhačky MiG-29. Foto: TASR/AP

Poľsko je pripravené odovzdať Spojeným štátom všetky svoje stíhačky MiG-29, uviedol v utorok (8. 3.) hovorca ministerstva zahraničných vecí vo Varšave Lukasz Jasina. O poskytnutie bojových lietadiel opakovane žiada ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorého krajina čelí ruskej invázii.

„Po konzultáciách vlády a prezidenta je Poľsko pripravené bezodkladne a bezplatne premiestniť všetky svoje lietadlá MiG- 29 na základňu Ramstein a odovzdať ich k dispozícii vláde Spojených štátov,“ napísal Jasina. Podľa portálu gazeta.pl to môže znamenať, že Severoatlantická aliancia potom lietadlá odovzdá Ukrajine, ktorej armáda nimi tiež disponuje.

Lietadlami disponuje aj Slovensko

Varšava vyzvala ďalšie členské krajiny Aliancie, ktoré lietadlá MiG-29 vlastnia, aby sa zachovali podobne. Disponuje nimi tiež Slovensko a Bulharsko.

Poľsko sa zároveň obrátilo na Spojené štáty, aby mu dodali použité lietadlá s podobnými vlastnosťami. V uplynulých dňoch sa v tejto súvislosti hovorilo o amerických stíhačkách F-16, ktoré už teraz poľské letectvo využíva.

Americký minister zahraničia Antony Blinken cez víkend povedal, že sa USA „veľmi aktívne“ zaoberajú plánom, podľa ktorého by Američania prípadne darované lietadlá MiG-29 nahradili Poľsku stíhačkami F-16. Kancelária poľského premiéra ale čoskoro oznámila, že o takomto zámere neuvažuje.

Agentúra Reuters píše, že americkí zákonodarcovia sa v pondelok (7. 3.) snažili prinútiť administratívu prezidenta Joea Bidena, aby sa postarala o odovzdanie lietadiel z Poľska a ďalších krajín východnej Európy na Ukrajinu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet