Na hlavný obsah

Poľsko plánuje zmraziť majetky ľudí a firiem podporujúcich Rusko

Umiestnia ich na čiernu listinu.

Poľsko plánuje zmraziť majetky ľudí a firiem podporujúcich Rusko
Na snímke poľský premiér Mateusz Morawiecki. Foto: TASR/AP

Poľská vláda odovzdala do parlamentu návrh zákona umožňujúceho zmraziť majetok ľudí a firiem podporujúcich Rusko, uviedla v stredu (30. 3.) televízia TVN 24.

Návrh počíta s pokutou až 20 miliónov zlotých (zhruba 4,2 milióna eur) za nesplnenie rozhodnutia o zmrazení aktív subjektov, ktoré sa pre podporu ruskej agresie proti Ukrajine dostanú na osobitnú „čiernu listinu“ ministra vnútra.

Podľa stanice sa má táto „čierna listina“ líšiť od sankčných zoznamov Európskej únie, pretože voči osobám a podnikom na týchto zoznamoch možno uplatniť prostriedky, s ktorými počítajú predpisy Únie.

„Zmrazenie fondov a hospodárskych rezerv nebude znamenať ich zhabanie, pretože konfiškácia by vyžadovala zmenu ústavy,“ upozornila TVN 24.

Zmrazenie sa má týkať peňazí v hotovosti, šekoch, peňažných poukážkach, depozitov vo finančných ústavoch či iných firmách, cenných papierov, dlhopisov, akcií a podielov.

A zmrazenie ekonomických rezerv sa má týkať aktív všetkého druhu, hmotných aj nehmotných, nehnuteľností či prostriedkov, ktoré môžu poslúžiť na získanie fondov, tovarov či služieb.

Subjekty z „čiernej listiny“ vylúčia z verejného obstarávania. Zapísať tam budú môcť byť osoby a firmy, ktoré nefigurujú v zoznamoch EÚ.

Doplnok k sankciám EÚ

„Poľsko od začiatku zhodne s únijnými sankciami mrazí všetky aktíva a majetky, ktorých sa to týka priamo z únijných sankcií. V súčasnosti sme zmrazili niečo viac ako 160 miliónov zlotých (takmer 34 miliónov eur),“ uviedol vládny hovorca Piotr Müller.

Upozornil, že nejde o zhabanie majetku, ktoré poľská ústava nedovoľuje. Možno ich ale majetok zmraziť, aby ho nemohli užívať a nemohli sa z neho čerpať výhody.

Súčasný poľský krok ide podľa hovorcu ďalej ako únijné sankcie, ktorých prijatie vyžaduje jednomyseľnosť, zatiaľ čo Poľsko s odvolaním sa na bezpečnosť podniká kroky len na poľskom území. „Čierna listina“ ministra vnútra by mala byť podľa hovorcu verejná.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet