Na hlavný obsah

Poľsko na samite NATO formálne požiada o vyslanie mierovej misie na Ukrajinu

Samit sa uskutoční 24. marca.

Poľsko na samite NATO formálne požiada o vyslanie mierovej misie na Ukrajinu
Poľský premiér Mateusz Morawiecki. Foto: TASR/AP

Poľsko na nasledujúcom samite NATO na budúci týždeň v Bruseli formálne požiada o vyslanie mierovej misie na Ukrajinu. Oznámil to v piatok (18. 3.) poľský premiér Mateusz Morawiecki, napísala agentúra Reuters.

Návrh na zriadenie misie prišiel pôvodne od podpredsedu poľskej vlády Jaroslawa Kaczyňského. Tento týždeň navštívil Kyjev spoločne s českým, poľským a slovinským premiérom.

Kaczyňski po rozhovoroch s ukrajinskými predstaviteľmi v Kyjeve povedal, že mierovú a humanitárnu misiu má zriadiť Severoatlantická aliancia, prípadne iná organizácia.

Pozitívne reagoval dánsky minister obrany

Morawiecki novinárom oznámil, že poľský minister obrany Mariusz Blaszczak predstavil tento plán na stretnutí s ministrami obrany členských štátov NATO.

Na návrh reagoval pozitívne dánsky minister obrany Morten Bödskov, podľa ktorého dánska vláda pošle vojakov na Ukrajinu ako súčasť mierovej misie, ak by to pomohlo k ukončeniu krviprelievania.

Rusko podľa Morawieckého musí pochopiť, že zvrchované štáty majú právo si na svoje územie v rámci jeho obrany pozvať koho chcú, napísal WNP.pl. Na misii sa ale najprv musia zhodnúť členské krajiny NATO.

Morawiecki vyzval amerického prezidenta Joea Bidena, britského premiéra Borisa Johnsona, francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona a nemeckého kancelára Olafa Scholza, aby taktiež navštívili Kyjev.

Mimoriadny samit NATO sa uskutoční 24. marca. Na rovnaký deň je plánovaný aj samit Európskej únie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet