Na hlavný obsah

Poľsko hlási, že do konca tohto roka prestane používať ruskú ropu

Čoskoro ukončí dovoz ruského uhlia.

Poľsko hlási, že do konca tohto roka prestane používať ruskú ropu
Na archívnej snímke poľský premiér Mateusz Morawiecki. Foto: TASR/AP

Poľsko prestane do konca roka 2022 používať ruskú ropu. Najneskôr do mája ukončí dovoz ruského uhlia. Uviedol to v stredu (30. 3.) poľský premiér Mateusz Morawiecki.

Rozhodnutie súvisí s prerušením hospodárskych vzťahov s Moskvou pre jeho agresiu proti susednej Ukrajine. Morawiecki tiež vyzval EÚ na zdanenie dovozu ruskej ropy, plynu a uhlia.

Výzva Európskej komisii

„Uvalíme úplné embargo na ruské uhlie a dúfam, že najneskôr v apríli či v máji od ruského uhlia úplne odstúpime,“ vyhlásil Morawiecki. „Urobíme všetko pre to, aby sme do konca roka prestali používať ruskú ropu,“ dodal.

Poľsko podľa Morawieckého začína v porovnaní s ďalšími európskymi krajinami najradikálnejší plán odklonu od ruských energetických zdrojov.

Vyzval preto aj ďalšie krajiny EÚ, aby tiež znížili svoju závislosť na dovoze palív z Ruska. Tvrdí, že peniaze z vývozu ropy a plynu poháňajú ruskú vojnovú mašinériu.

Morawiecki tiež vyzval Európsku komisiu, aby uvalila daň na dovoz ruskej ropy, plynu a uhlia, aby bol obchod spravodlivý. Pripomenul, že niektoré krajiny, vrátane Nemecka, sa nechcú vzdať dovozu ruských surovín pre relatívne nízku cenu. Daň by tak vyrovnala ceny energií v EÚ.

„Budem túto myšlienku v EÚ dôrazne presadzovať, aby situácia bola spravodlivá z hľadiska zásad trhovej súťaže,“ vyhlásil. V prípade ropy pochádza z Ruska zhruba 60 % ropy, ktorú Poľsko spracováva.

Dovoz plynu obmedzia

Morawiecki tiež uviedol, že dovoz plynu obmedzia v máji. Poľsko už dlhšiu dobu podniká kroky na zníženie závislosti od ruského plynu. Vo Svinoústí vybudovalo terminál na skvapalnený zemný plyn (LNG), ktorý sa teraz rozširuje.

Získava vďaka tomu plyn z Kataru, USA, Nórska a ďalších vývozcov. Koncom tohto roka majú otvoriť nový baltský plynovod privádzajúci plyn z Nórska, upozornila agentúra AP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet