Na hlavný obsah

Poľský priemér Morawiecki vyzval EÚ na úplný zákaz obchodovania s Ruskom

Rusku musíme ukázať našu silu, vyhlásil.

Poľský priemér Morawiecki vyzval EÚ na úplný zákaz obchodovania s Ruskom
Na snímke poľský premiér Mateusz Morawiecki. Foto: TASR/AP

Poľsko navrhuje, aby Európska únia pridala k najnovšiemu štvrtému balíku protiruských sankcií čo najskôr aj úplnú obchodnú blokádu. Oznámil to v sobotu (19. 3.) poľský premiér Mateusz Morawiecki. Informovala o tom agentúra PAP.

Blokáda by sa tak týkala námorných prístavov. Do nich by mali zákaz vstupu lode s ruskou vlajkou a s ruským tovarom, ako aj prepravy tovarov po súši.

Rusku musíme ukázať našu silu, vyhlásil

Takýto krok „dodatočne prinúti Rusko zvážiť, či by nebolo lepšie zastaviť túto krutú vojnu“, uviedol Morawiecki.

Zároveň zdôraznil, že ide „o život a smrť desiatok, možno aj stoviek tisíc ľudí, týka sa suverénnej krajiny — Ukrajiny, ale aj bezpečnosti NATO“.

„Rusku musíme ukázať našu silu a odhodlanie, inak budeme musieť v blízkej budúcnosti zaplatiť vyššiu cenu,“ povedal.

Podľa Morawieckého je takisto potrebné pripraviť celoeurópsky plán obnovy pre Ukrajinu, ktorý by mali spolufinancovať najbohatšie európske krajiny, pretože premeškali okamih, keď bolo možné zastaviť ruskú agresiu.

O tejto téme chce hovoriť na nadchádzajúcom zasadnutí Európskej rady v Bruseli, ktoré sa uskutoční 24. a 25. marca a zúčastní sa na ňom aj americký prezident Joe Biden.

EÚ prijala štvrtý balík sankcií

Štvrtý balík sankcií EÚ prijatý tento týždeň zavádza okrem iného zákaz akýchkoľvek transakcií s určitými štátnymi podnikmi z viacerých odvetví vojensko-priemyselného komplexu Ruskej federácie.

Znamená zákaz dovozu do EÚ výrobkov z ocele, na ktoré sa uplatňujú ochranné opatrenia, čo pre Rusko predstavuje stratu príjmov z vývozu vo výške približne 3,3 miliardy eur.

Únia výpadok týchto výrobkov vykompenzuje zvýšením dovozných kvót v prospech iných tretích krajín.

Zoznam sankcionovaných osôb a subjektov rozšírili o mená ďalších ruských oligarchov a predstaviteľov podnikateľskej elity spájanej s Kremľom, ako aj o spoločnosti aktívne vo vojenskej a obrannej oblasti, ktoré logisticky a materiálne podporujú inváziu na Ukrajinu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet