Na hlavný obsah

Populácia žiab na Budiši rapídne klesá, bez ochranárov by zrejme neprežili

Úbytok žiab má priamy vplyv aj na ich predátorov.

Populácia žiab na Budiši rapídne klesá, bez ochranárov by zrejme neprežili
Na snímke Skokan hnedý. Foto: RTVS

Pomáhajú im viac ako 20 rokov. Inak by zrejme neprežili. Práve v tomto období ochranári prenášajú žaby v Budiši pri Turčianskych Tepliciach.

Žaby ohrozuje nielen prechádzanie cez cestu, ale aj zmeny podnebia. Zimy bez snehu a suché jari v tejto lokalite populáciu obojživelníkov výrazne zdecimovali.

„Toto sa stalo 10 rokov po sebe a naša populácia žiab na tomto území klesla z okolo 2 000 jedincov na 60, čo už bolo kriticky nízke množstvo. Vtedy sme začali realizovať nejaké prvé záchranné opatrenia na to, aby žubrienky dokončili svoj vývoj,“ uviedla zoologička Národného parku (NP) Veľká Fatra Mária Apfelová.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Počas piatich rokov sa podarilo populáciu zvýšiť žaby na asi 500 kusov. Jedným z opatrení sú aj zábrany, ktoré žaby zastavia pred vstupom na cestu. Ochranári udržiavajú aj rovnakú výšku hladiny jazierka, aby nevyschli nakladené ikry.

„Na tejto lokalite vlastne začínajú prvé tiahnuť skokany hnedé, to je aj dominantný druh v lokalite. Objavuje sa tu aj zopár ropúch bradavičnatých, ale nie v takom počte ako skokany,“ povedal Juraj Žiak z NP Veľká Fatra

Úbytok žiab má priamy vplyv aj na ich predátorov. Zníženie potravinovej ponuky ovplyvňuje počet mláďat, ktoré dokážu vychovať. Nie sú to len žaby, ale aj rôzne poľné hlodavce.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny