Na hlavný obsah

Poskytovanie humanitárnej pomoci utečencom z Ukrajiny sa musí zlepšiť, tvrdí premiér

Upozornil aj na chýbajúcu psychologickú pomoc.

Poskytovanie humanitárnej pomoci utečencom z Ukrajiny sa musí zlepšiť, tvrdí premiér
Minister vnútra Roman Mikulec (uprostred v pozadí), predseda vlády Eduard Heger (druhý sprava, obidvaja OĽaNO) a primátor mesta Košice Jaroslav Polaček (vpravo) počas pracovného rokovania so zástupcami samosprávy v Sobranciach. Foto: TASR

Koordinácia a komunikácia pri poskytovaní humanitárnej pomoci na slovenskej hranici s Ukrajinou sa musí zlepšiť. Povedal to premiér Eduard Heger (OĽANO) na návšteve východného Slovenska.

Premiér sa stretol aj so zástupcami regionálnej samosprávy a neziskového sektora a navštívil humanitárne centrum pri železničnej stanici v Sobranciach.

Zdôraznil, že v najbližšom období bude treba vytvoriť dostatočné kapacity pre tých Ukrajincov, ktorí budú chcieť na Slovensku zostať. Predpokladá totiž nárast ich počtu. Pomoc s azylantmi prisľúbili aj lídri iných európskych krajín.

„Aktuálne vybavia na hraniciach 10 000 až 13 000 ľudí denne, musíme sa pripraviť na to, že ich bude aj 20 000 a teraz nevieme povedať, koľkí z nich sa rozhodnú u nás ostať a koľkí nie,“ skonštatoval.

Psychologická pomoc

Rovnako tiež podľa premiéra treba zabezpečiť podmienky pre plynulý tranzit ľudí, smerujúcich cez Slovensko do iných európskych krajín. „Hovorili sme v tomto smere o vytvorení akýchsi koridorov, aby bol ich presun koordinovanejší a rýchlejší, a aby tieto procesy čo najmenej ovplyvňovali život obyčajných ľudí,“ doplnil premiér.

Heger tiež upozornil na chýbajúcu psychologickú pomoc a absenciu krízového manažmentu v situácii, s ktorou nikto nerátal. Utečenci často prepadajú úzkostiam a depresiám v súvislosti s tým, čo sa deje v ich krajine.

Starostka Uble Nadežda Sirková podotkla, že z pohľadu samospráv je potrebné predovšetkým doriešiť problém financovania nákladov, ktoré majú pri zabezpečovaní záchytných táborov. „Verím, že dokončíme túto tému a budeme odchádzať nielen s prísľubom, ale aj reálnou pomocou,“ dodala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko