Na hlavný obsah

Poslanci OĽANO podávajú trestné oznámenie na Blahu, Harabina a Jakubca

Hovoria o vlastizrade aj sabotáži.

Na snímke zľava Ľuboš Blaha, Štefan Harabin a Martin Jakubec.
Na snímke zľava Ľuboš Blaha, Štefan Harabin a Martin Jakubec.Foto: TASR/ Facebook Martina Jakubca
Foto: TASR/ Facebook Martina Jakubca

Poslanci Národnej rady (NR) SR z hnutia OĽANO Kristián Čekovský a Andrej Stančík podávajú trestné oznámenia na osoby vystupujúce na sociálnej sieti pod menami Ľuboš Blaha, Štefan Harabin a Martin Jakubec.

Ich vyjadrenia k vojne na Ukrajine môžu podľa nich napĺňať znaky trestných činov vlastizrady, sabotáže, šírenia poplašnej správy, ohovárania či ohrozenia mieru. Informovali o tom v pondelok (7. 3.).

„Keďže ich príspevky na sociálnych sieťach už prekročili hranicu vyjadrenia vlastných postojov alebo názorov a myslíme si, že napĺňajú skutkové podstaty trestných činov, cítime zákonnú a morálnu povinnosť upozorniť na to orgány činné v trestnom konaní,“ vyhlásil Čekovský.

Hovorí, že postaviť sa v súčasnej dobe na stranu agresora je nielen šialené, ale musí byť aj trestné. Stančík verí, že generálny prokurátor Maroš Žilinka bude konať.

Hovoria o vlastizrade aj sabotáži

Trestné oznámenie sa má týkať napríklad príspevkov na profile s menom Ľuboša Blahu, v ktorých autor obhajuje ruskú agresiu na Ukrajine, viní prezidentku Zuzanu Čaputovú zo šírenia nenávisti voči ruskému národu či zastrašovania jadrovou vojnou.

Poslanci hovoria o podozreniach z vlastizrady, sabotáže a šírenia poplašnej správy. Tvrdia, že znenia statusov vzbudzujú obavy, že môže ísť o konanie v spolupráci s cudzou mocou, keďže dané konanie je zjavne v prospech Ruska ako agresora.

Štefan Harabin na sociálnej sieti podľa poslancov OĽANO schvaľoval vojnový konflikt na Ukrajine, povzbudzoval nenávisť medzi ruským a ukrajinským národom či podnecoval k nenávisti a diskriminácii na základe národnosti.

Mohol tak podľa nich naplniť skutkovú podstatu trestného činu ohrozenia mieru, apartheidu a diskriminácie osôb. Z rovnakých trestných činov podozrievajú poslanci aj Martina Jakubca.

Na sociálnej sieti podľa nich schvaľoval a ospravedlňoval vojnový konflikt na Ukrajine, povzbudzoval nenávisť medzi ruským a ukrajinským národom, podnecoval k nenávisti a diskriminácii na základe národnosti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko