Na hlavný obsah

Poslanci schválili výdavkové stropy. Ak vláda prekročí limit, hrozia jej sankcie

Rozpočtová rada hovorí o jednom väčšom nedostatku.

Štát nesmie míňať viac, než na čo má. To je hlavná myšlienka takzvaných výdavkových stropov. Sú nástrojom, ako znížiť štátny dlh a zlepšiť udržateľnosť verejných financií. Počíta s nimi ústava aj plán obnovy. Poslanci ich zavedenie schválili v parlamente.

Koalícia sa o zavedení výdavkových limitov sporí už dva roky. Snahu zaviesť ich do ústavy blokuje ambícia SaS pripojiť k dlhovej aj daňovú brzdu.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Keďže dohoda ani dnes nie je na svete a výdavkové limity sú jedným z míľnikov, aby prišli peniaze z Bruselu, zrodil sa kompromis. Poslanci zmenu ústavy odložili a výdavkové limity zaviedli obyčajným zákonom.

„Má strážiť to biblické pravidlo v politike, že počas siedmich hojných rokov si plníme sýpky a myslíme na obdobie keď hojno nebude,“ hovorí minister financií Igor Matovič (OĽANO).

„Tento zákon je prijímaný v zhone. Hovorí sa, že iba preto, aby sme dostali peniaze z plánu obnovy,“ kritizoval exšéf rezortu financií a poslanec Ladislav Kamenický (Smer-SD).

„Ani ja nie som nijak spokojný s formou prerokovania, ale verím, že ten obsah je veľmi dobrý,“ vyjadril sa predseda Výboru NR SR pre financie a rozpočet Marián Viskupič (SaS).

Najväčší nedostatok

Absenciu ústavného zakotvenia považuje Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ) za najväčší nedostatok, inak podľa nej dobrého zákona.

Ak totiž budúcim vládam nebudú limity po vôli, môžu ich poľahky, jednoduchou väčšinou, zmeniť, prípadne priamo zrušiť. Práve rozpočtová rada bude limity počítať, vláda si ich následne nechá na štyri roky dopredu odsúhlasiť parlamentom.

„Je to jedno číslo v miliardách eur, ktoré ak chce štát navýšiť, tak musí tieto výdavky potom kryť novými príjmami, ktoré musí legislatívne ukotviť,“ ozrejmil predseda RRZ Ján Tóth.

Ak vláda limit prekročí, hrozia jej sankcie a na ich konci hlasovanie o dôvere. Podobne ako daňová brzda, aj výdavkové limity majú tzv. únikové klauzuly.

Ak hospodárstvo Slovenska náhle stratí dych, dočasne ich nebude treba rešpektovať. Na ilustráciu – pokles HDP spôsobený pandémiou by dal limitom stopku na dva roky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika