Na hlavný obsah

Prezidentka: Potravín je a bude dosť, nie je dôvod na paniku

Európsky trh Slovensku garantuje potravinové bezpečie.

Prezidentka: Potravín je a bude dosť, nie je dôvod na paniku
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová. Foto: TASR

Na Slovensku čelí chudobe vyše 660 000 ľudí. „Je to obrovská skupina ľudí, ktorá potrebuje reálnu pomoc,“ uviedla prezidentka Zuzana Čaputová po stretnutí s predstaviteľmi charitatívnych organizácií a obchodných reťazcov.

„Predmetom stretnutia bola potravinová pomoc. Musíme zabrániť plytvaniu potravinami a zabezpečiť, aby sa prebytky v obchodných reťazcoch dostali k ľudom, ktorí to potrebujú,“ podotkla prezidentka.

Reagovala aj na konflikt na Ukrajine a obavy s dodávkami potravín. „Potravín je a bude dosť, nie je dôvod na paniku. Sme v jednotnom európskom trhu a toto je niečo, čo má garantovať to, že sme v potravinovom bezpečí,“ povedala.

Podpora štátu v distribúcii

Sociálne slabším skupinám obyvateľstva by mala pomôcť efektívnejšia distribučná sieť pre doručovanie pomoci z potravinových prebytkov, ktoré majú reťazce cez charitatívne organizácie. Systém funguje aj v súčasnosti.

Problém však prezidentka vidí v tom, že charitatívne organizácie pre túto činnosť nemajú dostatok finančných a technických prostriedkov. „V iných krajinách je to riešené tak, že im pomáha štát.“

Pri pomoci zo strany štátu v hodnote niekoľko stotisíc eur by sa podľa nej dokázali distribuovať potraviny v hodnote miliónov eur. „Takéto usmernenie by pomohlo, aby potraviny, ktoré tvoria 60 až 80 percent z prebytkových potravín, ako pečivo, ovocie a zelenina mohli obchodné reťazce darovať cez charitatívne organizácie,“ dodala prezidentka.

Dodala, že mnohé obchodné reťazce tieto potraviny neposkytujú, keďže sa radia medzi rizikové pre obmedzenú trvanlivosť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko