Na hlavný obsah

Potrebujeme znížiť energetickú závislosť na ruskom plyne, mieni Čaputová

Podľa prezidentky potrebuje EÚ spoľahlivejších partnerov.

Potrebujeme znížiť energetickú závislosť na ruskom plyne, mieni Čaputová
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová. Foto: RTVS

Všetky štáty Európskej únie potrebujú čo najskôr znížiť svoju energetickú závislosť na ruskom plyne a rope, myslí si prezidentka SR Zuzana Čaputová. Pripomína, že 45 percent z celkovej spotreby plynu v EÚ tvorí ten z Ruska. Hlava štátu to napísala na sociálnej sieti.

„Ruská strana v poslednom období podniká kroky, ktoré stabilitu týchto dodávok spochybňujú a priamo ju ohrozujú. Už od leta 2021 ruský štátny koncern Gazprom systematicky znižuje objem plynu, ktorý do EÚ dodáva,“ uviedla Čaputová.

Dodala, že ruská firma pred ostatnou vykurovacou sezónou takmer vôbec nenaplnila kapacity zásobníkov plynu, ktoré si v Európe zazmluvnila, čím napomohla ku skokovému nárastu cien energií pre podniky i domácnosti v Európe.

Potrebujeme spoľahlivejších partnerov

„V minulých dňoch dokonca Kremeľ dal všetky krajiny EÚ na svoj zoznam nepriateľov Ruska. Bolo by preto bezpečnostným hazardom zostať závislý na niekom, kto nás považuje za nepriateľov a od koho nie sme schopní prijať žiadnu záruku dodržiavania platných pravidiel a záväzkov,“ konštatovala Čaputová.

Prezidentka si preto myslí, že Únia potrebuje spoľahlivejších partnerov, keďže pre súčasný ruský režim a vojnu na Ukrajine EÚ podľa nej nevyplývajú garancie, že Rusi dodávky plynu neobmedzia alebo úplne nevypnú. Európska komisia už podľa Čaputovej má konkrétny plán, ktorý umožní do konca tohto roku znížiť dodávky ruského plynu o dve tretiny a úplne sa zbaviť svojej závislosti do roku 2030.

„Spoločným nákupom všetkých krajín EÚ pritom môžeme docieliť prijateľné ceny plynu. Znížením dodávok ruského plynu zároveň obmedzíme schopnosť Ruska financovať vojnu na Ukrajine a presadzovať svoje politické a teritoriálne požiadavky voči ďalším štátom prostredníctvom sily,“ uviedla a dodala, že „kto teda dnes ešte stále hovorí o tom, aby sme na ruskom plyne zostali naďalej závislí, koná proti záujmom Slovenska a priamo ohrozuje bezpečnosť našich občanov.“

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko