Na hlavný obsah

Pre vojnu na Ukrajine zomrelo už vyše 1 000 nevinných civilistov vrátane detí

Ich počet je však zrejme oveľa vyšší.

Pre vojnu na Ukrajine zomrelo už vyše 1 000 nevinných civilistov vrátane detí
Ilustračná snímka - utečenci z Ukrajiny. Foto: TASR/AP

Od vypuknutia ruskej invázie na Ukrajinu, ktorá sa začala presne pred mesiacom, zomrelo v tejto krajine najmenej 1 035 civilistov. Podľa agentúry Reuters to vo štvrtok (24. 3.) oznámil Úrad vysokej komisárky OSN pre ľudské práva.

Potvrdený počet zabitých civilistov tak prekonal hranicu 1 000 ľudí. Ukrajinská generálna prokuratúra už skôr počas dňa uviedla, že v dôsledku ruskej invázie na Ukrajine zomrelo 128 detí. Ďalších 172 maloletých Ukrajincov utrpelo zranenia.

Od začiatku vojny musela opustiť svoje domovy viac ako polovica ukrajinských detí, upozornil vo štvrtok Detský fond OSN (UNICEF).

Úrad vysokej komisárky OSN pre ľudské práva doteraz zaznamenal okrem 1 035 zabitých civilistov tiež ďalších 1 650 zranených. Medzi mŕtvymi je aj 90 detí, poznamenal Reuters.

Skutočný počet obetí však bude podľa OSN vyšší, pretože príjem informácií z niektorých oblastí mešká a mnoho prípadov ešte úrad nepotvrdil. Týka sa to napríklad obliehaného Mariupolu alebo Volnovachy, kde hlásia početné civilné obete.

Väčšinu obetí má podľa neho na svedomí použitie výbušných zbraní so „širokou dopadovou plochou“ vrátane delostreleckého a raketového ostreľovania alebo leteckých úderov.

Detské obete pribúdajú

Najviac detských obetí ruskej agresie ukrajinské úrady zaznamenali v Kyjevskej, Charkovskej, Doneckej, Černihivskej alebo Mykolajivskej oblasti.

Napríklad v Mariupole pod troskami domu, ktorý ostreľovali okupanti, našli telo jedenásťročnej gymnastky Kateryny, napísala agentúra Unian a podotkla, že malá športovkyňa opakovane vyhrávala významné súťaže. Túto bilanciu ukrajinských úradov nebolo možné nezávisle overiť.

„Mesiac vojny na Ukrajine vyhnal z domovov zhruba 4,3 milióna detí, čo je viac ako polovica odhadovanej detskej populácie (v krajine), ktorá predstavuje 7,5 milióna,“ uviedol UNICEF. Približne 1,8 milióna detí prekročilo hranice do okolitých štátov a zhruba 2,5 milióna ich je vysídlených v rámci Ukrajiny.

V dôsledku každodenného bombardovania a ostreľovania poškodili 566 vzdelávacích inštitúcií, z ktorých 73 úplne zničili, tvrdí ďalej ukrajinská prokuratúra.

Nepriateľská paľba podľa nej zasiahla tiež viac ako 40 inštitúcií určených pre deti vrátane zdravotníckych zariadení, umeleckých škôl, športovísk a knižníc. Rusko dlhodobo popiera, že by útočilo na civilné ciele.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet