Na hlavný obsah

Pred dvomi rokmi na Slovensku potvrdili prvý prípad ochorenia COVID-19

S očkovaním sa začalo 26. decembra 2020.

Pred dvomi rokmi na Slovensku potvrdili prvý prípad ochorenia COVID-19
Na snímke antigénové testovanie na ochorenie COVID-19. Foto: TASR

Pred dvoma rokmi na Slovensku potvrdili prvý prípad ochorenia COVID-19. Hlavný hygienik SR Ján Mikas pripomína, že síce sa aktuálne Slovensko nachádza v ustupujúcej vlne variantu omikron a situácia sa zlepšuje, je však potrebné dodržiavať zásady osobnej ochrany. Informovala o tom hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Daša Račková.

„Počet nových prípadov denne prekračuje 10 000. Podiel pozitivity na vykonaných testoch je stále okolo 50 %. To znamená, že počet prípadov je v skutočnosti vyšší, než stačia zachytiť testy,“ uviedol Mikas.

Prvé opatrenia začali platiť 10. marca

„Pandemická únava, zlepšujúca sa situácia aj nové hrozby podnecujú k strate opatrnosti. Je však nesmierne dôležité napomôcť pozitívnemu trendu dodržiavaním zásad osobnej ochrany: dôsledné dodržiavanie povinnosti prekrytia horných dýchacích ciest, dôkladná hygiena rúk či dodržiavanie odstupov od cudzích ľudí,“ dodal Mikas.

„Prvý laboratórne potvrdený prípad ochorenia COVID-19 bol na Slovensku zaznamenaný 6. marca 2020. O deň neskôr sa potvrdil pozitívny výsledok aj u jeho blízkych kontaktov,“ uviedla Račková.

Od 10. marca začali na Slovensku platiť prvé celoplošné opatrenia. Deň na to označila Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) ochorenie COVID-19 oficiálne za globálnu pandémiu.

Na vyhlásenie zareagoval aj hlavný hygienik a „vláda schválila mimoriadnu situáciu dňa 12. marca 2020. Mimoriadna situácia trvá dodnes,“ spresnila hovorkyňa.

V auguste až septembri 2020 začal narastať počet prípadov, čo podľa ÚVZ predznamenalo začiatok druhej vlny covidu na Slovensku. S očkovaním proti ochoreniu sa začalo 26. decembra 2020.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko