Na hlavný obsah

Pred vojnou utekajú aj stovky detí bez rodičov

Na hraniciach im pomáhajú sociálni pracovníci.

Pred vojnou na Ukrajine utieklo na Slovensko vyše dvesto detí bez rodičov. Štát pre nich rozšíril kapacity v centrách pre deti a rodiny, teda v detských domovoch. Na hraniciach sú sociálni pracovníci, ktorí im poskytujú pomoc a sprevádzajú ich.

Príbeh 11-ročného chlapca zo Záporožia, ktorý prekročil slovensko-ukrajinskú hranicu úplne sám už niekoľko dní koluje internetom. Vďaka telefónnemu číslu, ktoré mal na ruke, sa dobrovoľníkom podarilo skontaktovať s jeho blízkymi a tí poňho prišli.

Podobných prípadov je v týchto dňoch na našej východnej hranici oveľa viac. Nie každé dieťa však má kam ísť. Štát preto rozšíril kapacity v centrách pre deti a rodiny.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Aktuálne sme vyriešili 238 detí, ktoré boli bez sprievodu. Na každom priechode sú informovaní príslušníci hraničnej a cudzineckej polície, že ak by akékoľvek dieťa prišlo buď bez sprievodu, alebo bez dokladov, kontaktujú okamžite pracovníkov úradov práce Trebišov, Michalovce alebo Humenné,“ uviedol minister práce Milan Krajniak (OĽANO).

„Každému dieťaťu, ktoré sa vyskytne na území SR je ustanovený opatrovník, ktorý je ako zákonný zástupca a ktorý ďalej rozhoduje v spolupráci so všetkými zainteresovanými zložkami čo je v najlepšom záujme toho dieťaťa,“ vysvetľuje Zuzana Vatráľová, vedúca Úradu medzinárodnej organizácie pre migráciu.

Za maloletých utečencov z Ukrajiny po prekročení hranice zodpovedá štát. Úrad práce upozorňuje, že Slováci im ubytovanie u seba doma bezprostredne po ich príchode poskytnúť nemôžu.

Čo bude s deťmi, ktoré sú v detských domovoch, je nateraz otázne. Mimovládne organizácie plánujú hľadať riešenia na stretnutí so zástupcami rezortov na budúci týždeň.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko