Na hlavný obsah

Premiér: EÚ by mohla byť nezávislá od ruského plynu najskôr koncom roka 2026

Opozícia okamžité zastavenie plynu odmieta.

Slovensko podporuje ukončenie vojny na Ukrajine. Uviedol to premiér Eduard Heger (OĽANO) na zasadnutí výboru pre európske záležitosti. Opozícia odmieta snahu európskych lídrov okamžite zastaviť dodávky plynu a ropy z Ruska. Takýto krok by podľa nich uškodil ekonomike.

Premiér prišiel na výbor pre európske záležitosti prezentovať postoj, s ktorým odchádzal na bruselský samit. Stanovisko Slovenska je jednoznačné, koniec vojny na Ukrajine.

„Budeme naďalej naliehať na to, aby na Ukrajine zavládol mier, aby skončila vojenská agresia Vladimíra Putina a Kremľu na Ukrajine,“ povedal Heger.

Pozrite si celú reportáž RTVS:


Posilnenie obrany štátov Európskej únie, ale najmä odstrihnutie od ruských energií. Toto sú kľúčové témy dvojdňových rokovaní európskych lídrov.

Opozícia síce odsudzuje ruskú agresiu na Ukrajine, okamžité zastavenie dodávok plynu a ropy z Ruska však odmieta.

„Slovensko je absolútne závislé na týchto komoditách z Ruskej federácie. Takto by sme veľmi výrazným spôsobom ohrozili bezpečnosť Slovenskej republiky. Môj návrh bol, aby sa o tom neuvažovalo do roku 2027,“ uviedol predseda Zahraničného výboru NR SR Marián Kéry (Smer-SD).

Európska únia by mohla byť podľa premiéra nezávislá od ruského plynu najskôr koncom roka 2026.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet