Na hlavný obsah

Premiér: Putin sa nezastaví, treba sa zmobilizovať a hľadať nové riešenia

Za dôležitú otázku označil aj opätovné budovanie Ukrajiny.

Premiér: Putin sa nezastaví, treba sa zmobilizovať a hľadať nové riešenia
Na snímke premiér SR Eduard Heger (OĽANO). Foto: RTVS

Ukrajina nám mizne pred očami, potrebujeme hľadať nové odpovede a riešenia. Ruský prezident Vladimir Putin sa nezastaví, kým nedosiahne všetko. Skonštatoval to premiér Eduard Heger (OĽANO) na štvrtkovom (10. 3.) zasadnutí európskeho výboru Národnej rady (NR) SR.

Informoval aj o postojoch, s ktorými ide na neformálny samit lídrov Európskej únie. Hovoriť podľa neho treba o ochrane európskeho priestoru a možnostiach, ako Putina zastaviť. Za dôležitú otázku označil aj opätovné budovanie Ukrajiny.

Samit by mal byť podľa Hegera aj o tom, že sa treba pozrieť pravde do očí. „Jasne potrebujeme Vladimirovi Putinovi povedať, že toto do nášho sveta nepatrí, že dnes je to o ňom, on musí skončiť. To nie je o Ukrajine, prečo sa stále rozprávame o tom, čo bude s Ukrajinou? Kedy sa začneme rozprávať o tom, čo sa stane s Ruskom? Tam je problém, Kremeľ je problém. To je koreň problému. Ukrajina vôbec nie je problém, Ukrajina je obeť,“ vyhlásil Heger.

Nejde o politiku, ale o boj za naše hodnoty

Šéf Kremľa sa podľa neho smeje západným lídrom do očí, v rokovaniach neustupuje a nepripúšťa kompromis. Nemyslí si, že demokracia je o tom, že si necháme skákať po hlave a pýta sa, dokedy bude Západ Putinovi všetko dovoľovať. Podčiarkol, že už nejde o politiku, ale boj za naše hodnoty.

Vzhľadom na vývoj konfliktu podľa premiéra treba hľadať nové odpovede. Pripomenul, že Ukrajinci volajú po európskej perspektíve a treba sa o tom baviť. Diskusia by sa mala podľa neho týkať aj toho, ako prebudiť ruský ľud, ktorý označil za obeť vedenia krajiny.

Ďalšou vecou, o ktorej sa budú lídri baviť, je podľa jeho slov posilnenie východného krídla i diskusia o zabezpečení bezpečnosti európskeho priestoru, pretože vojna nepozná hranice.

Aktuálnu situáciu si podľa neho treba uvedomovať aj pri diskusii o energetike. Za potrebné považuje nepoľaviť a nastavovať tvrdé sankcie proti Rusku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko