Na hlavný obsah

Premiér: Putina treba zastaviť na Ukrajine, aby mu nenapadlo ísť ďalej

Slovensko je pripravené zvýšiť investície do obrany.

Premiér: Putina treba zastaviť na Ukrajine, aby mu nenapadlo ísť ďalej
Premiér Eduard Heger (OĽANO) v diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12. Foto: RTVS

V súvislosti s vojnovým konfliktom na Ukrajine a prípadným útokom na Slovensko v tomto momente nie je dôvod na paniku. Povedal to premiér Eduard Heger (OĽANO) v diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12.

Dodal, že pripraviť sa treba na všetko, avšak krajiny NATO sú podľa neho pripravené Slovensko chrániť. Pohotovosť je vysoká a členské krajiny deklarovali svoje záväzky.

Heger pripustil, že počas budúcotýždňovej návštevy amerického ministra obrany Lloyda Austina III na Slovensku, sa bude rokovať aj o odovzdaní protilietadlového a protiraketového systému S-300 Ukrajine.

Bezpečnosť Slovenska je však podľa neho vždy prvoradá. „Nemôžete odovzdať akúkoľvek techniku, pokiaľ nemáte zabezpečené vlastné územie,“ zdôraznil.

Šéf kabinetu tiež priznal, že slovenské ozbrojené sily boli dlhodobo zanedbané a treba investovať do ich obnovy. Deklaroval, že cieľom vlády je priblížiť sa k investíciám do obrany v hodnote 2 % HDP, čo chce odzrkadliť aj v návrhu budúcoročného rozpočtu.

Opäť zdôraznil, že Ukrajina potrebuje humanitárnu a vojenskú pomoc. Vyhlásil, že Ukrajina nebojuje len za svoje prežitie, ale aj za Európsku úniu a jej hodnoty.

„Je dôležité, aby sme zastavili Putina na Ukrajine, aby mu nenapadlo ísť ďalej,“ uviedol Heger. Vyhlásenie bezletovej zóny je podľa neho až predposledným krokom. Zónu treba garantovať, a preto ak by Rusi narušili vzdušný priestor, došlo by k stretu s NATO.

Sankcie Západu majú podľa Hegera zásadný vplyv na ruskú ekonomiku. Hovoril o odchode množstva prestížnych firiem z Ruska, zvyšujúcej sa nezamestnanosti, klesajúcej hodnote rubľa. „Musíme ísť ďalej a hľadať spôsoby, ktoré budú účinné,“ dodal.

Podľa Hegera sa Putin na túto vojnu pripravoval roky. Povedal, že svet podcenil a nereagoval dostatočne na Putinove útoky v Čečensku a Gruzínsku. „Príliš dlho sme sa ním nechávali klamať a nechali sme sa uspať. Dnes už vidíme jeho brutalitu,“ uzavrel Heger.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko