Na hlavný obsah

Premiér si nemyslí, že Putin zaútočí na krajiny NATO. Pripustil aj ďalšie ekonomické sankcie

Na útok nie je ruský líder pripravený, tvrdí.

Premiér si nemyslí, že Putin zaútočí na krajiny NATO. Pripustil aj ďalšie ekonomické sankcie
Na snímke premiér SR Eduard Heger (OĽANO). Foto: RTVS

Premiér Eduard Heger (OĽANO) si nemyslí, že ruský prezident Vladimir Putin zaútočí na krajiny NATO. „Nemyslím si, že si na to Putin trúfne a je na to pripravený. Ani by to nezvládol,“ uviedol v relácii Sobotné dialógy na Rádiu Slovensko.

„My sme tak vysoko pripravení, že by sme ho odrazili za niekoľko dní. Súdržnosť nebola nikdy taká citeľná, ako je teraz. Teraz môžeme vidieť, čo znamená sila spojenectva,” dodal s tým, že pre Slovensko je veľkým šťastím, že sa nachádza v NATO.

Ako uviedol, bolo chybou celého vyspelého sveta, že bol laxný k Putinovi, keď anektoval Krym. „Nikto z nás si nemyslel, že to naozaj urobí a on to naozaj urobil. To je veľké ponaučenie, nikdy viac.”

„Ukrajinci nebojujú len za seba, ale aj za nás. Putin zaútočil na to najcennejšie, ľudské životy nevinných občanov,“ uviedol premiér s tým, že ľudia musia byť odvážni. Za príklad uviedol ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

„Vzoprel sa zlu, odmietol strach a povedal, budeme odvážni. Táto jeho odvaha zmobilizovala celú krajinu tak, že ľudia sa vrátili do vlasti, aby bojovali za svoju krajinu. Nie je to zápas Západu a Východu, je to zápas o hodnoty,“ dodal.

Na stole sú ďalšie sankcie

Vývoj konfliktu na Ukrajine označil za „nie dobrý.“ Podľa predsedu vlády sme na správnej strane dejín. „Vidíme, že Putin vôbec neustupuje a nespomaľuje, má premyslený plán, ako dobyť Ukrajinu a budeme musieť pokračovať v rokovaniach.”

Na stole sú preto podľa neho ďalšie sankcie. „Ešte stále čerpáme suroviny z Ruska, je to oblasť, do ktorej sa dá ísť, ak sa na nej dohodneme,” povedal s tým, že v rámci Európy by sme takú situáciu vedeli zvládnuť.

Slovensko by podľa neho bez ruského plynu a ropy vydržalo minimálne do ďalšej zimy. „Momentálne máme rezervy také, že do zimy sme v pohode.“ O tejto téme diskutoval aj s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou.

„Sankcie majú svoj dobeh, ale musíme pokračovať ďalej. Prudko klesá rubeľ, konfiškujú sa majetky, to všetko sa ešte len bude stupňovať,” hovorí Heger. Dôležité sú podľa neho sankcie aj proti Bielorusku, ktoré podporilo agresiu.

„Celý svet hovorí, že chceme byť spoločenstvom mieru. Preto potrebujeme vyslať signál komukoľvek, kto si bude chcieť zmyslieť, že vojnou môže dobíjať cudzie územia.“

Ako uviedol, pri sankciách ide o vyslanie silného signálu Vladimírovi Putinovi, že ho bude musieť Západ ekonomicky izolovať. „Treba si uvedomiť, že nie my sme vyvolali konflikt, ale Putin nabúral našu komfortnú zónu, on prekročil Rubikon.“

Agresivita Ruska spôsobila súdržnosť

Putin podľa neho používa nebezpečné, ale aj psychologické zbrane. „Putin používa všetky zbrane, agresívne zbrane, ktorými zabíja aj civilné obyvateľstvo, ale aj psychologické zbrane. Snaží sa v nás vyvolať strach, lebo vieme, že nepriateľa potrebujete rozložiť zvnútra,“ uviedol Heger s tým, že Putin hovorí o Pobaltí aj preto, aby vyvolal strach.

Agresivita Ruska podľa neho spôsobila súdržnosť. „Vzájomná pomoc členských štátov a pochopenie, kde je hrozba. Dnes už nikto nepochybuje o tom, že Vladimír Putin a jeho vláda sú hrozbou.“

Slovensko podľa neho podcenilo financovanie armády. „Podcenili sme to, sme vyzlečení donaha a vidíme, že sme spali na vavrínoch.“ Dodal, že vláda však už nastavila financovanie na potrebné parametre.

Ku bezpečnostným krytom a ochrane štátu uviedol, že sa všetko preveruje. „Vždy sa musíte pripravovať na najhoršie, ale pracovať na tom, aby sa to najhoršie nestalo. Investícia do vecí už dlho nešla. Inventúra ukáže, že sme ďaleko pozadu a budeme si musieť povedať, čo s tým urobíme do budúcna.“

Dodal, že vojaci NATO by mali na Slovensko prísť s technikou v hodnote miliardy eur. „Ide o techniku, ktorú by Slovensko muselo obstarávať niekoľko rokov.“

Na Slovensku by mala vzniknúť predsunutá prítomnosť jednotiek NATO. Prísť by malo približne 1 200 vojakov z Nemecka, Holandska, Českej republiky, Poľska či Slovinska.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko