Na hlavný obsah

Premiér: Slovensko sa musí pripraviť aj na náhle odstavenie plynu

Uviedol, že pre to existujú dva dôvody.

Premiér: Slovensko sa musí pripraviť aj na náhle odstavenie plynu
Ilustračná snímka - kompresorová stanica plynovodu. Foto: TASR

Slovensko sa musí pripraviť aj na scenár náhleho odpojenia od dodávok ruského plynu. Uviedol to v stredu (30. 3.) premiér Eduard Heger (OĽANO) ako záver rokovania bezpečnostnej rady.

Poukázal na to, že Nemecko už v tejto súvislosti vyhlásilo prvý stupeň varovania. Uviedol, že pre to existujú dva dôvody. Jedným je vojna na Ukrajine a druhým je požiadavka Ruska o platby za plyn v rubľoch.

„Ak to prenesieme na slovenské podmienky, SPP by musel najskôr nakúpiť za eurá ruble a následne za získané ruble kúpiť od ruského Gazpromu plyn. Tým by sa však len zvýšila závislosť Slovenska od Ruska. Už by nebola len energetická, ale aj finančná,“ napísal Heger na sociálnej sieti.

Pripomenul, že Rusko už raz zastavilo dodávky plynu do Európy, konkrétne v zime roku 2009. Podľa neho sú pochybnosti o spoľahlivosti dodávok plynu v súvislosti s vojnou na Ukrajine ešte väčšie než predtým.

„Preto hľadáme spoločne so všetkými členskými krajinami EÚ alternatívne riešenia, aby sme ochránili naše domácnosti i priemysel. Pravda je, žiaľ, taká, že na Ukrajine Rusko bojuje bombami, vo zvyšku Európy plynom,“ dodal premiér.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika