Na hlavný obsah

Prepustenie zamestnanca so zdravotným postihnutím sa zjednoduší

Prezidentka novelu nepodpísala.

Od apríla budú mať úrady práce už len sedem dní na to, aby posúdili, či je výpoveď zamestnancovi so zdravotným postihnutím korektná. Doteraz na to mali 30 dní.

Zmenu v Zákonníku práce schválili poslanci. Prezidentka Zuzana Čaputová novelu nepodpísala, no parlament jej veto prelomil. Platiť tak bude bez jej podpisu.

Keď chcel dať zamestnávateľ výpoveď človeku so zdravotným postihnutím, musel okrem tradičných postupov, mesiac čakať aj na vyjadrenie úradu práce.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Ten mal posúdiť, či zamestnávateľ nepostupuje v rozpore so záujmami človeka so zdravotným znevýhodnením. Po zmene Zákonníka práce sa čakanie na rozhodnutie skráti na týždeň. Prezidentka Zuzana Čaputová bola proti.

„Prezidentka predmetnú novelu Zákonníka práce vetovala preto, pretože podľa nej by nepriniesla zlepšenie postavenia zamestnancov so zdravotným postihnutím. Naopak by znížila ich ochranu, a to takým spôsobom, ktorý by nezodpovedal ani Ústave SR ani medzinárodnému dohovoru,“ uviedol hovorca prezidentky SR Martin Strižinec.

Možnosť odvolania zostáva

Sedem dní na vydanie rozhodnutia predstavuje veľmi krátky čas. Myslí si to komisárka pre ľudí so zdravotným postihnutím.

„Síce je zachované právo toho zamestnanca, aby ho ochránil úrad práce v prípade, že mu zamestnávateľ chce dať výpoveď, ale táto ochrana sa dostala do roviny úplne formálnej. To znamená, ak úrad v siedmich pracovných dňoch nedá súhlas, tak sa považuje, že súhlasí s takouto žiadosťou,“ uviedla komisárka pre ľudí so zdravotným postihnutím Zuzana Stavrovská.

Ústredie práce pripomína, že naďalej zostáva možnosť odvolať sa.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko