Na hlavný obsah

Prezident Peru ustál hlasovanie o impeachmente

Pokus o svoje odvolanie ustál už koncom minulého roka.

Prezident Peru ustál hlasovanie o impeachmente
Na snímke prezident Peru Pedro Castillo. Foto: ČTK/ZUMA/El Comercio

Peruánsky prezident Pedro Castillo v pondelok (28. 3.), osem mesiacov od svojho nástupu do úradu, opäť ustál hlasovanie o ústavnej žalobe. Proti spusteniu procesu zosadenia ľavicového prezidenta hlasovalo 55 zákonodarcov v 130-člennom peruánskom kongrese. Päťdesiatštyri ich bolo proti a 19 sa zdržalo hlasovania, píše agentúra AP. Na odvolanie prezidenta treba aspoň 87 hlasov.

Castillo, ktorý je bývalým učiteľom a pochádza z roľníckej rodiny, je politickým nováčikom a v predvolebnej kampani stavil na sociálne témy a kritiku korupcie. Len o niekoľko málo desiatok tisíc hlasov zvíťazil nad pravicovou kandidátkou Keiko Fujimoriovou.

Po júlovom vstupe do úradu ale začala jeho popularita rýchlo klesať, voliči mu totiž vyčítajú časté zmeny vo vláde a politickú neobratnosť. Zároveň čelí obvineniam z úplatkárstva, ktoré označuje za nepodložené. Pokus o svoje odvolanie ustál už koncom minulého roka.

Prezident po hlasovaní na twitteri napísal, že „zvíťazil zdravý rozum, zodpovednosť a demokracia“. „Vyzývam všetkých, aby obrátili list a spoločne pracovali na veľkých výzvach krajiny,“ doplnil.

Protesty v Peru
Protesty v Peru proti prezidentovi Pedrovi Castillovi.Foto: ČTK/ABACA/AA/ABACA
Foto: ČTK/ABACA/AA/ABACA

Terajší výsledok hlasovania však nebol prekvapujúci, píše agentúra AFP. Pravicová opozícia môže dúfať, že v najlepšom prípade získa 80 hlasov. Castillova marxistická Peru Libre má spolu so spriaznenými stranami v zákonodarnom zbore 50 hlasov, čo stačí na ochranu prezidenta pred zosadením.

Castillo však čelí tiež klesajúcej obľube u verejnosti. Podľa prieskumu, ktorý cez víkend zverejnil ústav IEP, má prezident podporu zhruba 25 % voličov. Demonštranti pri protestoch požadovali prezidentovo odvolanie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet