Na hlavný obsah

Prezidentka: Väčšina Slovenska sa po 24. februári zjednotila

Vojnový konflikt na Ukrajine trvá už mesiac.

Prezidentka: Väčšina Slovenska sa po 24. februári zjednotila
Na snímke prezidentka Zuzana Čaputová. Foto: TASR

„V týchto dňoch a týždňoch sa píšu dejiny. Som hrdá na to, že Slovensko stojí na ich správnej strane tým, že pomáha Ukrajine,“ uviedla prezidentka Zuzana Čaputová na sociálnej sieti. Ako pripomenula, od vstupu ruských vojsk na Ukrajinu uplynul mesiac.

„Okrem ohrozenia bombardovaním sú ľudia v obkľúčených mestách vystavaní hladu, smädu, zime. Prezident Vladimir Putin z diaľky a v bezpečí presviedča klamstvami svoj národ o denacifikácii, špeciálnej operácii a záchrane Ukrajiny,“ pokračovala Čaputová.

„Väčšina Slovenska sa po 24. februári zjednotila. Je to možno nenápadná, ale nesmierne dôležitá správa, ktorú nám táto tragická situácia priniesla. Nestraťme túto súdržnosť ani keď budeme cítiť prirodzenú únavu z pomoci. Zjednotila nás ľudskosť a na tej môžeme stavať, i keď budeme mať rôzne názory na veľa vecí,“ dodala a ocenila pomoc občanov aj mimovládnych a charitatívnych organizácií.

Poďakovala občanom a tretiemu sektoru

Prezidentka vyzdvihla nevídanú pomoc a solidaritu ľudí na Slovensku. Osobitne poďakovala mimovládnym organizáciám, charitatívnym a občianskym iniciatívam a tisícom dobrovoľníkov.

Všetci, ktorí kedykoľvek v minulosti spochybňovali, či dokonca útočili na tretí sektor, vstúpte si do svedomia. Toto je ukážka sily občianskej spoločnosti, ktorú ste bez poznania neoprávnene kritizovali,” podčiarkla.

Zároveň upozornila na to, že štát musí ísť v ústrety tým, ktorí mu pomáhajú, a ktorí ho v mnohom zastupujú. 

Ešte raz vďaka vám všetkým, občania, ktorí pomáhate, či už ste organizovaní alebo len konajúci spontánne. Ste vlnou dobra, ukazujete to najlepšie, čo na Slovensku máme,” podotkla.

Mier a bezpečie už nie je samozrejmosť

Ako tvrdí, Ukrajine nemôžu priamo pomôcť slovenské ani iné vojská. „Nechceme začať tretiu svetovú vojnu. Ale náš sused má právo brániť sa a my ich nemôžme nechať bez pomoci.“

Dodala, že vojna na Ukrajine nezmizne „ani keď odvrátime zrak a skryjeme hlavu do piesku“. Pripomenula, že za mesiac, odkedy trvá ruská invázia, si všetci na Slovensku mohli uvedomiť, že mier a bezpečie už nie je samozrejmosť a že nie je zadarmo.

“My dôsledky vojny zvládneme, dôležité ale je, aby sme našim deťom zabezpečili bezpečnejší svet. To je daň za nezmyselnú a nevyprovokovanú vojnu, ktorú teraz všetci platíme,” poznamenala prezidentka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko