Na hlavný obsah

Prezidentka zatiaľ nepodpísala lex Ukrajina, žiada záruky pre občanov

Zákon prijali poslanci v utorok.

Prezidentka zatiaľ nepodpísala lex Ukrajina, žiada záruky pre občanov
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová. Foto: TASR

Prezidentka Zuzana Čaputová zatiaľ nepodpísala lex Ukrajina. Trvá na úprave vyhlášky k zákonu tak, aby boli ľudia zo Slovenska ochránení pred vypovedaním z nájmu. Avizovala, že v opačnom prípade by zákon v tejto časti vrátila.

Prezidentka vníma informácie z miest a obcí Slovenska o tom, že sa môže potenciálne chystať vypovedanie z nájmov ľudí. Má ísť najmä o tých, korí majú finančné problémy.

Uviedla, že sa to môže diať hlavne pre to, lebo príspevok zo strany štátu v prospech ubytovania ukrajinských občanov by mohol byť finančne zaujímavejší ako ubytovanie slovenských občanov, ktorí v tých nájmoch bývali.

„Toto je téma, o ktorej som už predtým hovorila s premiérom. Dnes som mu telefonovala k tejto veci, pretože potrebujem uistenie, že vykonávaciu vyhlášku k zákonu upravia spôsobom, ktorý ochráni aj ľudí na Slovensku, aby ich nemohli vypovedať z nájmu pre nejaké špekulatívne prenájmy,“ dodala prezidentka.

Balík opatrení pre Ukrajincov

Poslanci Národnej rady (NR) SR v utorok (22. 3.) schválili zákon o niektorých ďalších opatreniach v súvislosti so situáciou na Ukrajine. Parlament o takzvanom lex Ukrajina rokoval v skrátenom legislatívnom konaní.

Upravuje príspevok za ubytovanie odídencov a súvisiace podmienky, ktorý má byť súhrnne maximálne 500 až 1 250 eur za mesiac v závislosti od počtu poskytovaných miestností. Vyplácať sa má cez obec.

Lex Ukrajina rieši aj oslobodenie od úhrady mýta či diaľničnej známky pre Ukrajincov. Rovnako nárok na poskytnutie neodkladnej zdravotnej starostlivosti pre utečencov z Ukrajiny. Legislatíva tiež rieši žiadateľov o azyl, ich pracovnoprávne vzťahy či ubytovanie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko