Na hlavný obsah

Pri ruskom nálete na mesto Sumy zomrelo už 21 ľudí vrátane dvoch detí

Hasiči stále prehľadávajú trosky.

Pri ruskom nálete na mesto Sumy zomrelo už 21 ľudí vrátane dvoch detí
Budova školy zničená ruským ostreľovaním. Foto: ČTK/ZUMA

Počet potvrdených obetí leteckého útoku z noci na utorok (8. 3.) na mesto Sumy na severovýchode Ukrajiny stúpol na 21, uviedla oblastná prokuratúra. Medzi mŕtvymi sú dve deti.

Agentúra Unian predtým s odvolaním sa na poradcu ukrajinského ministra vnútra Antona Heraščenka napísala, že útok si vyžiadal 18 civilných obetí na životoch. Prokuratúra vo svojom vyhlásení zdôraznila, že ruské sily útočili na rezidenčné štvrte, a uviedla, že začína trestné stíhanie.

„Takmer v centre mesta Sumy bomby zničili niekoľko domov. Úplne ich to zmietlo z povrchu Zeme. Boli to súkromné domy. Sú mŕtvi, vyše desať ľudí. Žiaľ, aj mŕtve deti sú,“ povedal gubernátor. Pripomenul, že počas pondelkových (7. 3.) bojov prišli o život štyria mladí vojaci z miestnej domobrany.

Údaje o zabitých a ranených pri nálete sa stále spresňujú. „Hasiči rozoberajú trosky a hasia požiare. Zdravotníci pracujú, zachraňujú životy,“ uviedol Žyvyckyj. „Nikdy to neodpustíme,“ dodal na adresu Ruska.

Podľa ukrajinských úradov od začiatku ruskej invázie prišli o život viac ako dve tisícky civilistov vrátane niekoľkých desiatok detí. OSN zatiaľ potvrdila, že zahynulo najmenej 406 civilistov, z toho 27 detí, a vyše 1 200 ďalších osôb utrpelo zranenia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet