Na hlavný obsah

Pri ruskom ostreľovaní Charkova zomrel preživší holokaustu

Prežil väznenie vo viacerých koncentračných táboroch.

Pri ruskom ostreľovaní Charkova zomrel preživší holokaustu
Preživší holokaustu Borys Romančenko. Foto: Twitter/Stift. Gedenkstätten Buchenwald und Mittelbau-Dora

Počas ruského ostreľovania ukrajinského mesta Charkov zomrel 96-ročný Borys Romančenko, ktorý počas druhej svetovej vojny prežil väznenie vo viacerých koncentračných táboroch,

Informovali o tom v pondelok (21. 3.) ruskojazyčná stanica BBC a internetová stránka denníka The Guardian s odvolaním sa na Romančenkovu vnučku a nadáciu Buchenwald and Mittelbau-Dora Memorial Foundation.

Romančenko počas druhej svetovej vojny prežil nacistické koncentračné tábory Buchenwald, Mittelbau-Dora a Bergen-Belsen. O život prišiel v piatok (18. 3.), keď viacposchodový dom v Charkove, v ktorom žil, zasiahlo ostreľovanie, uviedla nadácia na sociálnej sieti.

„Borys Romančenko sa angažoval v pripomínaní nacistických zločinov a bol podpredsedom Medzinárodného výboru Buchenwald-Dora,“ uvádza nadácia.

Druhé najväčšie ukrajinské mesto Charkov patrí medzi miesta, odkiaľ hlásia jedny z najvyšších počtov civilných obetí ruskej invázie na Ukrajinu.

Tlačová agentúra Interfax-Ukrajina v pondelok uviedla, že ruské ostreľovanie zničilo v Charkove už 972 budov.

Rusko nazýva svoj vojenský vpád do susednej krajiny „špeciálnou vojenskou operáciou“ na „demilitarizáciu a denacifikáciu“ Ukrajiny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet